«Έχεις δίκιο». Δύο λέξεις ειπωμένες απ’ τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, οι οποίες όσο κι αν ξέρεις ότι ισχύουν, είναι οι τελευταίες κουβέντες που θέλεις να ακούσεις από μέρους του.
Γιατί; Γιατί συνήθως τις χρησιμοποιεί ο άλλος μεν για να λήξει ο καβγάς, όχι απαραίτητα όμως και για να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσά σας. Το ότι έχεις δίκιο είναι το αυτονόητο για σένα, κι αν ενώ στο πουν δεν αλλάξει η συμπεριφορά τους ούτε στο ελάχιστο, τότε είναι σκέτη κοροϊδία και τίποτα περισσότερο.
Το παν για να διατηρηθεί μία σχέση είναι η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και με το να πετάς δυο-τρεις λέξεις για να κλείσει το θέμα και να το προσπεράσετε, όχι μόνο δεν καλυτερεύει η κατάσταση, αλλά το πρόβλημα μεγαλώνει, όπως κι η συναισθηματική απόσταση ανάμεσά σας.
Χίλιες φορές να πεις στο σύντροφό σου κάτι που ίσως δε θα είναι τόσο ευχάριστο στα αυτιά του, παρά να κοροϊδεύεστε μεταξύ σας. Σεβάσου στην τελική το γεγονός ότι βρήκε το θάρρος να σε βάλει κάτω και να σου εκφράσει κάποιες απόψεις του και κάποια συναισθήματα που του δημιουργείς, αντί να αδιαφορείς και να λες τις δύο αυτές λέξεις, που στην τελική ούτε καν τις εννοείς.
Γιατί ποια αξία έχει να λες στον άλλον ότι έχει δίκιο, αν εσύ δεν έχεις σκοπό να αλλάξεις συμπεριφορά; Αν δε λάβεις υπόψιν σου τα παράπονά του και με βάση αυτά να κάτσεις να σκεφτείς, να συζητήσεις μαζί του και να δείτε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε κι οι δυο σας;
Μπορεί να σε πέτυχε σε κακή στιγμή, να είχες νεύρα, να ήσουν από ύπνο και να μην είχες κέφια για να μιλήσετε. Δεκτό. Αλλά βρες λίγο χρόνο και την ίδια κιόλας μέρα φέρε αυτό το ζήτημα πάλι στην επιφάνεια και δείξε ότι είσαι κι εσύ πρόθυμος απ’ τη μεριά σου να τα βρείτε, να είστε καλά και να μην αφήσεις τίποτα να μπει ανάμεσά σας.
Όσο περνάει ο καιρός και δε λύνετε τα προβλήματά σας, θα απομακρύνεστε πιο πολύ κι όταν θα το καταλάβετε θα είναι πια αργά. Γιατί τα προβλήματα άπαξ και δημιουργηθούν δε φεύγουν ποτέ, κι όσο βαθιά κι αν νομίζεις πως τα θάβεις μέσα σου, τον εαυτό σου ξεγελάς. Ό,τι συναίσθημα κι όποια υποψία σου δημιουργείται απ’ το ταίρι σου, σου δημιουργήθηκε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Ήταν κάτι που έκανε, κάτι που είπε; Το νόημα είναι ότι αν δε μιλάτε για θέματα που αφορούν εσάς τους ίδιους κι αν καθησυχάζετε τον εαυτό σας λέγοντας ότι «μπόρα είναι θα περάσει», η φράση αυτή είναι αληθινή, ωστόσο με το ότι θα περάσει ίσως σημάνει και το τέλος της σχέσης σας.
Τόσο σημαντικό είναι λοιπόν να επικοινωνείς με τον άλλον και να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου. Γι’ αυτό έχεις κάθε δίκιο αν κάθε φορά που θα λες κάτι που σε ενοχλεί κι ο άλλος απαντάει «έχεις δίκιο» και μετά ξανά μανά τα ίδια, να θυμώνεις και να μην ηρεμείς.
Γιατί εδώ που τα λέμε, δε θέλεις να έχεις δίκιο, ρε γαμώτο. Δε θες να γκρινιάζεις, να συγχύζεσαι και να πιέζεις τον άλλον και ξέρεις πολύ καλά πως με το να σου λέει συνέχεια πως έχεις δίκιο και να μην κάνει τίποτα για να σταματήσεις τα παράπονά σου, σε αυτή τη σχέση τραβάς μόνος σου κουπί κι ο άλλος κάνει αραχτός ηλιοθεραπεία, ενώ η βάρκα πάει να αναποδογυρίσει.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου κάνει παράπονα το ταίρι σου, μη βιαστείς να απαντήσεις, αλλά σκέψου πρώτα, ίσως είναι κάτι που έκανες και να μην είχες αντιληφθεί τόσο καιρό ότι ενοχλεί τον άλλον. Όσο αφηρημένος και χύμα κι αν είσαι σαν χαρακτήρας, στη σχέση πρέπει πάντα να είσαι δέκα φορές περισσότερο προσεκτικός, αν δε θες να χάσεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.
Όσο για σένα που θα ακούσεις το «έχεις δίκιο», αν δε συνοδεύεται από τίποτα άλλο δίπλα του κι αμέσως ο άλλος αλλάξει θέμα ή αν μέχρι την επόμενη μέρα δε φανεί κάποια αλλαγή στη στάση του, ή αποδέξου το όποιο χούι του ή τελείωσέ το. Ή θα ταρακουνηθεί, θα ξυπνήσει και θα καταλάβει τι πάει να χάσει, ή θα το αποδεχθεί σχεδόν αθόρυβα.
Εδώ φαίνεται ένας άνθρωπος πόσο σε αγαπάει και πόσο σε νοιάζεται: απ’ το πώς θα αντιδράσει όταν βλέπει ότι πάει να σε χάσει.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη