«Για να ασκείς την τέχνη της γαλήνης: Ηρέμησε το πνεύμα σου και γύρισε πίσω στην πηγή. Καθάρισε το σώμα και την ψυχή αποβάλλοντας κάθε κακία, εγωισμό και επιθυμία. Να είσαι ευγνώμων για τα δώρα του σύμπαντος, την οικογένεια τη φύση, τους συνανθρώπους σου.»
-Morihei Ueshiba, 1883-1969, Γιαπωνέζος ιδρυτής του Aikido
Μια πιο ήρεμη ζωή, λοιπόν. Φαντάζει όνειρο σε μια εποχή που όλοι τρέχουν να ξεφύγουν. Από την υποχρέωση, τον ύπνο, τις ενοχές, το αργό φαγητό, την οικειότητα, την ευθύνη, την πρωτοβουλία, την ανάγκη για παύση. Κι όμως, μέσα σε ένα χάος κοφτών ανασών, ας δοκιμάσουμε μια διαφραγματική. Γιατί υπάρχει κι αυτή.
Ευγνωμοσύνη: Μια δωρεάν αυτό-προσφορά
Να νιώθεις ευγνωμοσύνη κάθε πρωί που ανοίγεις τα μάτια σου. Να λες «ευχαριστώ». Μην παίρνεις ως δεδομένο ότι το κάθε ξημέρωμα θα είναι εκεί να σε περιμένει να το ζήσεις. Το να μπορείς ν’ αναγνωρίζεις αυτήν την ευλογία είναι μια διαδικασία που βοηθάει ν’ αναπτύξεις ένα εσωτερικό περιβάλλον ψυχικής ηρεμίας και ταπεινοφροσύνης. Η θετική ενέργεια που εκπέμπεται, είναι το μαγικό αποτέλεσμα.
Προσδοκίες; Όχι κι ένας τόσο καλός σύμμαχος τελικά
Κράτα χαμηλές προσδοκίες ή και καθόλου. Δύσκολο να μην περιμένεις τίποτα κι από κανέναν, ειδικά αν είσαι φτιαγμένος να προσφέρεις. Μα ό,τι κι αν κάνεις, καν΄το γιατί το θες εσύ κι όχι γιατί περιμένεις αντάλλαγμα. Θ’ απελευθερωθείς από πολλά, δε θα στενοχωριέσαι σχεδόν ποτέ και θα έχεις ήρεμο νου.
Απλόχερη αυταγάπη
Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, να το έχεις προτεραιότητα και βασικό “to do” στοιχείο στην καθημερινή λίστα σου. Πρόσφερέ σου όλα εκείνα που σε κάνουν να χαμογελάς, να χαλαρώνεις, χωρίς ενοχές. Και μην ξεχνάς ποτέ ότι ο καλύτερος φίλος σου θα είναι πάντα ο εαυτός σου.
Priorities mode πάντα σε λειτουργία
Η μέρα κι οι 24 ώρες της δε φτάνουν για όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν από σένα. Μη σκας. Προσπάθησε να εκτελέσεις τα πιο σημαντικά της ημέρας και να πεις ότι έκανες το καλύτερο που μπορούσες για σήμερα, προσφέροντας έτσι απαλλαγή σ’ ενοχικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από τελειομανή στοιχεία.
Ζήτα βοήθεια είτε τη χρειάζεσαι, είτε όχι
Το να ζητάς βοήθεια είναι προσόν. Το να μη ζητάς, συνήθως ενέχει εγωισμό. Ζητώντας βοήθεια, δείχνεις ότι δεν είσαι άτρωτος και ρομπότ. Αντιθέτως, δείχνεις ότι είσαι άνθρωπος που έχει ανάγκη από ένα απ’ τα σημαντικότερα διαπροσωπικά αγαθά: την αλληλεγγύη. Δε μένει παρά να το ζητήσεις και θα εκπλαγείς απ’ την προθυμία που θα συναντήσεις αλλά και την ηρεμία που θ’ αποκτήσεις.(66)
Ενίσχυσε φυσικά τη βιοχημεία της χαράς
Διατροφή, άσκηση, μασάζ, γέλιο, έρωτας, διαλογισμός, καλός ύπνος, μουσική, σωματική και κοινωνική επαφή, κατοικίδια αποτελούν σχεδόν όλα εκείνα που κρατούν σε δραστηριότητα τη σεροτονίνη, ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και τις ενδορφίνες σου και σε βοηθούν να διατηρείσαι χαρούμενος κι άρα ήρεμος. Θες συνδυαστικά, θες μεμονωμένα, δε μένει παρά να βάλεις σ’ εφαρμογή την πεμπτουσία της παραγωγής αυτών που ήδη κατοικούν μέσα σου.
Να συναλλάσσεσαι μ’ ανθρώπους και περιβάλλοντα που αναγνωρίζουν την αξία σου
Εσύ ξέρεις καλύτερα απ’ όλους την αξία σου. Μην τη χαραμίζεις ούτε λεπτό σ’ ανθρώπους που βρίσκουν οτιδήποτε άλλο εκτός αυτής κι επέλεξε εκείνους που λαχταρούν να σ’ έχουν στη ζωή τους, δείχνοντάς το σου, χωρίς να χάνουν λεπτό. Η μη διαπραγματεύσιμη αυταξία σου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της ηρεμίας σου.
Τις στραβές, να τις αγκαλιάζεις με αγάπη γιατί πάντα θα έχουν κάτι να σου διδάξουν
Μην απελπίζεσαι με τις δυσκολίες και τις αναποδιές. Δώσε λίγο χρόνο και θα δεις ότι μέσα απ’ αυτές θ’ αναδυθεί κάτι καλό, κάτι όμορφο, κάτι που δε περίμενες ποτέ ότι θα συμβεί. Κράτα τα μάτια σου και την καρδιά ανοιχτά και θα έχεις καταφέρει, ακόμη και στα δύσκολα, να χτίσεις ένα πλαίσιο ηρεμίας.
Ο κολλητός της έντασης είναι η άσκηση
Πήγαν όλα στραβά; Κάνε το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Βγες έξω και περπάτα παίρνοντας παράλληλα βαθιές αναπνοές. Καθάρισε τη σκέψη σου απ ‘ότι έχει προηγηθεί και βοήθησε το μυαλό σου να διώξει κάθε αρνητική σκέψη. Σε λίγα λεπτά, θα έχουν γεννηθεί μέσα σου δεκάδες εναλλακτικές και λύσεις που θα σε ηρεμήσουν και θα σε επαναφέρουν στο τόσο απαραίτητο περιβάλλον ηρεμίας που έχεις ανάγκη να βρίσκεσαι.(71)
Η ηρεμία είναι κι αυτή μια επιλογή
“Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως” είπε ο Αριστοτέλης, αναφερόμενος στην τελειότητα. Γιατί να μην αφορά όμως και την τόσο πολύτιμη ηρεμία σου; Μάθε να εξασκείσαι σ’ αυτήν και θ’ αποκτήσεις ένα σημαντικό εύρος εσωτερικής δύναμης και αυτοελέγχου. Θα μπορείς έτσι, να αφήνεις εκτός οτιδήποτε σου προκαλεί ένταση, διατηρώντας επίπεδα αξιοζήλευτα επίπεδα ηρεμίας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου