Στο σύγχρονο ρυθμό ζωής, το overthinking έχει εξελιχθεί σε μια συνεχώς παρούσα, παράλληλη πραγματικότητα. Από ατελείωτες σκέψεις που διασχίζουν το μυαλό μας, μέχρι την ανάλυση που πολλές φορές καθιστά κάθε απόφαση μια πρόκληση κι ας μην ξεχνάμε, βέβαια, τον αναλυτικότατο διάλογο με τον εαυτό μας, τα σημάδια του overthinking απεικονίζουν μια πραγματικότητα όπου η υπερβολική σκέψη διαμορφώνει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε κι αντιδρούμε στον κόσμο γύρω μας. Πάμε λοιπόν, να αναγνωρίσουμε μαζί, τα σημάδια που δείχνουν ότι αναλύεις υπερβολικά τα πράγματα, βρε αδερφάκι μου.
1. Δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις
Οι αποφάσεις ενίοτε μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση όταν υπεραναλύονται. Το overthinking μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια και δυσκολία στο να καταλήξει κανείς σε συγκεκριμένες επιλογές. Όταν, δηλαδή, βρίσκεται κάποιος υπό την επήρεια overthinking, η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να επιδεινώνεται. Το μυαλό εμπλέκεται σε εκτεταμένες αναλύσεις και σενάρια, δημιουργώντας αμφιβολίες γύρω από κάθε επιλογή. Αυτό δημιουργεί αίσθηση παραλυτικού φόβου, καθιστώντας τη λήψη αποφάσεων πολύπλοκη και χρονοβόρα.
2. Ζεις ηθελημένα στο παρελθόν και δεν μπορείς να ευχαριστηθείς το παρόν
Το overthinking μπορεί να οδηγήσει στο να επικεντρώνεσαι υπερβολικά στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να απολαύσεις το παρόν. Η συνεχής ανασκόπηση των παλιών εμπειριών μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη και την απόλαυση των στιγμιότυπων που ζεις τώρα. Έτσι, η τάση να ζεις στο παρελθόν μπορεί να δημιουργήσει έναν επιπλέον κύκλο ανασφάλειας κι ανησυχίας. Το μυαλό επικεντρώνεται σε παλιές επιλογές, λάθη ή αναμνήσεις, αποκλείοντας τη δυνατότητα να ανακαλύψεις νέες ευκαιρίες και να εκτιμήσεις την παρούσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, το overthinking μπορεί να περιορίζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι κι αξιολογείς τον εαυτό σου.
3. Αισθάνεσαι μόνιμα εξαντλημέν@ κι όταν πέφτεις για ύπνο δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς
Η συνεχής εξάντληση και η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να είναι ένδειξη υπερσκέψης. Το overthinking δημιουργεί έναν κυκλώνα ανησυχίας, καθιστώντας δύσκολη τη χαλάρωση και την είσοδο σε έναν ήρεμο ύπνο. Η αδυναμία να ηρεμήσει το μυαλό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, έπειτα, τα πάντα, από το πώς θα κυλήσει η επόμενη μέρα, μέχρι τη δυνατότητα να ληφθεί μια απλή απόφαση. Προφανώς, αυτή η δυσκολία να ηρεμήσει το μυαλό προτού πέσεις για ύπνο μπορεί να οφείλεται στον εκτεταμένο εσωτερικό διάλογο και τις συνεχείς σκέψεις.
4. Κάθε φορά που λες κάτι σε κάποιο άτομο το μετανιώνεις ή αναρωτιέσαι τι αισθάνεται πλέον για σένα
Είναι σημαντικό να βρεις ισορροπία μεταξύ της ενοχικότητας και του να αφήνεις τον εαυτό σου να εκφράζεται φυσικά, χωρίς υπερβολική ανησυχία για τις αντιδράσεις των άλλων. Τώρα, σχετικά με την ανησυχία για το πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι τα λόγια σου, αυτό μπορεί να δημιουργεί έναν φόβο επικοινωνίας και να περιορίζει την ελευθερία έκφρασής σου, σε βαθμό που ούτε καν έχεις υπολογίσει. Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε πώς θα ερμηνεύσουν οι άλλοι τα λόγια μας κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αφού η επικοινωνία είναι διπλής κατευθύνσεως, από πλευράς μας είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς κι αυθεντικοί και να επικεντρωθούμε περισσότερο στην έκφραση των σκέψεών, μας παρά στις πιθανές αντιδράσεις των άλλων.
5. Κάνεις φόκους στα λάθη και τις αδυναμίες σου
Η στροφή προς τα λάθη και τις αδυναμίες μπορεί να είναι μια ακόμη ένδειξη overthinking. Η υπερβολική αυτοκριτική μπορεί να δημιουργεί έναν αρνητικό κύκλο σκέψης, περιορίζοντας την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα δυνατά μας σημεία και να βλέπουμε τα λάθη ως ευκαιρίες για μάθηση, αντί να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στην αρνητική πλευρά τους. Η συνεχής κριτική του εαυτού μπορεί να δημιουργήσει ένα αρνητικό εσωτερικό κλίμα, επηρεάζοντας από το ποιον άνθρωπο θα έχουμε δίπλα μας, μέχρι το τι βλέπουμε όταν κοιτάζουμε στον καθρέφτη.
Στον κόσμο του overthinking, κάθε σκέψη γίνεται βάρος και κάθε απόφαση, μια πρόκληση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια αυτού του υπερβολικού εσωτερικού διαλόγου και να επιδιώξουμε ισορροπία. Στροφή στην πραγματικότητα, αποδοχή ότι κάποια πράγματα επιβάλλεται να πέσουν κάτω και λίγο χιούμορ, μπορούν να γίνουν το κλειδί για να απελευθερώσουμε το μυαλό μας από τον φαύλο κύκλο του overthinking. Και σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου