Πριν λίγες μέρες, με στεναχώρια πληροφορηθήκαμε ότι ο 31χρονος αστυνομικός που αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο την 3η Σεπτεμβρίου, τελικά δεν τα κατάφερε. Συγκεκριμένα, ο νεαρός άνδρας νοσηλεύονταν όλες αυτές τις ημέρες στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αλλά εξαιτίας του διαμπερούς τραύματος που έφερε στο κεφάλι, «πέρασε» σ’ εγκεφαλικό θάνατο. Η οικογένειά του ωστόσο, πάρα τη θλίψη και των πόνο της, πήρε την απόφαση να «δώσει ζωή» σε 3 άλλους ανθρώπους, μέσω της δωρεάς οργάνων, ενώ η πράξη αυτή μάλιστα αποτελούσε δική του επιθυμία, την οποία είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο.
Με αφορμή τον θάνατο του συνοριοφύλακα λοιπόν και την επιλογή της οικογένειας να δωρίσει τα όργανα του, θαρρώ πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την αξία του να είσαι δωρητής -είτε δωρητής οργάνων όπως και στο εν λόγω παράδειγμα είτε δωρητής μυελού των οστών και αίματος.
Η δωρεά σαν πράξη μπορεί να γίνει ένα από τα πιο όμορφα κι ανθρωπιστικά δώρα που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον κόσμο μας. Αποτελεί μια μορφή έκφρασης αγάπης κι αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση -που αναφερόμαστε σε δωρεά οργάνων, μυελού των οστών ή αίματος- η δωρεά μεταμορφώνεται και σε δώρο ζωής για τους δέκτες της.
Η δωρεά οργάνων μετατρέπεται σε μια πηγή ελπίδας για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με ό,τι κατάλοιπο δύναμης τους έχει απομείνει για να ζήσουν. Μέσω αυτής μπορούμε να δώσουμε σ’ άλλους μια ακόμα ευκαιρία να κρατήσουν κάτι που για μας είναι αυτονόητο, τη ζωή τους. Ο δωρητής, αν και μπορεί να είναι ένας την εκάστοτε στιγμή, μπορεί να προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε δύο και τρία άτομα μέσα από το δικό του σώμα, ενώ η πράξη η ίδια, αποτελεί μια χειρονομία αλληλοβοήθειας που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ζωής και θανάτου.
Η δωρεά μυελού των οστών μάλιστα είναι εξίσου σημαντική, αφού μυελός των οστών είναι απαραίτητος για την παραγωγή κυττάρων του αίματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών όπως η λευχαιμία και η αναιμία. Οι δότες του δίνουν ελπίδα σε ανθρώπους που παλεύουν με σοβαρές ασθένειες και τους βοηθούν ν’ «ανανεώσουν» τη ζωής τους.
Ακόμα, η δωρεά αίματος, ίσως και η πιο διαδεδομένη μορφή δωρεάς, είναι μια άλλη σημαντική πράξη συμπαράστασης προς τους ανθρώπους της κοινωνίας μας. Κι αν όχι όλοι μας, τότε το μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς, έχει βρεθεί ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι αιμοδοσίας, δίνοντας αίμα για κάποιον από τον στενό του κύκλο. Όπως καταλαβαίνουμε το αίμα είναι απαραίτητο για πολλές ιατρικές διαδικασίες και επείγοντα περιστατικά, τα οποία καθημερινά συμβαίνουν δίπλα μας. Οι δωρητές αίματος είναι αφανείς ήρωες οι οποίοι σώζουν ζωές καθημερινά, προσφέροντας έναν πολύτιμο πόρο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως χωρίς αίμα δεν μπορεί να υπάρξει ζωή και πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του.
Στο σύνολο, η δωρεά οργάνων, η δωρεά μυελού των οστών και η δωρεά αίματος είναι πράξεις που αλλάζουν ζωές και επιστρέφουν την ελπίδα στις ψυχές των ανθρώπων που παλεύουν ανάμεσα στον θάνατο και τη ζωή. Οι πράξεις αυτές δεν είναι μόνο ένα δώρο προς τους άλλους, αλλά και μια ευκαιρία να συμμετάσχουμε κι εμείς από τη μεριά μας σε μια διαδικασία που ενισχύει την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και μας βοηθάει να καταλάβουμε τη ρευστότητα της ύπαρξής μας. Εκτός της άμεσης επίδρασης στον βίο και την υγεία των ατόμων που είναι δέκτες των κινήσεων αυτών, η κάθε δωρεά επίσης ευαισθητοποιεί το κοινό των δωρητών αλλά και του περίγυρου σχετικά με τη σημασία της υγείας και της ενότητας. Αυξάνει δηλαδή την ικανότητα επίγνωσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τόσοι και τόσοι συνάνθρωποι μας που παλεύουν με ασθένειες και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα που εμείς προσπερνάμε.
Όταν κάποιος από εμάς γίνεται δωρητής, γίνεται μέρος μιας αλυσίδας αλληλεγγύης και σεβασμού που εκτείνεται πέρα από τον ίδιο τον εαυτό μας. Επιδρά θετικά στην καθημερινότητα ανθρώπων που μπορεί να μην έχετε ποτέ γνωρίσει και ούτε πρόκειται πιθανόν. Το συναίσθημα του να μπορείς να βοηθήσεις κάποιον να ανακτήσει την υγεία και τη ζωή του, είναι ανεκτίμητο όταν ξέρεις ότι το αποτέλεσμα προήλθε από εσένα.
Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Μέσα απ’ αυτές τις δωρεές των οργάνων, του μυελού των οστών και του αίματος είναι η ευκαιρία μας να βάλουμε το λιθαράκι μας στην ανθρωπότητα και να της αφήσουμε ένα κληροδότημα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς. Και τότε, θα έχουμε και την ευκαιρία να νιώσουμε πραγματικά πλούσιοι.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου