Η αγάπη είναι ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα που μπορούμε να βιώσουμε στη ζωή μας. Ωστόσο, όταν κάποιος αποφασίζει να εκμεταλλευτεί αυτήν την αγάπη για να ελέγξει ή να καταχραστεί τον σύντροφό του, δημιουργούνται μη υγιείς σχέσεις που μπορούν να προκαλέσουν βαθιές πληγές. Στο παρακάτω άρθρο, θα εξετάσουμε 10 δόλιες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι σε μια σχέση, με σκοπό να κάνουν τον σύντροφό τους να νομίζει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτούς.

 

Συναισθηματικός ξεπεσμός:

Ο χειριστικός άνθρωπος μπορεί να αποσύρει αιτιολογίες και να αποφεύγει τη συναισθηματική συνειδητοποίηση, καθιστώντας τον σύντροφό του εξαρτημένο από την επιβεβαίωση και την αγάπη του. Μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες και τα συναισθήματα του συντρόφου του, αρνούμενος να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες του. Αυτό καθιστά τον σύντροφο ανήμπορο να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του μόνος του.

 

Υποτίμηση:

Ένας σύντροφος, όταν βρίσκεται στο ρόλο του χειριστικού ανθρώπου, χρησιμοποιεί την υποτίμηση για να ελέγξει τον σύντροφό του, καθιστώντας τον να νιώθει ανασφαλής κι ανεπαρκής. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας προσβλητικές λέξεις και κριτική για να οδηγήσει τον σύντροφό του σε μια κατάσταση ανασφάλειας, ενισχύοντας έτσι τον έλεγχό του πάνω σε αυτόν.

 

Προκαλώντας drama: 

Το άτομο που εκδηλώνει χειριστικές συμπεριφορές στη σχέση, καταφέρνει να δημιουργεί ψευδείς κρίσεις και δραματικές εξάρσεις για να κερδίσει την προσοχή του συντρόφου του, να προκληθεί δηλαδή ένα μοτίβο έντονων συναισθημάτων στον σύντροφό του για να τον κρατήσει δεμένο σε αυτόν.

 

Στοχοποίηση της αυτοεκτίμησης:

Χαρακτηριστικό επίσης αυτού του τύπου ανθρώπου στη σχέση, είναι να επικρίνει συνεχώς τον σύντροφό του, υπονοώντας ότι δεν είναι αρκετά καλός για να είναι μαζί. Με το να κατηγορεί τον σύντροφό του για την έλλειψη αυτοπεποίθησης ή την ανεπάρκειά του, ο χειριστικός άνθρωπος προκαλεί αμφιβολίες κι ανασφάλεια, καθιστώντας τον σύντροφο του ευάλωτο και συναισθηματικά εξαρτημένο από τον ίδιο.

 

Απομόνωση: 

Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα χειριστικής συμπεριφοράς που έχουμε συναντήσει, είτε μέσα από δικά μας βιώματα, είτε από γνώριμες καταστάσεις δικών μας ατόμων, είναι η απομόνωση. O χειριστικός άνθρωπος έχει την τάση να απομονώνει τον σύντροφό του από τους φίλους και την οικογένειά του, καθιστώντας τον συναισθηματικά αδύναμο και κατ’ επέκταση έρμαιο την χειριστικής του συμπεριφοράς. Απομονώνοντας το ταίρι του από τους φίλους και την οικογένειά του, μειώνει τις εξωτερικές επιρροές και τη στήριξη που μπορεί να λάβει, καθιστώντας το περισσότερο εξαρτημένο μαζί του.

 

Επιβολή κανόνων:

Ο άνθρωπος με τις εν λόγω συμπεριφορές μπορεί επίσης να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες, περιορισμούς και χρονοδιαγράμματα στον σύντροφό του, στερώντας του την αυτονομία και την ελευθερία της επιλογής του, νιώθοντας ο δεύτερος ότι δεν μπορεί τελικά να ζήσει ως ξεχωριστή οντότητα.

 

Διακίνηση ψευδών πληροφοριών:

Ο χειριστικός άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιεί ψευδείς πληροφορίες για να προκαλέσει ανασφάλεια κι αμφιβολίες στον σύντροφό του, καταφεύγοντας σε ψέματα κι εξαπάτηση.

 

«Όλα τα φώτα πάνω μου»:

Το νόημα όμως αυτού είναι πως ο σύντροφος του χειριστικού ατόμου ενσωματώνει μια οποιαδήποτε κατάσταση στον εαυτό του. Τα πάντα αφορούν εκείνον, όλα είναι προσωπικά και κάθε μεγάλη ή μικρή προσωπική στιγμή του συντρόφου του, είναι σε εξάρτηση με εκείνον. Έτσι, σταδιακά, το θύμα και ταίρι του αισθάνεται πως ό,τι κάνει, ό,τι λέει κι ό,τι βιώνει είναι σε συνάρτηση με τον σύντροφό του.

 

Συναισθηματικός εκβιασμός:

O χαρακτήρας του εν λόγω ανθρώπου έχει επίσης την τάση να δίνει στον σύντροφό του το αίσθημα απώλειας της αγάπης κατά διαστήματα ή και την εντύπωση πως η σχέση τους φθίνει. Με αυτή την τεχνική προσπαθεί να τον ελέγξει και να περάσει το μήνυμα πως χρειάζεται να κάνει περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν ώστε να μην τον χάσει, υποχρεώνοντάς τον υπογείως να τον ικανοποιήσει, αψηφώντας τα δικά του θέλω.

 

Απειλές και εκβιασμοί: 

Η τελευταία τεχνική, είναι οι απειλές και οι εκβιασμοί. Ο χειριστικός σύντροφος μπορεί να απειλεί, όπως αναφέρθηκε άνωθεν, τον σύντροφό του με χωρισμό, διαζύγιο στις περιπτώσεις ενός έγγαμου βίου, να τον εκβιάζει οικονομικά, ή ακόμη και να ασκεί απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα -που δυστυχώς ακούμε καθημερινά για τέτοια περιστατικά.

 

Στον επίλογο αυτού του άρθρου, επιθυμώ να αναδείξω τη σημασία της υγιούς και αμοιβαίας αγάπης στις σχέσεις. Ενώ οι τεχνικές αυτές μπορούν να προκαλέσουν βαθιές πληγές και να αφαιρέσουν τη χαρά από μια σχέση, είναι δυνατό να ανακαλύψουμε μια διαφορετική οδό. Να μάθουμε να δίνουμε αξία σε εκείνους που είναι δίπλα μας, να ακούμε τις ανάγκες τους, να στηρίζουμε τους συντρόφους μας σε δύσκολες στιγμές και να μοιραζόμαστε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη.

Οι υγιείς σχέσεις μας ενδυναμώνουν και μας εμπλουτίζουν, καθιστώντας μας καλύτερους ανθρώπους. Ας προωθούμε την αγάπη και τον σεβασμό εντός τους, δίνοντας το παράδειγμα μιας αγάπης που χτίζει κι ενδυναμώνει τους δεσμούς μας με τους αγαπημένους μας. Αυτή η αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ευτυχισμένη, ισορροπημένη κι εκπληκτική ζωή, στον κόσμο των σχέσεων.

Συντάκτης: Μαρία Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου