Τα όνειρα είναι δημιουργήματα του εγκεφάλου, σε μορφή εικόνας ή ιστορίας, κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Πρόκειται για μία αληθοφανή εμπειρία ενώ κοιμόμαστε, με περίεργες και ανεξήγητες -με βάση τη λογική- ορισμένες φορές ανατροπές. Τα όνειρα μπορεί να είναι χαρούμενα, ρομαντικά, στενάχωρα, αγχώδη ή τρομακτικά.
Ο λόγος που βλέπουμε όνειρα είναι κάτι που μας απασχολεί αιώνες τώρα. Επιστημονικές μελέτες ετών για τα όνειρα και τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου όσον αφορά την εμφάνισή τους δεν έχουν δώσει ακόμα κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα. Κάποιοι θεωρούν -η οπτική αυτή αφορά κυρίως τον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής- ότι τα όνειρα αποτελούν δημιουργήματα του υποσυνειδήτου. Κάτι τέτοιο πιθανότατα ισχύει, αφού ερεθίσματα ή γεγονότα της μέρας ή βιώματα όλης μας της ζωής έχουν άμεσο αντίκτυπο στο είδος των ονείρων που βλέπουμε, όπως και η αναβίωση αναμνήσεων φαινομενικά ξεχασμένων.
Ωστόσο, παρά τις εικασίες ή κάποιες μελέτες μένει ανεξήγητο το πώς και το γιατί βλέπουμε όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως επίσης γιατί μερικά τα θυμόμαστε καθαρά ή θολά και άλλα δεν τα θυμόμαστε καθόλου, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ονειρευόμαστε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.
Άραγε, η ύπαρξη των ονείρων εξυπηρετεί κάποιον βιολογικό, ψυχολογικό ή μεταφυσικό μηχανισμό; Είναι μια απλή λειτουργία του εγκεφάλου την ώρα που επεξεργάζεται πληροφορίες; Μήπως τα όνειρα μάς δίνουν κάποια στοιχεία σχετικά με την ψυχολογική μας κατάσταση ή κάποιο μήνυμα για το μέλλον; Ακόμα και σήμερα, καμία εικασία δεν έχει επικρατήσει έναντι των υπολοίπων, αλλά και καμία δεν έχει απορριφθεί.
Ακόμα κι αν είναι λίγα αυτά που μπορούμε να πούμε με ακρίβεια για τα όνειρα -πέρα από την παρατηρούμενη συσχέτισή τους με τις φάσεις του ύπνου μας- πάμε να δούμε 15 αλήθειες που ίσως να μην έχεις ακούσει ξανά;
1. Άτομα με προβλήματα όρασης βλέπουν περισσότερα όνειρα.
2. Πάνω από 90% των ονείρων, δεν τα θυμόμαστε.
3. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε ένα όνειρο είναι γνωστοί του ατόμου που ονειρεύεται.
4. Τα όνειρα επηρεάζονται άμεσα -ποσοτικά και ποιοτικά- από την κατανάλωση αλκοόλ.
5. Όσο μεγαλώνουμε, τα όνειρα μειώνονται.
6. Οι γυναίκες ονειρεύονται περισσότερο εσωτερικούς χώρους, ενώ τα όνειρα που βλέπουν οι άντρες έχουν περισσότερα «επιθετικά» στοιχεία.
7. Διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία, καθώς και η εμφάνιση υπνικής άπνοιας και η λήψη υπνωτικών, επηρεάζουν κατά πολύ τη συχνότητα και την ποιότητα των ονείρων.
8. Εμπειρίες ή πρόσωπα που υπήρξαν στην καθημερινότητά μας 5-7 μέρες πριν ή την ίδια ημέρα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν στο όνειρό μας σε σχέση με εμπειρίες των τελευταίων 2-4 ημερών.
9. Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, η ταχεία κίνηση των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, προδίδει τη φάση εκείνη που το άτομο αρχίζει να ονειρεύεται.
10. Κατά τη διάρκεια του ονείρου, δεν μπορείς να διαβάσεις!
11. Σύμφωνα με την ψυχολογία, το άτομο που ονειρεύεται, με ειδικά τεχνάσματα, μπορεί να ελέγξει τα όνειρά του και να τα δρομολογήσει όπως επιθυμεί.
12. Για πολλές σπουδαίες ιδέες ή επιτεύγματα, οφείλονται τα όνειρα. Αξιοσημείωτα παραδείγματα η Google και η γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος!
13. Αν και οι επιστήμονες αρνούνται κατηγορηματικά την ιδιότητα των ονείρων να προβλέπουν το μέλλον, υπάρχουν αποδεδειγμένες περιπτώσεις ατόμων που όντως ονειρεύτηκαν μελλοντικό συμβάν. Όπως ο Αβραάμ Λίνκολν, που ονειρεύτηκε τη δολoφονία του!
14. Όσον αφορά τα ερωτικά όνειρα, μπορεί να οδηγήσουν σε διέγερση, ενώ ένας άντρας μπορεί να ολοκληρώσει έως και 20 φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου!
15.Όταν τα όνειρα συνοδεύονται από υπνοβασία, μπορεί να συμβούν τα πιο περίεργα και επικίνδυνα γεγονότα. Σπουδαία παραδείγματα αποτελούν η περίπτωση ενός νοσηλευτή που υπνοβατούσε ενώ ονειρευόταν ότι είναι ζωγράφος και δημιούργησε καταπληκτικά πορτρέτα, καθώς και η περίπτωση κάποιου που οδήγησε ενώ κοιμόταν, ταξίδεψε και σκότωσε τον ξάδερφό του.
Όνειρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε κάθε βράδυ, είτε τα θυμόμαστε, είτε όχι. Η συσχέτισή τους με παράγοντες της ψυχολογίας μας είναι σημαντική, ενώ η έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια καθόλου απίθανο να προκύψουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία!