Συνήθως στις σχέσεις που μετράνε χρόνια στην πορεία κάτι αλλάζει. Εξάλλου τίποτα δεν παραμένει ίδιο μετά την πρώτη χρήση, έτσι δεν είναι; Όταν αρχίσουν οι πρώτοι τριγμοί και χτυπήσει ο κώδωνας κίνδυνου τα ζευγάρια παλεύουν με σκέψεις που πρέπει αργά ή γρήγορα να γίνουν πράξη. Να χωρίσουν μια και έξω ή να δώσουν τόπο στην οργή; Κι αν δώσουν τόπο στην οργή μήπως στρογγυλοκαθίσει και γίνουν τα πράγματα χειρότερα στην πορεία; Από την άλλη αν αποστασιοποιηθούν και βάλουν τα πράγματα σε ζυγαριά, αυτή θα γείρει προς την σωστή πλευρά ή θα μείνουν όλα μετέωρα; Σε αυτό το δίλλημα, λοιπόν, βρίσκονται πολλά ζευγάρια που δεν έχει χαθεί εντελώς το μεταξύ τους και πιστεύουν πως μια σπίθα μπορεί να αναζωπυρώσει τη φλόγα. Αν δεν έχεις καταλάβει ποια είναι η επιλογή τους, θα διαλευκάνω το τοπίο με δύο μόνο λέξεις, «δοκιμαστικός χωρισμός» ή στην αγγλική «break».
Ο δοκιμαστικός χωρισμός είναι μια διαδικασία που επιλέγουν κάποια ζευγάρια όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα. Σε έναν δοκιμαστικό χωρισμό δε χωρίζεις ουσιαστικά -ασχέτως αν κατά ‘κει πάει το πράγμα. Κάνετε ένα μικρό διάλλειμα από όσα κάνατε μέχρι τώρα σαν ζευγάρι. Η συνταγή απλή, μιλάτε λίγο έως καθόλου -για να δείτε αν θα σας λείψει η καθημερινή επαφή- και για να βρεθείτε ούτε λόγος! -αν η παρέα είναι κοινή, ένας απ’ τους δυο θα πάρει απουσία. Αν μένετε μαζί σίγουρα κάποιος θα πάρει τα μπογαλάκια του και θα μείνει στη μάνα του ή έστω σε φίλο. Τελευταίος κανόνας που θα τεθεί από κοινού είναι πόσο ελεύθερος είναι καθένας να πάρει μια γεύση από κάτι άλλο. Συνήθως σε έναν δοκιμαστικό χωρισμό δεν είναι ανοιχτό το σενάριο να γνωρίσεις νέα πρόσωπα ή να ιδρώσεις τα σεντόνια σου με κάποιον άλλον.
Στο διάστημα που είστε χώρια κάθε τι κοινό παγώνει για λίγο ή για πολύ. Καθένας λειτουργεί ξανά σαν μονάδα, η οποία όμως δεν είναι άνευ δεσμού. Σε αυτή τη φάση μπορείς να αναθεωρήσεις, να σκεφτείς λογικά, να δεις καθαρά τα πράγματα και από πρωταγωνιστής να γίνεις για λίγο θεατής της ίδιας σου της παράστασης. Αφού αναλογιστείτε γιατί καταλήξατε εδώ, πιθανόν να επιστρέψετε και οι δύο έτοιμοι να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στο μεταξύ σας, διορθώνοντας τα λάθη που αντιληφθήκατε ότι κάνατε, μειώνοντας τυχόν υπερβολές και αλλάζοντας συμπεριφορές.
Στο χρονικό αυτό πλαίσιο έχετε την ευκαιρία να μετανιώσετε και να πάρετε αποφάσεις βλέποντας τα πράγματα με άλλη ματιά. Συνειδητοποιείτε αν ο δοκιμαστικός χωρισμός είναι το κλειδί για την μια κι έξω επανασύνδεση ή το βήμα για το οριστικό φινάλε. Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, είσαι εσύ κι ο εαυτός σου, στο κρεβάτι που κάποτε ξαπλώνατε παρέα. Το φαγητό είναι όλο δικό σου και δε θα σου πάρει κανείς την τελευταία μπουκιά. Η διπλανή θέση στο αμάξι είναι κενή, οι κλήσεις ελάχιστες, τα γέλια, οι φωνές, τα δάκρυα, τα νεύρα, μετρημένα στα δάχτυλά του ενός χεριού. Κι αφού μετά από τόσο καιρό στο «εμείς» είσαι ξανά στο «εγώ» μήπως τελικά είναι καλύτερα να πορευτείτε από δω και πέρα χώρια; Μήπως ο δοκιμαστικός χωρισμός σου έδωσε να καταλάβεις πως δεν ήταν για να πάρετε μια ανάσα μέχρι την επανασύνδεση αλλά για να πάρεις μια ανάσα και να ξεθολώσει το μέχρι πρότινος θολό τοπίο;
Αν μου επιτρέπετε να δώσω μια συμβουλή πριν πιούμε και τη τελευταία γουλιά του κρασιού μας, τα πράγματα μεταξύ μας πρέπει να θολώνουν μόνο από τις καυτές ανάσες όταν τα σώματά μας γίνονται ένα και όχι όταν φτάσουμε σε σημείο να είμαστε ένας κι ένας.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.