Δεν υπάρχει μέρα που να μην έχουμε βάλει τον εαυτό μας να διαλέξει ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες επιλογές. Σε καθημερινή βάση, ακόμη και για πολύ ασήμαντα πράγματα μπαίνουμε στη διαδικασία του να παιδέψουμε το μυαλό μας -έστω και για λίγο– για το ποια απόφαση είναι καλύτερο να πάρουμε. Αυτό ή εκείνο; Εκείνο ή το άλλο; Το άλλο ή κάτι εντελώς διαφορετικό; Κάτι απ’ τα συνηθισμένα ή μήπως να βγαίναμε εκτός ρουτίνας; Κι όλα αυτά τα ερωτήματα για να καταλήξουμε σε ένα φαγητό, ένα ρούχο, μια τεχνική, μια απάντηση. Όταν πάρουμε την απόφαση μπορεί και να μας αρέσει, να ικανοποιηθούμε, να πούμε «πάλι καλά που δε διάλεξα το άλλο». Το νόμισμα όμως έχει πάντα δύο όψεις κι υπάρχει η πιθανότητα μετά την επιλογή μας να μετανιώσουμε γι’ αυτή μας την απόφαση, σκεπτόμενοι όλη μέρα πώς θα ήταν τα πράγματα αν διαλέγαμε τελικά την άλλη επιλογή.
Πέρα από την πλάκα, αυτού του είδους διλήμματα δεν είναι πάντα ένα αστείο σενάριο. Σπαταλάς πολύ πολύτιμο χρόνο για να σκεφτείς, να διαλέξεις και να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο επιλογές ενώ σου κάνουν και οι δύο το ίδιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να αποφασίσουν τι να φορέσουν σήμερα, που δεν μπορούν να επιλέξουν τι να φάνε, τι είδους καφέ να παραγγείλουν ή ποια απάντηση είναι καλύτερη να στείλουν. Και γιατί να μην πούμε μερικές πρακτικές λύσεις σήμερα για το πώς να ξεπεράσουμε αυτά τα μικρά καθημερινά διλήμματα;
Η πιο απλή λύση είναι να αφήσεις την τύχη να αποφασίσει, παίζοντάς το κορώνα-γράμματα. Tι πιο απλό; Πάρε ένα κέρμα, διάλεξε και θέσε ως κορώνα τη μια επιλογή κι ως γράμματα την άλλη. Πέτα το ψηλά κι ασ’ το να προσγειωθεί κάπου. Αυτό που θα έρθει θα είναι η απάντηση στο δίλημμά σου. Τόσο απλά. Αλλά να ξέρεις πως αυτό που θες πραγματικά είναι αυτό που εύχεσαι να τύχει, ενώ το κέρμα είναι ακόμη στον αέρα.
Αν είναι βέβαια να σου βγει η ψυχή και να σου καεί ο εγκέφαλος για μια επιλογή, τότε πάρε απλώς ένα χαρτί και μοίρασέ το σε τόσα κομμάτια, όσα κι οι επιλογές σου. Στη συνέχεια γράψε σε κάθε κομμάτι χαρτί κάθε επιλογή σου και τσαλάκωσέ τα έτσι ώστε να μην προδίδεται κάτι. Ανακάτεψέ τα με όποιο τρόπο θες εσύ κι άρπαξε ένα. Αυτό που θα πάρεις αυτό και θα κάνεις.
Από την άλλη, μπορείς πάντα να διαλέξεις με γνώμονα τι έχεις να κάνεις περισσότερο καιρό. Φαγητό είναι; Πότο είναι; Ρούχο; Χτένισμα; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει το δίλημμά σου, αυτή η λύση είναι πολύ απλή. Κάνε, απλούστατα, αυτό που έχεις να κάνεις περισσότερο καιρό! Αν έχεις καιρό να φας παστίτσιο φάε παστίτσιο, αν φοράς συνέχεια τζιν τώρα βάλε φόρμα, αν πίνεις πάντα βότκα τώρα πιες νερό –εντάξει πλάκα κάνω, όχι νερό-. Ουσιαστικά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις αυτό που καταβάθος σου έχει λείψει περισσότερο από το άλλο.
Αλλιώς, πάρε τη μάνα σου. Αυτή δεν είναι που μας ξελασπώνει πολλές φορές; Εκείνη δεν είναι που μας βρίσκει πάντα τη λύση όταν τη χρειαζόμαστε; Εδώ ξέρει ότι η ζακέτα η μπλε είναι στο πρώτο συρτάρι της δεύτερης ντουλάπας πάνω δεξιά κάτω από το τζιν, ενώ παράλληλα είναι στην κουζίνα, μαγειρεύει κοτόπουλο και μιλάει και με τη θεία τη Γωγώ. Και θέλετε να μου πείτε ότι μετά από όλα αυτά πιστεύετε ότι δε θα μάς δώσει λύση στο δίλημμα; Ας γελάσω, κι ας πάρω και τη μάνα μου γιατί κάτι σκέφτηκα.
Όλες οι τεχνικές πιάνουν κι όλες είναι καλοδεχούμενες έτσι δεν είναι; Σας έχω λοιπόν άλλη μια απλούστατη και κοινή λύση για τα διλήμματά μας. Βάλτε κάτω τις επιλογές σας, κλείστε μάτια κι ανακατέψτε, δείξτε με το δάχτυλό προς ένα σημείο κι αν δεν πέσετε ακριβώς πάνω σε μια επιλογή, απλώς πάρτε την κοντινότερη.
Στο τέλος θα χρειαστούμε λύση για να διαλέξουμε ποιον τρόπο να διαλέξουμε, για να διαλέξουμε όμως, οπότε ας αρκεστούμε σε ό,τι αναλύθηκε πιο πάνω κι ας ελπίσουμε πως η επιλογή που θα μας πέσει θα είναι αυτή που πραγματικά θέλουμε! Και μην ξεχνάτε πως όποτε βρίσκεστε ανάμεσα σε κάτι, να διαλέγετε πάντα τη δεύτερη επιλογή, γιατί αν θέλατε πραγματικά την πρώτη, δε θα υπήρχε δεύτερη.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου