Η «Καρδιά του Ωκεανού» είναι ένα εντυπωσιακό κόσμημα που βλέπουμε στον «Τιτανικό» να φοριέται στον λαιμό της Ρόουζ από τον μεγιστάνα αρραβωνιαστικό της. Το μενταγιόν με το γαλάζιο διαμάντι που ήταν το μόνο που φορούσε όταν έκανε το πορτραίτο της ο Τζακ, το ίδιο που πέταξε στον ωκεανό η γιαγιά Ρόουζ στην ταινία και μας έκανε όλους ν’ αναφωνήσουμε «α, την άτιμη». Μήπως τελικά δεν είχε και τόσο άδικο που το ξεφορτώθηκε;

Αρχικά να πούμε ότι μιλάμε για έναν φανταστικό πολύτιμο λίθο που μοιάζει μ’ αυτόν που άνηκε στον Λουδοβίκο ΙΣΤ’ της Γαλλίας και μετά τη Γαλλική Επανάσταση τον έκοψαν σε σχήμα καρδιάς, για να γίνει ένα γαλάζιο διαμάντι 56 καρατίων, δεμένο με λευκόχρυσο και με μικρά διαμάντια γύρω του.  Αν μιλούσαμε για αληθινό κόσμημα, θα κόστιζε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο ευφάνταστος «θεμέλιος λίθος», ιστορικά είναι ένα διάσημο κόσμημα, το «Διαμάντι του Χόουπ», ξακουστό για την κατάρα του.

Η ιστορία ξεκινά το 1666, όταν ο Γάλλος Ζαν Μπατίστ Ταβερνιέ (Jean Baptiste-Tavernier) αναζητά πολύτιμους λίθους στην Ινδία κι ανάμεσα σε 20 διαμάντια ανακαλύπτει ένα μοναδικό, μεγάλο, γαλάζιο διαμάντι που έμεινε γνωστό με το όνομά του «γαλάζιο διαμάντι του Ταβερνιέ». Κοιτάζοντάς το νόμιζε κανείς ότι βλέπει έναν ήλιο στο κέντρο του, αν το τοποθετούσε πάνω σε χρυσό φόντο. Οπότε κι επειδή ο Λουδοβίκος αυτοαποκαλούνταν «Βασιλιάς-Ήλιος», έβαλε σκοπό να κάνει το συγκεκριμένο διαμάντι δικό του, προσφέροντας ένα τεράστιο ποσό για όλα τα διαμάντια μαζί.

 

dsfgdsds

 

Από Λουδοβίκο σε Λουδοβίκο το διαμάντι μετονομάστηκε σε «γαλάζιο διαμάντι του Στέμματος της Γαλλίας» ή απλά, το «γαλλικό γαλάζιο» και κληρονομήθηκε από τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄και τη σύζυγό του, Μαρία Αντουανέτα. Να όμως που ο γαλλικός λαός εξεγείρεται και το 1791 γίνεται πλιάτσικο στα βασιλικά ανάκτορα. Έτσι, μαζί με πολλά πολύτιμα αντικείμενα, κλέβουν και το γαλλικό γαλάζιο διαμάντι. Ένας από τους από τους κλέφτες το πέρασε στο Λονδίνο λαθραία με σκοπό να ξανακοπεί και να μην ταυτοποιηθεί με το κλεμμένο βασιλικό κόσμημα. Ο Τόμας Χόουπ (Thomas Hope), τραπεζίτης στο επάγγελμα, το πήρε στην κατοχή του με το γνωστό μέχρι σήμερα όνομα ως «Διαμάντι του Χόουπ». Μια πλούσια Αμερικανίδα, η Έβελιν Ουόλς Μακλίν (Evalyn Walsh McLean) ήταν η επόμενη τυχερή ιδιοκτήτρια, η οποία ήταν κι η πρώτη που έκανε δημόσια εμφάνιση με αυτό ως κόσμημα. Από τα χέρια κληρονόμων της περνά στον Χάρυ Ουίνστον (Harry Winston), Αμερικανό κοσμηματοπώλη κι έμπορο πολύτιμων λίθων. Εκείνος το δωρίζει το 1958 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των ΗΠΑ του Σμιθσόνιαν Ινστιτούτου (Smithsonian Institution) στην Ουάσιγκτον όπου υπάρχει ως σήμερα ως ένα από το σημαντικότερα εκθέματά του.

 

Diary | Dreaming Awake


€14,90

-----

 

Ως εδώ καμιά κατάρα, αλλά ένα διαμάντι αξίας 300 εκατομμυρίων που αλλάζει πλούσια χέρια. Όμως, ο θρύλος λέει ότι το διαμάντι εκλάπη από τον Ταβερνιέ από ένα ινδουιστικό ναό στην Ινδία και μόλις  οι ιερείς του ναού ανακάλυψαν ότι έλειπε, καταράστηκαν τον κλέφτη κι όποιον το έπαινε στην κατοχή του. Ο Ταβερνιέ, φαίνεται να επιβίωσε της κατάρας και πέθανε 84 χρονών το 1689, αλλά αυτό δεν ίσχυσε για τους επόμενους. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ από τη στιγμή που απέκτησε το διαμάντι άρχισε να χάνει όλα τα νόμιμα παιδιά του, αλλά και τα περισσότερα εγγόνια του, που πέθαναν πριν από τον ίδιο, ο οποίος δεν είχε και τον καλύτερο θάνατο, αφού έφυγε επώδυνα, έχοντας πάθει γάγγραινα.

Ο δισέγγονός του Λουδοβίκος ΙΕ’, νέος ιδιοκτήτης του διαμαντιού, επίσης θρήνησε τον θάνατο των έξι από τα δέκα νόμιμα παιδιά που απέκτησε. Ο εγγονός του, Λουδοβίκος ΙΣΤ΄και η Μαρία Αντουανέτα έμειναν στην ιστορία ως δύο από τα πιο γνωστά θύματα του διαμαντιού, αφού αποκεφαλίστηκαν στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Το 1911 όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε, η νέα ιδιοκτήτρια Έβελιν Μακλίν δεν ήταν στο δραματικό ναυάγιο, αλλά η ζωή της άρχισε να ναυαγεί, αφού το 1918, o οκτάχρονος γιος της σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα κι ο άντρας της έφυγε με μια άλλη γυναίκα. Ο ίδιος πέθανε σε ψυχιατρική κλινική κι η Μακλίν εξαιτίας δικών του χρεών πούλησε την οικογενειακή εφημερίδα της, την “Ουάσιγκτον Ποστ”, για να ξεχρεώσει ό,τι μπορούσε. Η κορυφή του παγόβουνου, ήταν όταν η 24χρόνη κόρη της έβαλε τέλος στη ζωή της με χάπια.

Κι ενώ  η Μακλίν άρχισε να πιστεύει ότι όλες οι ατυχίες της οφειλόταν στο διαμάντι, αντί να το ξεφορτωθεί, το τοποθέτησε στο κολάρο του σκύλου! Οι κληρονόμοι της για ν’ απαλλαγούν από χρέη, εν τέλει το πούλησαν στον Χάρι Ουίνστον, για τον οποίο δε γνωρίζουμε αν είχε επηρεαστεί από την «κατάρα» του συγκεκριμένου κοσμήματος, αλλά φαίνεται να πέθανε με μεγάλη περιουσία στα 83 του χρόνια. Ήταν το 1958 όταν τελικά το διαμάντι κατέληξε στο Σμιθσόνιαν, με ταχυδρομική αποστολή με μόλις 2,44$. Ο ταχυδρόμος Τζέιμς Τοντ φεύγοντας από το Σμιθσόνιαν είχε ένα σοβαρό τροχαίο και σαν να μην έφτανε αυτό, το σπίτι του καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Πέτα το γιαγιά Ρόουζ, πέτα το!

Συντάκτης: Ευαγγελία Τόλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου