Τρία, δύο, ένα … Ευτυχισμένο το 2017!
Ουφ! Επιτέλους, βαθιά ανάσα ανακούφισης! Αξίζει στο σημείο αυτό μια ευγενική υπενθύμιση, καθώς μόλις βγήκαμε -για την ακρίβεια οι περισσότεροι απαλλαχτήκαμε- από μια χρονιά που μέχρι και στις καθυστερήσεις μας ταλαιπώρησε. Άλλους σωματικά, άλλους ψυχολογικά, σημασία έχει ότι -για την πλειοψηφία των ανθρώπων- ήταν μία δύσκολη, απαιτητική και κουραστική χρονιά.
Στην εκπνοή του παλιού χρόνου και στο κατώφλι του νέου, ανατέλλουν τα όνειρα κι οι προσδοκίες. Αφήνουμε πίσω ό,τι μας πίκρανε κι ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το ελπιδοφόρο καινούριο. Η άφιξη του χρόνου γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ιδιαίτερα η πρώτη μέρα του έτους, θεωρείται ορόσημο για τη χρονιά που γεννιέται.
Αποτελεί την πρώτη, λευκή σελίδα ενός νέου βιβλίου, την ελπίδα ότι οι στόχοι μας θα πραγματοποιηθούν, το έναυσμα για κάθε φρέσκο ξεκίνημα. Λέγεται, μάλιστα, πως η πρώτη μέρα του έτους είναι η σημαντικότερη στο σύνολο της χρονιάς και καθορίζει πώς θα κυλήσουν οι υπόλοιπες 364 μέρες που πρόκειται να ακολουθήσουν!
Αυτό το τελευταίο, ως αντίληψη, ενυπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στις παραδόσεις μας κι εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα πολυάριθμα ήθη κι έθιμα που ισχύουν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου αυτή η τόσο ξεχωριστή μέρα να είναι καλότυχη και να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια υπέροχη, νέα χρονιά που βρίσκεται μόλις στην αυγή της.
Η συνήθεια για προσέλκυση και διατήρηση καλής τύχης είναι επίσης βαθιά ριζωμένη στις παραδόσεις όλων των ανθρώπων κι όλων των εποχών. Ιδιαίτερα δε, αυτές τις εορταστικές ημέρες, που όλοι μας ανυπομονούμε να αποκτήσουμε, να δωρίσουμε, να αγοράσουμε ή να χαρίσουμε γούρια και φυλαχτά.
Το «γούρι», εννοιολογικά, σημαίνει καλός οιωνός, το αντικείμενο εκείνο που σκοπό έχει με την παρουσία του να φέρει τύχη. Σύμβολα ευτυχίας, υγείας, αφθονίας, αναγέννησης, πνευματικής ισορροπίας, θετικής αύρας κι ενέργειας, σε κάθε περίπτωση, τα γούρια πιστεύεται ότι ξορκίζουν τη δεισιδαιμονία.
Ορισμένα απ’ τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρούνται ότι αποτρέπουν το κακό και φέρνουν καλή τύχη την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, είναι το ρόδι, η κρεμμύδα, το φλουρί της βασιλόπιτας, το πέταλο του αλόγου καθώς και το τετράφυλλο τριφύλλι.
Είναι βέβαιο ότι με κάποιο τρόπο θα βρεθείς με ένα -τουλάχιστον- γούρι την πρώτη μέρα του νέου έτους. Είτε θα το αγοράσεις για το καλό είτε θα στο προσφέρουν ως δώρο, όπως και να ‘χει, το σπίτι, το γραφείο, το αυτοκίνητο, ίσως και το μπρελόκ με τα κλειδιά σου, θα κοσμήσει ένα γούρι για το νέο χρόνο.
Κι έρχομαι να ρωτήσω: ακόμη και να προμηθευτείς τα πιο ευφάνταστα και κομψά γούρια, και να σου πέσει το φλουρί της βασιλόπιτας, ακόμη και να κερδίσεις στα χαρτιά μετά την αλλαγή του χρόνου, έστω ότι σου κάνει ποδαρικό στο σπίτι με το δεξί ο πιο γουρλής άνθρωπος του πλανήτη, ακόμη και να σπάσεις όλη τη σοδειά με τα ρόδια ή και να κρεμάσεις μπουκέτα ολόκληρα από κρεμμύδες στην πόρτα σου, βαθιά μέσα σου πιστεύεις ότι η χρονιά σου εγγυάται αμέριστη ευδαιμονία;
Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να διαψεύσουμε, αλλά ούτε και να απογοητεύσουμε γενιές ολόκληρες που εμπιστεύονται τα παραπάνω σύμβολα. Ένα παράθυρο στην τύχη μπορεί και να σου ανοίξουν, μεταξύ μας, όλοι θα κάνουμε κάτι «έτσι, για το καλό».
Κρατάμε όμως κυρίως ότι ο σοφός λαός επιμένει πως όπως περάσεις την πρώτη μέρα του χρόνου, έτσι θα κυλήσει κι ολόκληρη η χρονιά. Τι καλύτερο από μια μέρα, την πρώτη μέρα του ολοκαίνουριου χρόνου, με τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα;
Το πρώτο 24ωρο του έτους με μια γρήγορη ματιά: η αλλαγή του χρόνου σε βρίσκει με την οικογένειά σου στο σπίτι, μέσα σε κλίμα γιορτινό, με μουσικές, λαμπάκια, δώρα και γλυκά. Η νύχτα κυλά, βάζεις το πιο λαμπερό σου χαμόγελο και συνεχίζεις τον εορτασμό εκτός σπιτιού, με το ταίρι και τους φίλους σου ως το πρωί, οπότε και πίνεις τον πρώτο καφέ της ημέρας και του νέου χρόνου με την κολλητή σου ή τον κολλητό σου.
Επιστρέφεις σπίτι για ένα σύντομο ύπνο, κυρίως για ν’ ανακτήσεις δυνάμεις και να συνεχίσεις. Προφανώς και σηκώνεσαι, εν τέλει, απευθείας την ώρα του μεσημεριανού φαγητού και φεύγετε οικογενειακώς για τη γιαγιά και τον παππού, όπου πέρα απ’ το λουκούλλειο γεύμα που σε περιμένει, έρχεται κι η κοπή της πίτας μέρος α’. Απογευματάκι στο σπίτι, χαλαρώνεις στο σαλόνι, βλέποντας ευχάριστα, αλλά για πολλοστή φορά είτε το «Πολικό Εξπρές» είτε τον πιτσιρικά στο «Μόνος στο σπίτι» κι έρχεται η ώρα για το δεύτερο κύμα βασιλόπιτας in-house αυτή τη φορά. Φτάνει το βραδάκι κι έχοντας πλέον μαζέψει δυνάμεις, κανονίζετε σουαρέ σε σπίτι φίλων, για χαρτάκι, μερικά σφηνάκια για το καλό και βέβαια βασιλόπιτα μέρος τρίτο.
Extra bonus, αν σου πέσει και το φλουρί σε κάποιο απ’ τα παραπάνω επεισόδια.
Νέα χρονιά ανοίγεται μπροστά μας λοιπόν. Περιμένουμε με ανυπομονησία αυτός ο χρόνος να μας δώσει απλόχερα όσο ο προηγούμενος μας στέρησε. Αυτό που σε μία φράση συμπυκνώνουμε ως το «να φτιάξουν τα πράγματα».
Εμείς θα πρέπει να φτιάξουμε τα πράγματα. Για ένα αύριο όπως εμείς οι ίδιοι το ονειρευόμαστε. Να προκαλέσουμε φέτος την τύχη μας, να δημιουργήσουμε χώρο και συνθήκες για ευκαιρίες, να τις αρπάξουμε, να εμπιστευτούμε τα ταλέντα και τις δυνατότητές μας, να θυμηθούμε λίγες περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα να χαμογελάσουμε.
Να έχουμε στο νου ότι μια κακή μέρα δε συνεπάγεται και μια κακή ζωή, ν’ αφήσουμε πίσω τις αρνητικές εμπειρίες, να κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι τα μικρά, ευχάριστα πράγματα που μας συμβαίνουν, είναι αθροιστικά πολύ περισσότερα και φυσικά πολύ σπουδαιότερα.
Κι όλα αυτά να τα ζούμε μέχρι τελευταία αναπνοή με ανθρώπους που αγαπάμε. Που νιώθουμε τυχεροί γιατί τους έχουμε στη ζωή μας. Που δίνουν ξεχωριστή αξία και νόημα στην καθημερινότητά μας. Ανθρώπους αληθινούς, ακέραιους, για μας ιδιαίτερους και ξεχωριστούς. Άτομα θετικά, αισιόδοξα, αν δεν είναι αυτοί γουρλήδες, τότε ποιοι;
Δίπλα μας παντού και πάντα. Αυτοί που με ένα τους, φωτεινό βλέμμα μας φτιάχνουν τη μέρα, μας στηρίζουν σε κάθε δυσκολία, λυπούνται με τις στεναχώριες μας και χαίρονται με τις χαρές μας. Είναι οι άνθρωποί μας, οι δικοί μας, είναι οι γιορτές μας. Είναι το γούρι μας κι είμαστε το δικό τους.
Καλή μας Χρονιά!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη