Έχουμε δει χιλιάδες φαντασμαγορικές σκηνές στον κινηματογράφο, έχουμε ακούσει άλλα τόσα τραγούδια που το υμνούν. 

Η ποίηση, η ζωγραφική, η μουσική, η γλυπτική και κάθε τέχνη που σέβεται τον εαυτό της έχει αφιερώσει ολόκληρα έργα σε αυτή τη μοναδική πράξη. Το φιλί θα μπορούσε να είναι ένα κόμμα, ένα ερωτηματικό ή ένα θαυμαστικό, όπως είπε η Mistinguett.

Δε σημαίνει όμως το ίδιο για όλους τους ανθρώπους.

Για τους άντρες, ας πούμε, το φιλί είναι κάτι σαν πρόλογος όσων πρόκειται να επακολουθήσουν. Όπως λέει και ο Τσάντλερ στα φιλαράκια, είναι ο κωμικός πριν από τους Pink Floyd. Όμως, για την πλειοψηφία των γυναικών το φιλί είναι η κύρια συναυλία. Ο λόγος για τον οποίο πλήρωσαν το εισιτήριο από την αρχή. Ένα από τα βασικά κριτήρια για να μείνουν ή να σηκωθούν και να φύγουν στη μέση της παράστασης.  

Σύμφωνα με έρευνα, οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες θυμούνται το πρώτο τους φιλί, κάτι που δεν συμβαίνει με την πρώτη φορά που έκαναν σεξ. Ακόμα και αν αυτό συνέβη πριν από τα 14 τους χρόνια, όπως παραδέχεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, είναι κάτι που δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ.

Υπάρχουν φυσικά πολλών ειδών ερωτικά φιλιά. Εν αρχή είναι το διερευνητικό φιλί όπου το προσφέρεις χωρίς να ξέρεις αν θέλεις, ούτε σε ποιον θες να το δώσεις. Απόφασίζεις λοιπόν και ξεκινάς την έρευνά σου από το στόμα του άλλου. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει και το «παρορμητικό φιλί» ή αλλιώς «δεν ξέρω τι μ’ έπιασε» όπου το σώμα έχει πάρει τα ηνία πριν καλά καλά η πράξη περάσει στη σφαίρα του συνειδητού.

Στα πρώτα ραντεβού έχει παρατηρηθεί και το φιλί «καλύτερα να μασάς», όπου ο απεγνωσμένος της συνάντησης βρίσκει έναν πρωτότυπο και αποτελεσματικό θα λέγαμε τρόπο να κάνει τον άλλο να σωπάσει. Με όποιο κόστος.

Δε θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε «το φιλί της εξώπορτας». Πρόκειται για είδος που γεννήθηκε στα κινηματογραφικά στούντιος και μάλλον έχει μείνει εκεί, διότι στην πραγματική ζωή όλοι θέλουν να περάσουν αυτό το γαμημένο κατώφλι.

Στις ταινίες ωστόσο, το δίνουν όλοι στο κλείσιμο του πρώτου ραντεβού. Εκεί που ο ιππότης αρσενικός συνοδεύει το θηλυκό στο σπίτι του και δεν έχει άλλες απαιτήσεις πέρα από ένα τρυφερό, χωρίς γλώσσα, φιλί. Τότε φεύγει ευχαριστημένος. Στην πραγματική ζωή, θεωρείται αποτυχία το σκέτο φιλί στο τέλος του ραντεβού και τείνει να αντικατασταθεί με φτύσιμο.  

Άλλη κατηγορία φιλιών που συναντάται στα πρώτα ραντεβού, είναι αυτά «της συμπάθειας». Δεν σε θέλω. Δεν προλαβαίνω να σε σταματήσω, πριν με φιλήσεις και επειδή σε λυπάμαι ανταποδίδω το φιλί. Βάζω τα δυνατά μου κιόλας, ώστε να’ χεις να το θυμάσαι. Στο τέλος σε σπρώχνω και σου πετάω ένα από τα αμίμητα «σε βλέπω σαν φίλο και σε φιλάω για να βεβαιωθώ» και τελείωσα. Παραλλαγή του είναι και το γνωστό σε όλους «φιλί του Ιούδα», όπου το δίνει αυτός που πρόκειται να ρίξει τη χυλόπιτα, πατώντας πλέον στα όρια του σαδισμού. Μετά έρχεται η σταύρωση του προδομένου με τις γνωστές εξελίξεις.

Ο βασιλιάς των ερωτικών φιλιών φυσικά είναι το «σε θέλω εδώ και τώρα». Ναι, είναι αυτό που βλέπουμε στο Χόλυγουντ, όπου οι γλώσσες χορεύουν ρούμπα σε ξέφρενους ρυθμούς και γρήγορα μπαίνουν στο χορό και άλλα μέλη του σώματος. Λέγεται αλλιώς και φιλί «χούφτωστην». Το συναντάμε συχνά στην αρχή των ερωτικών σκηνών και μπορεί να διαρκέσει από πολύ μέχρι ολόκληρη τη σεξουαλική πράξη, ανάλογα τα πνευμόνια.

Γνωστή παραλλαγή του είναι το «φιλί άστο πάνω μου» όπου ο ένας κάνει την αρχή δειλά δειλά και ο άλλος παίρνει τα ηνία και οδηγεί την κατάσταση, προκειμένου να δώσει θάρρος στο χωριάτη να ανέβει στο κρεβάτι.

Στην περίπτωση αυτή παίζει βασικό ρόλο το κόλπο του αντιπερισπασμού, καθώς συνήθως οι γυναίκες εστιάζουν την προσοχή τους στο στόμα τους και τα πονηρά αρσενικά έχουν προλάβει να σε χουφτώσουν, ξεντύσουν, πηδήξουν, χωρίς να το καταλάβεις. Βοηθούν φυσικά και τα μαθήματα αναπνοής που έχουν παρακολουθήσει κρυφά στις καταδύσεις.

Άλλο ένα που φοριέται πολύ είναι «το φιλί το τελευταίο», διότι κάθε χωρισμός που σέβεται τον εαυτό του δικαιούται ένα αξέχαστο ερωτικό βαθύ φιλί. Εξαιρούνται αναγκαστικά αυτοί που έχουν αντικαταστήσει το φιλί με χαστούκι, μαχαίρι, πριόνι κ.α.

Το τελευταίο φιλί είναι συνήθως πιο δυνατό από το πρώτο και τη δύναμη αυτή του τι δίνει ο πόνος, η εκδίκηση και μερικά ψήγματα ελπίδας που υποβόσκουν.  

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και τα φιλιά «βοήθεια ξανακύλησα», όπου τελικά κολλάς εκείνη τη γρίπη που νόμιζες ότι είχες αποφύγει. Μην απογοητεύεσαι. Σκέψου ότι παίζεις φιδάκι και μια λάθος ζαριά σε βγάζει πάλι στην αφετηρία, Για να ξεκινήσεις και πάλι από ένα φιλί!

 

Συντάκτης: Ράινα Μελισσηνού