Ο 21oς αιώνας απαρτίζεται δίχως αμφιβολία από κοσμοϊστορικές στιγμές. Μια που θα μπορούσα να ξεχωρίσω στo top 5 είναι σίγουρα η στιγμή που η μέση Ελληνίδα μάνα ανακάλυψε τον θαυμαστό κόσμο των social media και συμφιλιώθηκε με το μέχρι πρότινος διαβολικό μαραφέτι, το pc.
Ένα ακόμα πιο συγκλονιστικό επίτευγμα είναι φυσικά η συνάντηση και το μόνοιασμα δύο τιτάνων, όταν η μάνα σου εξοικειώθηκε με το συναρπαστικό κόσμο του Mark Zuckerberg. Οι πιο διστακτικές έβαλαν το πιο γλυκό χαμόγελο στο πρόσωπό τους και σου ζήτησαν με αποφασιστικότητα να τους κάνεις προφίλ στο facebook.
Αντιθέτως, αν η μάνα σου ανήκει στις πιο συμφιλιωμένες με την τεχνολογία, μια ωραία πρωία καθώς άνοιγες το προφίλ σου, είδες ένα αναπάντεχο friend request από αυτή. Στην αρχή θα πόνταρες ότι πρόκειται για μια απλή συνωνυμία, σύντομα όμως θα ερχόταν το πρώτο μικροεγκεφαλικό επεισόδιο όταν είτε στη φωτογραφία προφίλ, είτε στο εξώφυλλο θα έβλεπες μια φωτογραφία από την εποχή των δεινοσαύρων, στην οποία πόζαρες με μπρίο, νάζι και μια πάνα. Στη χειρότερη, αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια γυμνή φωτογραφία των παιδικών σου χρόνων. Αυτή που μέχρι προσφάτως φιγουράριζε μόνο στο σαλόνι του σπιτιού σου και που μάταια είχες προσπαθήσει να εξαφανίσεις άπειρες φορές, θα αντικρίζεις τώρα να κοινοποιείται δημοσίως με μια καρδούλα στο πλάι.
Κάπου εκεί γεννάται το μεγάλο δίλημμα: Accept ή Delete; Από τη μια σκέφτεσαι αφενός την μουρμούρα που θα ξεκινήσει σε περίπτωση που δεν την κάνεις φίλη, αφετέρου ότι έχεις και την κουτσή Μαρία φίλη στο facebook και δε νοείται να μην έχεις τη μάνα σου. Από την άλλη κρατάς βέβαια και μια πισινή, καθώς σου έρχεται στο μυαλό η φρίκη που είχε φάει η κολλητή σου την τελευταία φορά που η μάνα της σχολίασε σε check in: «Τη ζακέτα σου να πάρεις». Ωστόσο, συνήθως πνίγεις κάθε δισταγμό και πατάς το accept, σκεπτόμενος ότι η δική σου μάνα δε θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Και κάπως έτσι ξεκινάει η διαδικτυακή φρενίτιδα.
Η Ελληνίδα μάνα γι’ άλλη μια φορά έκανε τα πάντα για να σε παρακολουθεί ακόμα πιο πολύ! Μιας και απέτυχε να βάλει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο σπίτι σου, από εδώ και στο εξής αποφάσισε να το κάνει μέσω του facebook.
Το προφίλ της συνήθως απαρτίζεται με φωτογραφίες δικές σου από κάθε φάσμα της ζωή σου, από τη βάφτιση μέχρι την ενηλικίωση, αλλά και από άπειρες φωτογραφίες σε αφηρημένο στιλ, όπως αφηρημένα τοπία με στιχάκια ποιητών και γνωμικά. Στον τοίχο της δε, θα συναντήσεις κοινοποιήσεις με φωτογραφίες ασπρόμαυρες και επισήμανση από δίπλα: «Τάξη 1ου λυκείου Κολοπετινίτσας 1960κάτι» με ταγκαρισμένα 3 άτομα από τα 30 για ευνόητους λόγους -ζωή σ’ εμάς.
Επίσης λόγω του ότι έκαναν μεν προφίλ, δεν ξέρουν όμως ότι υπάρχει η συνομιλία, θα δεις τον τοίχο τους σωρείες συνομιλιών με φίλες τους όπου θα εξιστορούν με κάθε λεπτομέρεια την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες τους, ακόμα και μυστικά συνταγών.
Όσο αφορά εσένα, μη διανοηθείς ποτέ από δω και πέρα να μην της σηκώσεις το τηλέφωνο! Την επόμενη στιγμή ο τοίχος σου θα γεμίσει με κοινοποιήσεις του στιλ: «ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ; ΣΕ ΨΑΧΝΕΙ Η ΜΑΝΟΥΛΑ». Τα κεφαλαία δεν είναι τυχαία καθώς η μέση μάνα δεν έχει δει ότι υπάρχει το πλήκτρο του CAPS LOCK, με αποτέλεσμα να μην το απενεργοποιεί ποτέ.
Όταν δε φτάσει η στιγμή να κάνεις ένα check in χωρίς να βάλεις απόκρυψη από τη μανούλα σου, συνήθως θα σπεύσει να σχολιάσει είτε κάτι με καρδούλες και emoticons (τα ανακάλυψε πρόσφατα και δε γράφει τίποτα χωρίς αυτά), είτε αν ανήκει στις πιο προστατευτικές κάτι σε: «ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΠΙΕΙΣ!».
Αν πάλι έχεις χάσει επαφή με τη μάνα σου για κάποιες μέρες αλλά την βλέπεις online μη ανησυχήσεις. Απλά έχει ανακαλύψει τα παιχνίδια και τις εφαρμογές και έχει εθιστεί. Ναι, και η μάνα σου κρύβει ακόμα ένα μικρό κοριτσάκι μέσα της που πωρώνεται με το «Kitchen Scramble» και ξενυχτάει για να ανέβει επίπεδο στο «Candy Crush». Πώς θα το καταλάβεις; Μα φυσικά από τις απανωτές ειδοποιήσεις για να της στείλεις ζωές που μπορούν και να μετατραπούν σε απειλητικά inbox μηνύματα όταν αμελήσεις να τη βοηθήσεις.
Η μάνα στον θαυμαστό κόσμο του facebook είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής για τον καθένα από μας. Αν πάλι δεν αντέχεις αυτό το μαρτύριο, βγες και βροντοφώναξέ το: « Μάνα, θα σε κάνω block!».
Επιμέλεια Κειμένου Μυρτώς Τσιτσιδάκη: Σοφία Καλπαζίδου