«Η Μαίρη λέει να πάει απόψε σινεμά

σ’ αυτό το σπίτι δεν αντέχει άλλο

αυτοί οι τοίχοι της πλακώνουν την καρδιά

θέλει ένα χώρο κάπως πιο μεγάλο»

 

Μαίρη, Γιώργος, Νίκος, Άννα. Τυχαία ονόματα και τυχαία σειρά, αλλά όλοι έχουν μπλέξει κάποια στιγμή στη ζωή τους μια σχέση που φώναζε από χιλιόμετρα πως δε θα κρατήσει. Ίσως να έχουν μπλέξει και παραπάνω από μία φορές. Και ποιος άλλωστε δεν το έχει κάνει; C’est la vie που λένε και οι Γάλλοι. Όλες οι σχέσεις έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τις καθορίζουν. Κι αυτά τα στοιχεία είναι πάντα εκεί- άλλο αν εμείς μπαίνουμε σε φάση άρνησης ένεκα ενθουσιασμού κι έρωτα και δεν τα βλέπουμε. Και ποια είν’ αυτά;

 

1. Μια ανταγωνιστική σχέση

Αυτό δεν είναι σχέση αλλά ένας συνεχής αγώνας δρόμου για το ποιος θα έχει την εξουσία στη σχέση, ή πιο απλά το πάνω χέρι. «Εγώ αντιδρώ καλύτερα από σένα σε αυτό» ή «Έχω πιο σημαντική καριέρα από σένα», είναι κάποιες μορφές ανταγωνισμού μέσα στη σχέση. Συνεχείς εντάσεις και καβγάδες με σκοπό ποιος θα έχει τον έλεγχο, καθώς μόνο μέσα από αυτό νιώθει σημαντικός. Όταν είναι δύο ισχυρές προσωπικότητες εντός δεσμού υπάρχει ένα διαρκές τεταμένο συναισθηματικό κλίμα. Ακόμη κι εάν ο ένας από τους δύο είναι πιο ήπιος, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έρθει η στιγμή που θ’ αντιδράσει. Είναι τόσο μεγάλη η συναισθηματική κούραση που δημιουργείται από αδιάλλακτες απόψεις ή καταστάσεις όπου ο χωρισμός πλέον είναι μονόδρομος.

 

 

2. Ενεργητική και παθητική σχέση

«Πάμε όπου θέλεις εσύ το βράδυ αγάπη μου» ή «θα πάρω ό,τι πάρεις». Απλά παραδείγματα μιας τυπικά παθητικής σχέσης. Και τι σημαίνει αυτό; Πως το μερίδιο ευθύνης βαραίνει τη μία πλευρά καθιστώντας τη απόλυτα ενεργή. Κι ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται όμορφο καθώς ο ένας αναλαμβάνει τα χρέη φροντιστή, στην πορεία δεν είναι καθόλου μα καθόλου απολαυστικό. Δημιουργείται ένα συναισθηματικό κλίμα εντελώς ουδέτερο και μια ανισορροπία γιατί πολύ απλά μόνο ο ένας έχει γνώμη κι αποφασίζει και για τους δύο. Αρκετά εξαντλητικό· αρκεί να σκεφτούμε πώς έχουμε νιώσει εμείς κάθε φορά που χρειάστηκε να λειτουργήσουμε έτσι. Οι σχέσεις χρειάζονται αμοιβαιότητα και βασίζονται στις αλληλεπιδράσεις. Κι ένα άτομο με αυτοπεποίθηση, γνώμη κι άποψη που την εκφράζει, είναι πάντα ένας καλός συνοδοιπόρος. Στην αντίθετη περίπτωση, ο ενεργός στη σχέση εξαντλείται, αγανακτεί κι αποχωρεί.

 

3. Σχέση χωρίς πραγματική σύνδεση

Είναι αυτό που το βλέπεις από χιλιόμετρα και ξέρεις πως δε θα πάει και πολύ μακριά. Υπάρχουν ελάχιστα κοινά, μια ανεπαίσθητα τυπική ψυχρότητα και κάτι πλανάται στον αέρα γενικώς. Αν συμπεριλάβουμε και το κακό ή όχι πολύ συχνό σεξ μέσα σ’ αυτά, τότε έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Και τώρα θ’ αναρωτιέσαι γιατί δύο άτομα να δημιουργήσουν μια τέτοια σχέση. Πάρα πολλοί οι λόγοι. Ανασφάλειες, κάποια προηγούμενη ερωτική απογοήτευση, άτομα που έχουν μάθει να κρύβουν τα προβλήματά τους κάτω από το χαλί είναι μερικοί. Στη βάση της όμως παραμένει μια σχέση χωρίς καμιά συναισθηματική ένταση δημιουργώντας μια ρουτίνα. Κι όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά πως η συνήθεια κι η ρουτίνα είναι δύο πολύ κακοί σύμβουλοι σε μια σχέση. Όλο αυτό θα δημιουργήσει διαφωνίες και η σχέση σύντομα θα λάβει τέλος.

 

4. Επιθετική σχέση

Όχι, όταν μιλάμε για επιθετική σχέση δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε σωματική επίθεση αλλά σε ψυχική. Ένας σύντροφος ιδιαίτερα ζηλιάρης ή κτητικός δεν είναι απαραίτητα ερωτευμένος, έχει έντονη την ανάγκη να διατηρεί την εξουσία στη σχέση. Μια μόνιμα υψηλή ένταση κι ο ένας από τους δύο να νιώθει πως βρίσκεται πάνω σε τεντωμένο σχοινί από τα ξεσπάσματα και την αδυναμία διαχείρισης θυμού του άλλου. Ένας ναρκισσιστής, για παράδειγμα, έχει ως μόνιμο ενδιαφέρον να εκδηλώνει τη δύναμή του και να δείχνει τη μειωμένη ενσυναίσθησή του. Υπάρχει ένα ατέρμονο παιχνίδι μεταξύ των συντρόφων, αρκετά ψυχοφθόρο, με τον έναν να ασκεί ακραίο έλεγχο και τον άλλον διατηρώντας τον φόβο της απώλειας να προσπαθεί να βρει ισορροπία. Όλο αυτό όμως κάποια στιγμή γίνεται τροχοπέδη κι ο ένας βρίσκει το θάρρος και παίρνει την απόφαση να φύγει.

 

5. Έλλειψη εμπιστοσύνης

Αλήθεια, πόσο εφιαλτικό μπορεί να είναι το να μην έχεις εμπιστοσύνη στον σύντροφο σου; Κι όχι, δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρχει αμοιβαίο συναίσθημα. Μια απιστία μπορεί αρκετά εύκολα να την κλονίσει. Η ακόμη κι η δική μας ανασφάλεια είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε συμπεριφορές μη αποδεκτές, όπως το να κοιτάζουμε κρυφά το κινητό του συντρόφου μας. Τείνουμε να υπερβάλουμε αν κάτι πάει στραβά, εκλαμβάνουμε τα περισσότερα ως ψέματα κι αρχίζουν να επικρατούν αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και το αίσθημα της προδοσίας. Μπορεί λοιπόν ο έρωτας κι η αγάπη να είναι το μαγικό φίλτρο στις σχέσεις, όμως η εμπιστοσύνη είναι το κυριότερο συστατικό αυτού του φίλτρου, γιατί πολύ απλά περικλείει τον σεβασμό, την εκτίμηση και την ειλικρίνεια. Αν δεν υπάρχουν αυτά, τότε σχεδόν καμία σχέση δεν κρατάει για πολύ.

 

Μπορεί επιφανειακά να θεωρούμε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κρατήσουν οι σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας, οι σχέσεις από απόσταση ή ακόμη χειρότερα οι σχέσεις στις οποίες οι φίλοι μας δε συμπαθούν και δεν εγκρίνουν τον σύντροφό μας. Φυσικά, αν το ψάξουμε ενδελεχώς, θα αντιληφθούμε πως όλα αυτά είναι στερεότυπα κι απλές δικαιολογίες. Τα βαθύτερα αίτια είναι αυτά που οδηγούν μια σχέση στο τέλος της. Όμως είπαμε, έτσι είναι η ζωή. Γεμάτη έρωτες, πάθη, λάθη, απογοητεύσεις και φτου κι από την αρχή.

«Η αγάπη γεμίζει ξανά τα ποτήρια

ρωτάει ποιος διψά

ψιθυρίζεις ”εγώ”.»

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ειρήνη Αγρίτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου