Γελάς συχνά; Καλά κάνεις. Αν πάλι είσαι στριμμένο άντερο και το γέλιο είναι για σένα μια σπάνια μορφή εκτόνωσης όπως και για τον λιχούδη το γυμναστήριο, τότε συνέχισε να διαβάζεις. Εκτός του ότι το να γελάς δείχνει ότι οι φίλοι σου είναι και γαμώ τα παιδιά κι η παρέα μαζί τους απολαυστική, κάνεις καλό και στην υγεία σου. Μην το γελάς. Δεν το λέω εγώ αυτό. Η επιστήμη το λέει.
Προφανώς, το γέλιο είναι ευεργετικό σε πολλούς τομείς. Γελώντας γλιτώνεις από ψυχολόγο μέχρι και καρδιολόγο! Απίστευτο, το ξέρω, αλλά ισχύει. Κι απ’ τη στιγμή που τα παραπάνω φέρουν τη βούλα της επιστήμης, ποια είμαι εγώ να τα αμφισβητήσω;
Θα αρχίσω με το πιο πειστικό τεκμήριο. Αν είσαι τεμπέλης και βαριέσαι να τρέχεις στα γυμναστήρια, άρχισε να γελάς όσο πιο πολύ κι όσο πιο δυνατά μπορείς. Ειδικά αν το πρόβλημα σου είναι τοπικό κι αφορά την κοιλίτσα, έχεις λύσει το θέμα και μάλιστα ανέξοδα. Νομίζω τώρα έχω την προσοχή σου. Οπότε συνεχίζω. Αν γελάς συχνά και πολύ, σίγουρα σου έρχεται στο μυαλό η στιγμή εκείνη που νιώθεις το στομάχι σου να πονά και τους κοιλιακούς σου να καίνε σαν να τους γύμναζες με τις ώρες στο γυμναστήριο. Αν πάλι ανήκεις στην κατηγορία «στριμμένο άντερο» και δεν έχεις ιδέα για ποιο πράγμα μιλάω, σε λυπάμαι, αλλά μόλις σου έδωσα κίνητρο να αρχίσεις να γελάς.
Και συνεχίζω με το γεγονός ότι το γέλιο βοηθά να κρατηθεί και η καρδιά μας γερή και –surprise, surprise– καταπολεμά το άγχος. Τώρα δε σου λέω να έχεις χρόνια καρδιοπάθεια και να περιμένεις να τη θεραπεύσεις με το γέλιο, προς Θεού. Αλλά όσο να ‘ναι, βοηθά την καρδιά να αιματώνεται καλύτερα και συνεπώς να λειτουργεί και καλύτερα. Άρα ρίξε λίγο γέλιο και καλή καρδιά. Για το στρες δεν έχω κάτι να σας πω. Είναι αυτονόητο. Γελάς, ξεχνάς τα προβλήματα που σε βαραίνουν, ηρεμείς –ας είναι και για λίγο–, χαλαρώνεις και το άγχος πάει περίπατο.
Και μιλώντας για χαλάρωση σε πληροφορώ ότι ένα δυνατό χαχανητό μπορεί να σου ρίξει την πίεση και να δράσει σαν χαλαρωτικό κι αναλγητικό. Άρα κορίτσια εκείνες τις δύσκολες μέρες άστε τις σοκολάτες και τα παγωτά στην άκρη και πιάστε τις κωμωδίες. Και με την καρδιά σας θα γελάσετε, και «παυσίπονο» θα πάρετε, και τη γυμναστική σας θα κάνετε! Και κάπως έτσι σας λύθηκαν όλα τα προβλήματα και δε θα έχετε δικαίωμα να παραπονιέστε εκείνες τις μέρες. Οι άντρες της παρέας μπορείτε να με ευχαριστήσετε αργότερα. Κι εννοείται ότι κι εσείς αγόρια όταν πονάτε αντί να γκρινιάζετε σαν τρίχρονα παιδάκια, γελάστε με την καρδιά σας
Το καλύτερο βέβαια το άφησα για τελευταίο. Καθίστε αναπαυτικά, αφήστε φαγητό και ποτό στην άκρη κι αρχίστε να γελάτε δυνατά. Συγχαρητήρια. Αυτή τη στιγμή κάνετε μασάζ στον εαυτό σας. Τι πάει να πει δεν το νιώθεις; Μα το λέει η επιστήμη. Γελώντας κάνεις μασάζ στα εσωτερικά όργανα και πιο συγκεκριμένα στην κοιλιακή χώρα. Μην περιμένεις να νιώσεις μαγικά χεράκια να φυτρώνουν μαγικά και να σου χαϊδεύουν την κοιλιά εκ των έσω. Θα το καταλάβεις τη φορά εκείνη που θα έχεις φάει, θα γελάσεις και θα συνειδητοποιήσεις ότι χώνεψες πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως.
Ε κι αν ακόμη θεωρείς ότι τόση ώρα κάθεσαι και διαβάζεις μαλακίες να σου πω απλά ότι το γέλιο ή έστω ένα ζωντανό κι αληθινό χαμόγελο μας κάνει πιο ελκυστικούς και γοητευτικούς. Τώρα σ’ έχω, ε; Στάσου μπροστά από ένα καθρέφτη κατσουφιασμένος και μετά χαμογελαστός. Ποια φάτσα σου, σου αρέσει περισσότερο; Εκείνη να κρατήσεις. Στοίχημα ότι θα προτιμήσεις το χαμόγελο διότι αν μη τι άλλο δε θες να σε περάσουν μούργο ή ψηλομύτα.
Θα ήθελα πολύ να σας βοηθήσω να τεστάρουμε τις πιο πάνω θεωρίες και να σας αποδείξω ότι όντως ισχύουν κλείνοντας με ένα ανέκδοτο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το χιούμορ μου είναι πιο κρύο κι από βαριά χειμωνιάτικη νύχτα στο Βόρειο Πόλο κι έτσι λέω να το αφήσω καλύτερα.
Επιμέλεια Κειμένου Γεωργίας Ευστρατίου: Πωλίνα Πανέρη