Εν έτει 2018, οι ξενόφερτοι όροι έχουν εδραιωθεί για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα. Bullying αντί για σχολικό εκφοβισμό, social media για τα κοινωνικά δίκτυα, υπηρεσίες video on demand που έβαλε η γιαγιά μου στο σπίτι της για να βλέπει ταινίες κατά παραγγελία, vintage ανακαίνιση στο σπίτι του ο κολλητός μου δίνοντας μια νότα απ’ το παρελθόν, shoping therapy για να ξεχάσουμε τα ψυχολογικά μας με μια βόλτα στα μαγαζιά της Ερμού και χιλιάδες dickpics που πηγαινοέρχονται στο διαδίκτυο αναζητώντας ταίρι. Omg & 3lol. Μία, όμως, έννοια μου κίνησε το ενδιαφέρον. Δεν την είχα ξανακούσει μέχρι που πρόσφατα ένας κολλητός έκανε crowdfunding σε ένα προϊόν που ακόμα δεν έχει βγει στην αγορά. Σε ελληνικά παρακαλώ;
Το crowdfunding στη γλώσσα μας είναι η χρηματοδότηση απ’ το πλήθος ή η διαδικτυακή χρηματοδότηση. Στη βάση της είναι μια πολύ απλή ιδέα και θα την στήσουμε μαζί με τον πιο κατανοητό τρόπο. Έστω ότι έχω μια υπεργαμάτη σούπερ ντούπερ επιχειρηματική ιδέα και για να την υλοποιήσω χρειάζομαι περισσότερα χρήματα από αυτά που βγάζω -βασικά μου λείπουν τέσσερα μηδενικά. Οι τράπεζες κι οι πιστωτικοί οργανισμοί δε με ήξεραν κι από εχθές κι η περιουσία μου δεν μπορεί να καλύψει το υπέρογκο δάνειο που χρειάζομαι για να ξεκινήσω το επιχειρηματικό μου πλάνο. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πιστεύει κανείς ότι θα πετύχω και λεφτά δε μου δανείζει κανείς. Πάντα πίστευα πως το ανθρώπινο μυαλό κι η αλληλεγγύη φυσικά μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και κάπως έτσι ξεκίνησε το crowdfunding.
Συνεχίζω, λοιπόν, κι αφού έχω πείσει το μυαλό μου ότι η ηλεκτρονική φραπεδιέρα που λειτουργεί χωρίς ρεύμα, έχει wi-fi, μου λέει κάνα γλυκόλογο και μου διαβάζει Καββαδία την ώρα που δημιουργώ κύματα στον φραπεδοαφρό, είναι και γαμώ τις ιδέες. Φτιάχνω μια καμπάνια με τέλεια γραφικά και την προωθώ σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα με μόνο σκοπό να μαζέψω χρήματα, εμ από πού αλλού, από εσάς.
Θέτω το χρηματικό ποσό που χρειάζομαι για να το υλοποιήσω κι εσείς, γνωστοί ως υποστηρικτές ή backers καταθέτετε τον οβολό σας. Με ένα ευρώ σας λέω απλά ένα ευχαριστώ με ένα καλοστημένο email κι αν χρηματοδοτήσετε διάφορα πακέτα που έχω κατασκευάσει, αποκτάτε αποκλειστικά προνόμια, τα λεγόμενα perks, για να αγοράσετε το προϊόν μου όταν βγει στην αγορά με έκπτωση ή και διάφορα bonus (reward based funding).
Τώρα, αν δε πιστεύετε στη φραπεδιέρα μου και δε μαζέψω τα χρήματα που έχω θέσει ως στόχο ή επιστρέφουν σε εσάς ή παρακρατείται ένα μικρό ποσοστό, ανάλογα με την πλατφόρμα που με φιλοξενεί. Ένα βήμα παραπέρα, και θέλω να φτιάξω μία επιχείρηση. Εδώ μπαίνει ο όρος equity crowdfunding και δεν υποστηρίζεις το προϊόν μου, αλλά γίνεσαι μέτοχος.
Έχει μπει σε διάφορους τομείς όπως προϊόντα κι υπηρεσίες τεχνολογίας, εφαρμογές σε κινητά κι υπολογιστές, στον αγροτικό τομέα, σε νέα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά έχει αποκτήσει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για start up επιχειρήσεις, για καινοτόμες ιδέες που θα έμεναν στο ράφι και βρίσκουν ανταπόκριση απ’ το κοινό.
Επειδή η ανθρωπότητα συνεχίζει να μας εκπλήσσει, όπως πάντα, η ιδέα αυτή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Το θετικό με το crowdfunding είναι ότι παράλληλα με την ιδέα, μαζεύεις παγκόσμια ένα κοινό που σε υποστηρίζει, κοινώς μαζεύεις και τους πελάτες σου χωρίς να τρέξεις παραπάνω. Τα χρήματα είναι από υποστηρικτές της ιδέας σου, άρα και θερμούς οπαδούς της, οπότε τη διαφήμιση την κάνουν εν μέρει αυτοί. Το αρνητικό μέχρι στιγμής, αν δε χάσεις τα λεφτά σου με τον τρόπο που προανέφερα, είναι ότι υπήρξαν περιπτώσεις απάτης πρόσφατα.
Ένα ζευγάρι ζήτησε τη φιλανθρωπία του κόσμου για να βοηθήσει έναν άστεγο, ξεπληρώνοντάς του έτσι τη βοήθεια που τους έδωσε εκείνος σε μια στιγμή ανάγκης. Στο τέλος, αρνήθηκαν να δώσουν τα χρήματα στον άστεγο όταν είδαν ότι έγινε εξαψήφιο το ποσό και τα σπατάλησαν σε διακοπές, ταξίδια και χλιδές. Αυτοί έχουν μπλέξει με το νόμο πλέον για εξαπάτηση και μη σας μπαίνουν ιδέες. Karma is a bitch που λέει και το γνωστό ξένο λαϊκό άσμα.
Αν, λοιπόν, έχεις κάποιο όνειρο κι η δικαιολογία για να το ξεχάσεις είναι η έλλειψη χρημάτων, μην τα παρατάς, δεν είσαι μόνος. Ευκαιρίες υπάρχουν κι άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν επίσης. Φτιάξε μια καλή εικόνα αυτού που έχεις σκεφτεί, προώθησέ την κατάλληλα –υπάρχουν βίντεο στο youtube με οδηγίες για τα πάντα– και μάζεψε κι άλλους ομοϊδεάτες. Σταμάτα να κυνηγάς κάθε Πέμπτη και Κυριακή το τζακπότ και κυνήγησε την ιδέα σου. Κι αν σου κάτσει;
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη