«Το δωμάτιο σκοτεινό. Το μοναδικό φως απ’ τη σαραντάρα οθόνη του υπολογιστή, σκιαγραφεί με τρόμο τα υπόλοιπα αντικείμενα του δωματίου. Επικρατεί πλήρης αταξία στο δωμάτιο εκτός απ’ το γραφείο. Γρήγορα βγάζει απ’ την τσάντα του ένα λάπτοπ και το συνδέει με ένα καλώδιο στη θύρα ethernet του υπολογιστή. Ο ήχος απ’ το πληκτρολόγιο σπάει την ησυχία. Τα χέρια του φαντάζουν ιδρωμένα μέσα απ’ τα μαύρα του γάντια. Η ένταση καθρεφτίζεται στα κοκάλινα γυαλιά του που γλιστράνε στο ιδρωμένο του πρόσωπο. Η οθόνη σαν τρελή ανεβοκατεβάζει δεδομένα σε πράσινη ακαταλαβίστικη γραμματοσειρά με μαύρο φόντο κι η μπάρα αρχίζει να μετράει το ποσοστό εκπλήρωσης της μεταφοράς δεδομένων. Κλειδιά ακούγονται στην εξώπορτα. Οι χτύποι της καρδιάς του ανεβαίνουν, με την μπάρα να φτάνει κοντά στο τέλος. Άραγε, θα προλάβει να κλέψει όλες τις πληροφορίες πριν τον πιάσουν; Κοιτάει το παράθυρο ως μια διέξοδο διαφυγής. Το χέρι του φλερτάρει με τη σκανδάλη. Η πόρτα ανοίγει!».
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί αποκύημα φαντασίας και θα μπορούσε, άνετα, να ανήκει σε σενάριο ταινίας. Τα παρακάτω είναι αληθινά γεγονότα! Ακατάλληλο για ενηλίκους άνω των πενήντα ετών.
Κι όμως ζούνε ανάμεσα μας τυπάκια και τύπισσες που το έχουν δει χάκερ. Τι να κάνουμε; Ο κόσμος δεν είναι τέλειος. Με γνώσεις που φτάνουν μέχρι το δεξί κλικ του ποντικιού, πιστεύουν πως μπορούν να ρίξουν κυβερνήσεις κι έθνη με ένα καλό χακάρισμα. Δυστυχώς, οι βλέψεις τους δεν είναι ούτε καν τέτοιες, έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Να ανακτήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες για εσένα και να αποκτήσουν τον έλεγχο της προσωπικής σου ζωής.
Καλά διάβασες! Είναι κάτι τυπάκια που σου στέλνουν μήνυμα στα σόσιαλ «κόκλα κάνε με αδδ, είμαι μπλόκ», και έπειτα από καμιά εβδομηνταριά αγνοημένα μηνύματα θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω για την απόρριψη που τους χάρισες, ξεσκονίζοντας ό,τι προσωπικά δεδομένα έχεις μοιραστεί δημόσια την τελευταία πενταετία. Πού πήγες, τι έφαγες, ποιος είναι αυτός ο χλεχλές δίπλα σου, για να σε καλέσουν και να σε τρομοκρατήσουν με γεγονότα και πληροφορίες που κι εσύ είχες ξεχάσει. «Ξέρω ότι ρουφάς την κοιλία σου κι αυτό το καλοκαίρι. Ποιος είναι; Τι θέλετε από εμένα; του του του του».
Γιατί δε σου απαντάει στα μηνύματα το παλικάρι; Γιατί σε αγνοεί; Επιστράτευση τις φίλες πάνω από ένα λάπτοπ μέσα στο καταμεσήμερο σε ένα καφέ στην Πλάκα για να αντλήσετε πληροφορίες για το προφίλ του, τις συνήθειές του, τα στέκια του –που τυχαία θα πέσεις πάνω του, μας έπεισες–, ποια ήταν η πρώην του και ποιος χώρισε ποιον. Θα την καταλάβεις όταν σε μια συζήτηση που θα κάνετε θα σου αραδιάσει: «Κούκλα ήταν η πρώην σου»! Έσκασε το μανιτάρι απ’ την έκρηξη και περιμένει την πανικοβλημένη σου αντίδραση αφού σου έχει ξεκαθαρίσει με υποχθόνιο τρόπο «μάγκα, δεν ξεμπερδεύεις τόσο εύκολα από εμένα, ξέρω τα πάντα για εσένα».
Αυτά είναι μονάχα τα ελαφριά κρούσματα που συμβαίνουν. Τι γίνεται, όμως, όταν τα όρια ξεπερνιούνται και παίρνουν διαστάσεις Bollywood; Ψεύτικα προφίλ σε προσεγγίζουν και σου πιάνουν την πάρλα, μηνύματα έρχονται από αποτυχημένες προσπάθειες χακαρίσματος του ηλεκτρονικού σου προφίλ. Δεν μπορείς να συνδεθείς στο email σου γιατί ο κωδικός σου άλλαξε πρόσφατα. Λαμβάνεις μήνυμα στο κινητό σου ένα απόσπασμα από μια ερωτική συνομιλία που είχες πρόσφατα ή ακόμα χειρότερα φωτογραφίες που δεν έχεις δημοσιεύσει ποτέ. Με ένα και μόνο αντάλλαγμα. Τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου. Τον φόβο ότι εσύ δεν κάνεις πλέον κουμάντο, αλλά θα πρέπει να υπομείνεις τα σαδιστικά τους σχέδια και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να θέλουν από εσένα.
Καλά, μας πείσατε! Βρομεροί αρουραίοι του διαδικτύου, είναι καιρός να αποκτήσετε προσωπική ζωή. Το πολύ το pc, κάνει το παιδί –θα φερθώ κόσμια, δε θα το πω– μαλάκα, συγγνώμη δεν άντεξα. Όλοι αυτοί κι αυτές που τους διακατέχει η κουταμάρα, με γραπτό ή προφορικό λόγο θέλουν να σε εκβιάσουν. Το ψυχολογικό τραύμα που απέκτησαν στα πέντε τους επειδή ένα σπουργίτι τους έφαγε το κουλουράκι, δεν τους αφήνει σε ησυχία απ’ το να μη φανερώσουν την ταυτότητά τους. Είναι σαν τους κατά συρροή δολοφόνους. Αποζητούν την αναγνωρισιμότητά τους, να σου δείξουν τι κατάφεραν και τι είναι ικανοί να κάνουν, όπου αυτόματα σου δίνουν και το πρόσωπο που μπορείς να καταγγείλεις στη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος ή απλά να τους απειλήσεις με τη σειρά σου! Ύπουλο, αλλά γαμάτο! Μπουαχαχα.
Χτύπα τους στο συναίσθημα. «Θα τα πω όλα στη μαμά σου», για να νιώσει τύψεις που έχει καταντήσει τέτοιος άνθρωπος και θα πέσει τόσο χαμηλά στα μάτια της πολυαγαπημένης του μητέρας. Αν δεν ισιώσει με αυτό, στείλε του μια φωτογραφία με το αγόρι σου –βρες φωτογραφίες από κάνα φουσκωτό πιθηκάνθρωπο στο ίντερνετ– και πες του να αρχίσει να σκάβει τον τάφο του. Αν ξέρεις το πραγματικό της όνομα, βρες το τηλέφωνό της απ’ τις υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου και κάλεσε με απόκρυψη: «Το τηλέφωνό σου, το βρήκα απ’ τον ξάδερφο μου που είναι μπάτσος. Αν με ξαναενοχλήσεις θα δεις τα γαλόνια του από κοντά. Οι χειροπέδες του, δεν έχουν γουνάκι» και κλείνεις το τηλέφωνο αφού πρώτα το έχεις ηχογραφήσει για να σπάσετε πλάκα αργότερα με τους κολλητούς σου. Αν τώρα ανήκεις στους ξενέρωτους χωρίς χιούμορ ανθρώπους, απλά κάντε τους μπλοκ και μη μου ξαναμιλήσετε.
Γι’ αυτό πρόσεχε τι πληροφορίες ανεβάζεις στον «μεγάλο αδερφό». Δεν ξέρεις από πού θα σου σκάσει.
Hacking. Connecting people!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη