Μπαίνει ο Αύγουστος κι ετοιμάζεσαι για το απίστευτο ταξίδι που έχεις κανονίσει, χρησιμοποιώντας αεροπλάνο για να πας στο πι και φι στον προορισμό σου. Η ανακοίνωση για την προσέλευση στη πύλη έγινε, πας γρήγορα μια τουαλέτα, δείχνεις διαβατήριο κι εισιτήριο και βρίσκεσαι στη πόρτα του αεροπλάνου.

Εκεί σε περιμένουν τα χαμόγελα αεροσυνοδών και των ιπτάμενων φροντιστών ­­–να μην ξεχνάμε και τους άντρες που κάνουν αυτό το επάγγελμα– για να σε υποδεχθούν στην πτήση σου. Δένεις τη ζώνη σου, ακολουθείς τις οδηγίες που ακούγονται στο μεγάφωνο λαϊκατζή κάθε τρεις και λίγο, δέχεσαι το κέρασμα και φτάνεις στον προορισμό σου. Τι κρύβεται, όμως, πίσω απ’ το χαμόγελο μίας αεροσυνοδού ή ενός φροντιστή;

Ας το πάρουμε απ’ την αρχή. Για να γίνει κάποιος αεροσυνοδός/φροντιστής πρέπει να έχει απολυτήριο Λυκείου, απαραίτητη η αγγλική γλώσσα κι όποια παραπάνω ξέρει θεωρείται επιπρόσθετο προσόν, απαγορεύονται τα τατουάζ σε εμφανή σημεία ή σε σημεία που η στολή δεν καλύπτει, όχι πολλές τρύπες για σκουλαρίκια, ένα νορμάλ ύψος (να φτάνουν να κλείσουν το ντουλάπι για τη βαλίτσα σου), καλή εμφάνιση (όχι απαραίτητα μοντέλα), βάρος σε λογικό πλαίσιο για το κάθε φύλο, προσωπικότητα με ευελιξία, υπομονετικότητα (για να μη σου χύσει τον καφέ στο κεφάλι όταν θα γίνεις εριστικός) κι ευγένεια, συνεργασία, ικανότητα στη λήψη αποφάσεων, σπιρτάδα κι ό,τι άλλο θέτει η κάθε εταιρία ως απαραίτητο προσόν.

Σίγουρα νομίζεις ότι βρίσκονται εκεί για να σου προσφέρουν καφεδάκι, κουβέρτα και φαγητό σαν καλοί σερβιτόροι, αλλά είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Ασφάλεια είναι η λέξη που τους κάνει απαραίτητους. Έχουν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζουν κάθε επείγουσα κατάσταση. Πώς να σβήνουν φωτιά και να μάχονται με τον καπνό, έχουν περάσει εκπαίδευση για επιβίωση σε θαλάσσιο περιβάλλον, χρήση της φουσκωτής βάρκας (αν δεν το ήξερες, οι τσουλήθρες που ανοίγουν σε περίπτωση ανάγκης μπορούν με μία κίνηση να μετατραπούν σε βάρκα), χρήση σωσιβίων καθώς και χρήση και γνώση όλων των περιεχομένων που βρίσκονται στο κουτί πρώτων βοηθειών και πώς χειρίζονται επικίνδυνα υλικά. Να προσθέσουμε όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν πιστά σε όλες τις φάσεις μιας πτήσης, διαδικασίες σχεδιασμένες για επείγουσες καταστάσεις, εξυπηρέτηση πελατών, ασφάλεια στην πτήση κι ελπίζω να μην ξεχνάω πολλά.

Φυσικά και κάνουν ζωάρα! Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, αφού ταξιδεύουν παντού. Παρίσι σήμερα, Λονδίνο και Μύκονο αύριο, Κάιρο και Βηρυτό και σε όλα τα μέρη που εσύ ονειρεύεσαι να ταξιδέψεις και να κάνεις ψώνια. Δυστυχώς, θα σου χαλάσω το όνειρο, αλλά στις περισσότερες αεροπορικές καταφέρνουν και βλέπουν την πόλη μόνο από ψηλά. Μία στην απογείωση και μία στη προσγείωση. Ο διαθέσιμος χρόνος τους μπορεί να είναι ελάχιστος και συνήθως δε φτάνει να πάρουν μια τζούρα απ’ τα υπέροχα μέρη που πάνε. Αν γίνει διανυκτέρευση στον προορισμό τους έχουν τον ελάχιστο χρόνο να κάνουν μία βόλτα στη πόλη και να το ζήσουν για λίγο -selfie και φαγητό, μη φανταστείς.

Το ωράριά τους είναι απίστευτο. Δευτέρα-Παρασκευή, 07:00-15:00, Σαββατοκύριακα κι αργίες δε συνάδουν με το επάγγελμα. Μια μέρα πρωί απ’ τις τρεις τα χαράματα, την άλλη βραδινό δρομολόγιο για τρία συνεχόμενα βράδια, μετά απόγευμα μη μείνει παραπονεμένο και ξαναβάζουμε το πρόγραμμα στο πλυντήριο και βλέπουμε τι θα διαλέξει η μοίρα τους. Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς αντιμετωπίζουν το jet lag με τις συχνές εναλλαγές στις ζώνες ώρας. Βάλε και το ότι πετάνε συνέχεια σε μεγάλα ύψη, που κουράζει το σώμα τους λίγο παραπάνω.

Η μοναξιά συντροφεύει το επάγγελμα. Και πώς να μη συνέβαινε αυτό όταν το πρόγραμμα και τα ωράρια δεν είναι σταθερά, όταν δεν ξέρουν πού θα ξημερώσουν συντροφιά με τη βαλίτσα τους με τα ροδάκια. Για την πάντα αψεγάδιαστη εμφάνιση δε λυπάμαι τους άντρες, γιατί δεν έχουν και πολλά να ασχοληθούν, αρκεί να είναι περιποιημένοι στα πρότυπα της εταιρίας. Αντίθετα, οι γυναίκες έχουν στάνταρ βάψιμο, τακούνια και κόμμωση και καταλαβαίνω αν στο ρεπό τους κυκλοφορούν με φόρμες, άβαφτες και μαύρο γυαλί ηλίου. Επιθεωρούνται κι αξιολογούνται για το παρουσιαστικό τους και τη συμπεριφορά τους. Φυσικά το αλκοόλ δεν υπάρχει στο χάρτη και το ξενύχτι είναι ανήκουστο.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πετάξεις στις διακοπές σου σκέψου ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εκεί μόνο για να σου σερβίρουν τον καφέ σου. Το κάνουν κι αυτό, αλλά πρωταρχικό τους μέλημα είναι η ασφάλεια κι η ομαλή πτήση. Τη στολή δε την φοράνε για να το παίξουν κάποιοι, εσύ που φοράς τα πολιτικά την σέβεσαι. Στο αεροπλάνο δεν υπάρχει χώρος για αντιρρήσεις και δικαιολογίες, όταν σου δίνονται εντολές απλώς τις ακολουθείς χωρίς να αντιμιλάς, για χάρη της ασφάλειας της πτήσης.

Διευκόλυνε το επάγγελμά τους, πέτα τα ξινά μούτρα και μην ξεχνάς να είσαι ευγενικός όσο ζεις την εμπειρία της πτήσης. Αν το καλοσκεφτείς, ο άνθρωπος έχει καταφέρει και πετάει τα τελευταία 100 χρόνια μόνο κι αυτό αποτελεί θαύμα από μόνο του. Η πτήση σου έφτασε στον προορισμό των διακοπών σου κι αφήνεις το αεροπλάνο πίσω σου. Στην πόρτα πάλι σε περιμένουν αυτά τα υπέροχα χαμόγελα για να σε ευχαριστήσουν που πέταξες με την εταιρίας τους και να σου ευχηθούν καλές διακοπές.

Τώρα που ξέρεις το μυστικό τους ρίξε τους κι εσύ ένα μεγάλο χαμόγελο!

 

Συντάκτης: Γιώργος Μαντάς
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη