Ανοίγοντας την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το τηλέφωνό μας, βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις είτε έμμεσα είτε άμεσα. Πράγματα που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή μας, να μας διευκολύνουν ή απλώς να γεμίσουν κάποιο κενό. Πολλές φορές καταλήγουμε με αντικείμενα που στο τέλος μένουν αχρησιμοποίητα, ρούχα που τα τρώει η ντουλάπα, καλλυντικά που σκονίζονται στο νεσεσέρ και άλλα πολλά που ήρθαν να κάνουν τη ζωή μας πιο πλούσια μα κατέληξαν να κάνουν το πορτοφόλι μας πιο λεπτό και το σπίτι μας ασφυχτικά γεμάτο.
Σε έναν κόσμο που η ευτυχία του ανθρώπου μετριέται από την ποσότητα των αντικειμένων του και τη δυνατότητά του να αποκτά πάντα τα καλύτερα και τα πιο καινούρια ένα παράλληλο κίνημα ανθίζει, αυτό του μινιμαλισμού. Ο μινιμαλισμός είναι η φιλοσοφία ότι στα απλά και τα λίγα βρίσκεται η ουσία. Καθαροί χώροι με μόνο τα απαραίτητα και λιτή διακόσμηση. Ντουλάπες με λίγα και κλασικά ρούχα που αντιπροσωπεύουν το στιλ του κατόχου τους. Αντικείμενα προσεχτικά διαλεγμένα που έχουν θέση και αξία στη ζωή του ατόμου. Αυτός είναι ο μινιμαλισμός και μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά στη ζωή όποιου επιλέξει να τον ακολουθήσει.
Αρχικά ο μινιμαλισμός κάνει καλό στο πορτοφόλι μας αφού επιλέγουμε να ψωνίσουμε μόνο τα απαραίτητα, ό,τι χρειαζόμαστε και μας αρέσει. Επίσης, επιλέγουμε την ποιότητα από την ποσότητα, βοηθώντας έτσι και το περιβάλλον. Η υπερκατανάλωση πόρων είναι ένα μεγάλο ζήτημα που καλό είναι να έχουμε στο μυαλό κάθε φορά που θέλουμε να αγοράσουμε κάτι. Ας μην ξεχνάμε ότι λιγότερα αντικείμενα σημαίνει και λιγότερος χώρος και άρα μικρότερο σπίτι, κάτι εξίσου θετικό για το πορτοφόλι και το περιβάλλον.
Επιπλέον, όταν έχουμε λιγότερα αντικείμενα ο χώρος δείχνει πιο ανοιχτός και το μυαλό μας είναι πιο καθαρό αφού δημιουργείται λιγότερο άγχος. Όταν έχουμε πολλά πράγματα γύρω μας το μάτι μας πέφτει σε όλα με αποτέλεσμα να χάνουμε τη δυνατότητα να εστιάσουμε κάπου την προσοχή μας. Ένας χώρος που ‘χει μόνο τα απαραίτητα μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις δικές μας σκέψεις, όντας απερίσπαστοι από εξωγενείς παράγοντες. Επίσης όταν έχουμε πολλά αντικείμενα οι δουλείες του σπιτιού είναι περισσότερες αφού πρέπει να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες, να πλύνουμε και να σιδερώσουμε, να συγυρίζουμε συνεχώς και είμαι σίγουρη ότι έχουμε πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουμε.
Το να έχουμε λιγότερα πράγματα μάς κάνει να εκτιμάμε αυτά που έχουμε περισσότερο. Όταν κάτι σπάσει επειδή το αγαπάμε προσπαθούμε να το φτιάξουμε αντί να το πετάξουμε επειδή έχουμε άλλα πέντε ίδια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα και στις ανθρώπινες σχέσεις αφού όπως συμπεριφερόμαστε στα αγαπημένα μας αντικείμενα, με προσοχή και σεβασμό, έτσι θέλουμε να συμπεριφερόμαστε και στις σχέσεις μας.
Μια πιο απλή ζωή είναι το κλειδί για ευτυχία, γιατί καταλαβαίνουμε ότι η ουσία δεν είναι στα αντικείμενα αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις, στις εμπειρίες μας, στις βόλτες μας, στα κατοικίδιά μας και στον χρόνο που περνάμε με τον εαυτό μας προσπαθώντας να βελτιωθούμε. Ας αφήσουμε χώρο για ό,τι έχει πραγματική αξία, αφού τα σημαντικότερα πράγματα δεν αγοράζονται. Η ανάγκη μας για νέες αγορές είναι ένας δρόμος που δε θα μας φέρει κοντά στην ευτυχία…
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.