Κάποιοι λένε ότι οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται κι έχουν δίκιο. Γιατί αν δε σε βοηθήσει ο φίλος σου όταν το χρειάζεσαι κι όταν έχει την δυνατότητα να το κάνει τότε πρέπει ν’ αναθεωρήσεις αν είναι πραγματικός φίλος ή όχι. Στο ψητό λοιπόν, αν μπορείς να βοηθηθείς από το επάγγελμα κάποιου φίλου σου γιατί να μην το ζητήσεις;
Οι περισσότερες γυναίκες- κι όχι μόνο- λατρεύουν την περιποίηση στα μαλλιά, νύχια, σώμα και πρόσωπο. Έτσι πολλοί σπουδάζουν κάτι ανάλογο με αποτέλεσμα να έχουν όλοι σχεδόν φίλο ή γνωστό που μπορεί να τους περιποιηθεί την τελευταία στιγμή ή πολύ οικονομικά ακόμη και τζάμπα. Δεν είναι ντροπή να πάρουμε τηλέφωνο την καλή μας την φιλενάδα πχ, στις έξι να της ζητήσουμε να κάνει τα μαγικά της γιατί έχουμε ραντεβουδάκι το βράδυ. Στο κάτω-κάτω κι αυτή το ίδιο θα έκανε, άσε που θα έχουμε κι ώρα να τα πούμε. Επίσης, αν έχουμε ένα φίλο δάσκαλο μπορούμε άνετα να τον ζαλίζουμε όλη μέρα με απορίες ή να ζητήσουμε να ρίξει μια ματιά στην εργασία μας πριν την παραδώσουμε. Κι αν έχουμε φίλο γιατρό μπορούμε να τον πάρουμε ένα τηλέφωνο να τον ρωτήσουμε κάτι ιατρικό, ξέρεις απ’αυτά που ντρέπεσαι να ρωτήσεις σ’άλλους γιατρούς, κυρίως γιατί ξέρεις ότι είναι είτε ελαφρώς παράλογα, είτε κάπως πιο προσωπικά.
Αν το δούμε από τη δική μας πλευρά κι εμείς θέλουμε να βοηθάμε τους φίλους μας βασιζόμενοι στο επάγγελμά μας. Εκτός του ότι τους βοηθάμε, κάνουμε και πρακτική όσα ξέρουμε πάνω τους- και λίγα πειράματα καμιά φορά. Επίσης, μας κάνουν να έχουμε λιγότερο άγχος μπροστά σε άλλους πελάτες αφού κάνουμε αρκετή πρακτική με τους φίλους μας. Επιπλέον, θυμόμαστε πράγματα που κάναμε στη σχολή ή διαβάσαμε σε κάποιο βιβλίο ή είδαμε σε κάποιο σεμινάριο με αποτέλεσμα να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι επαγγελματίες στο χώρο μας.
Ο χρόνος που περνάμε με τους φίλους μας ενώ μας κάνουν μια εξυπηρέτηση μας φέρνει ακόμη πιο κοντά. Είναι εκείνη η ώρα που θαυμάζουμε το ταλέντο και τις γνώσεις του φίλου μας κι αυτό μας κάνει να τον εκτιμούμε λίγο πιο πολύ. Συνειδητοποιούμε ότι έκανε χώρο στο πρόγραμμά του για να μας εξυπηρετήσει δωρεάν ενώ θα μπορούσε να έχει κάποιον άλλο πελάτη που θα έπαιρνε χρήματα, ή θα μπορούσε να περνάει χρόνο με την οικογένειά του. Αντ’ αυτού είναι εκεί, δείχνοντάς μας πόσο πολύ μας εκτιμάει κάνοντάς μας ουσιαστικά την απόλυτη διευκόλυνση.
Το να επωφεληθούμε από το επάγγελμα κάποιου φίλου μας δεν είναι εκμετάλλευση με την κακή έννοια. Οι φίλοι χαίρονται να μας βοηθούν και να είναι χρήσιμοι σ’ εμάς. Γιατί οι πραγματικοί φίλοι θέλουν το καλό μας και δε θέλουν να μας βλέπουν να ταλαιπωρούμαστε. Επίσης, τους δείχνουμε ότι τους έχουμε εμπιστοσύνη σαν επαγγελματίες κι εκείνοι με την σειρά τους όταν έρχονται σ’ εμάς για κάτι που αφορά τη δουλεία μας ή μια εξυπηρέτηση, μας κάνουν να νιώθουμε χρήσιμοι και σημαντικοί.
Αν θέλεις βοήθεια από κάποιον φίλο που αφορά την δουλεία του, μην διστάσεις να τη ζητήσεις· αν είναι πραγματικός φίλος θα σε βοηθήσει με χαρά, αν πάλι αρνηθεί μη βιαστείς να το κρίνεις, δεν είναι οτι δε σε υπολογίζει, μα υπάρχει πάντα και το «όχι» κι οφείλει να γίνεται αποδεκτό. Δεν είναι όμως λόγος να ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια, στο κάτω-κάτω δε θα μείνει στα πλαίσια αυτά, αφού μπορούμε να κάνουμε κι εμείς κάτι γι’ αυτόν δείχνοντάς του μ’ αυτόν τον τρόπο το «ευχαριστώ» μας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου