Λεμόνι, κίτρινο, στρογγυλό κι εθιστικό. Όσο το τρως τόσο ζητάς, διαρκώς θέλεις κι άλλο, περισσότερο και σε πιο πολλά, παντού, σε αλμυρό αλλά και σε γλυκό, ακόμη και μόνο του. Όλοι ξέρουμε κάποιον ή είμαστε εμείς οι ίδιοι αυτός ο κάποιος που βάζει λεμόνι σε όλα και μάλιστα ολόκληρη λεμονιά, όχι αστεία. Βάζουμε ακόμη και σε φαγητά, που για κάποιους φαίνεται να μην τους ταιριάζει καθόλου (δεν ξέρουν να τρώνε, παιδί μου), για παράδειγμα στο αβγό ή στα μακαρόνια.
Όλοι βάζουμε έστω και λίγο λεμόνι στα πιάτα μας μας κι όλοι το έχουμε πάντα στο σπίτι μας. Το αγαπημένο μας κίτρινο εσπεριδοειδές κατάγεται απ’ τη νοτιοανατολική Ασία και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στις μεσογειακές χώρες όπως η δική μας. Στην αρχαία Ρώμη ήταν σύμβολο κοινωνικής θέσης για την ελίτ. Και δε σταματάει εκεί, είναι και πολύ υγιεινό λόγω της βιταμίνης C που περιέχει αλλά και τον αντιβακτηριδιακό και αντιγυραντικό του ρόλο.
Γενικά ο εθισμός στο λεμόνι δεν είναι κάτι σπάνιο. Είναι ένας δημοφιλής καρπός που ορισμένοι τον τρώνε ακόμη και σκέτο, με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού. Τι γίνεται με το κιτρινάκι μας κι έχει τόση πέραση; Κάνει το ψάρι κατά πολύ πιο ενδιαφέρον. Κάνει το άχρωμο παγωμένο τσάι να έχει γεύση. Κάνει τα όσπρια νοστιμότερα.
Κάποιοι διαφωνούν με την αδυναμία μας να στύβουμε μισή λεμονιά στο πιάτο μας υποστηρίζοντας πως κάνει τα πάντα να έχουν την ίδια γεύση. Πόσο γελιούνται, κάνει τα πάντα να έχουν πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Είναι ένα μαγικό φίλτρο που δίνει ένταση και γαργαλάει τον ουρανίσκο μας. Εκτός απ’ τα αλμυρά, που είναι προφανές το πόσο ταιριάζει, το λεμόνι πάει γάντι και στα γλυκά, για παράδειγμα φτιάχνει τέλειο κέικ λεμόνι ή την πιο δημοφιλή λεμονόπιτα.
Είναι απλό, αρκεί για να δώσεις ένταση και γεύση ακόμη και στο πιο αδιάφορο φαγητό, τόσο γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί να σκέφτεσαι πώς να συνδυάσεις τα μπαχαρικά σου. Γυρνάς κουρασμένος απ’ τη δουλειά, κάνεις μια γρήγορη ομελέτα, στύβεις ένα λεμόνι από πάνω και τελείωσες. Και πού πας κι αυτήν την τέλεια μυρωδιά του, που αναζωογονεί;
Είναι μια γεύση που έχουμε συνδέσει με την παιδική μας ηλικία. Από τότε που η γιαγιά ή η μαμά μας έφτιαχναν αβγολέμονο γιουβαρλάκια, κοτόσουπα με λεμόνι κι ένα σωρό άλλα σπιτικά φαγητά που νοσταλγούμε. Μας έβαζαν μπόλικο λεμόνι στα λαχανικά μας, αφού συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Βέβαια το λεμόνι δε χρησιμοποιείται μόνο στη μαγειρική αλλά κάνει θαύματα και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Αφαιρεί τις οσμές του ψυγείου με ευκολία. Η γιαγιά πάντα συμβούλευε να βάλουμε χυμό λεμονιού σε ένα βαμβάκι ή σφουγγάρι και να το αφήσουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες για να απορροφήσει τις δυσάρεστες μυρωδιές. Εκτός όλων των άλλων είναι κι εντομοαπωθητικό, με λίγες φετούλες λεμονιού την κάνεις τη δουλεία σου και μπορείς να κοιμάσαι ξένοιαστος απ’ την απειλή των ύπουλων κουνουπιών.
Υπάρχουμε κι εμείς που το πήγαμε σε άλλο επίπεδο και το χρησιμοποιούμε ακόμη και στην προσωπική μας φροντίδα αλλά και την καθαριότητα του σπιτιού και των ρούχων μας. Υπερβολή; Ίσως, αλλά δεν ενοχλούμε και κανένα, ρε παιδάκι μου -εκτός απ’ τα ζουζούνια που μετακομίζουν στο γείτονα, ε, τώρα που το σκέφτομαι ίσως να ενοχλούμε λίγο το γείτονα.
Όπως και να έχει, το λεμόνι είναι θρεπτικό, γευστικό και κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη κι όμορφη. Αρκεί να μην το παρακάνουμε με υπερβολές και ξινίσουμε -κι άλλο.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη