Η καθημερινότητά μας είναι απαιτητική. Χρειάζεται να είμαστε συνέχεια στο πόδι και να κάνουμε χίλια πράγματα, τα όποια πρέπει να γίνουν άψογα και να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Πολλές καταστάσεις μέσα στη μέρα μας μάς προκαλούν στρες. Ο καθένας μας διαχειρίζεται το στρες με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι ζωγραφίζουν, άλλοι πάνε για περπάτημα και υπάρχουν και εκείνοι που φτάνουν μέχρι το ψυγείο. Το ανοίγουν και το κλείνουν μόνο αφού καταναλώσουν ό,τι μπορεί να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. «Συναισθηματική υπερφαγία» είναι ο όρος που αποδίδεται στο φαγητό λόγω άγχους. Ήξερες ότι υπάρχουν φαγητά και θρεπτικά συστατικά που μας χαλαρώνουν σε περιόδους στρες και καλό είναι να καταναλώνονται;
Ένα από αυτά είναι η πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είτε σε shake είτε σε τρόφιμα, όπως είναι τα όσπρια, έχει τη δυνατότητα να μας ηρεμεί και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σύμφωνα με τους ειδικούς του ινστιτούτου ψυχιατρικής Max Planck του Μονάχου. Ας μην ξεχνάμε να τρεφόμαστε καθημερινά με πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές, ειδικά αν είμαστε επιρρεπείς σε αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, το μαγνήσιο που περιλαμβάνεται στους ξηρούς καρπούς, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής, έχει τη δυνατότητα να χαλαρώνει το μυαλό και τους μύες και συνιστάται σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές. Εκτός από αυτές τις τροφές ας μην ξεχνάμε την αγαπημένη σε όλους σοκολάτα. Προσοχή όμως, γιατί μόνο η μαύρη σοκολάτα και το κακάο ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και προσφέρουν αίσθημα ικανοποίησης.
Εκτός από τα παραπάνω τρόφιμα, καλό είναι να μην ξεχνάμε τα βότανα και τα μπαχαρικά. Για παράδειγμα το μαύρο πιπέρι που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχει αντικαταθλιπτική δράση. Τα γνωστά σε όλους μας τίλιο, βαλεριάνα και χαμομήλι σε μορφή βαμμάτων, τσαγιών ή χαπιών έχουν απίστευτα χαλαρωτική δράση.
Υπάρχουν όμως και τροφές που επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία μας, όπως τα έτοιμα, τα επεξεργασμένα, τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι ή τα τηγανιτά. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε, γιατί μας δίνουν γρήγορα ενέργεια ανεβάζοντας το σάκχαρό μας στα ύψη και μετά απότομα πέφτει το σάκχαρο και μαζί και η ενέργειά μας. Εκτός αυτού νιώθουμε βαρετοί και κουρασμένοι με αποτέλεσμα η ψυχολογία μας να μην είναι και στα καλύτερά της. Ας μην ξεχνάμε ότι το γαστρεντερικό σύστημα είναι ο δεύτερος εγκέφαλος. Έχει τους δικούς του νευρώνες, οι οποίοι συνδέονται με τον εγκέφαλο και γι’ αυτό υπάρχει σύνδεση κατάθλιψης και άγχους με την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Όπως όταν είμαστε αγχωμένοι πονάει το στομάχι μας, έτσι ισχύει και το αντίθετο, όταν δηλαδή το στομάχι μας λαμβάνει τροφές που επάγουν το στρες, επηρεάζεται ο εγκέφαλος και μαζί και η ψυχολογία μας.
Ας προσπαθήσουμε να τρώμε υγιεινά γεύματα. Να προσέχουμε τον τρόπο που μαγειρεύουμε και τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Ας μην ξεχνάμε τα βότανα που είναι τα φάρμακα της φύσης και ας αφήσουμε στην άκρη τις εύκολες λύσεις. Με σωστή διατροφή, άσκηση, ψυχοθεραπεία και δουλειά με τον εαυτό μας μπορούμε να παλέψουμε το άγχος και να βγούμε νικητές. Όλοι περνάμε στρεσογόνες περιόδους στη ζωή μας, το θέμα είναι πώς τις διαχειριζόμαστε.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.