

Πόσο εύκολα εμπιστεύεσαι νέους ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή σου; Είσαι επιφυλακτικός-ή ή τους περνάς από διάφορα φίλτρα μέχρι να τους αφήσεις να μπουν στη ζωή σου; Μπορεί να ακούγεται κάπως σκληρό, αλλά η αλήθεια είναι πως αν έχεις “καεί” στο παρελθόν, είναι δύσκολο να εμπιστευτείς άλλους ανθρώπους. Κανείς δε σε κατηγορεί για αυτό. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εμπιστοσύνη είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και γι’αυτό χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αποκτηθεί. Δεν έχει σημασία αν αυτή η σχέση είναι βαθιά προσωπική ή αν είναι με έναν συνεργάτη, προϊστάμενο ή κάποιον με τον οποίο μπορεί να θέλετε να συνεργαστείτε επαγγελματικά. Σύμφωνα με ψυχολόγους και ειδικούς σε θέματα συμπεριφοράς, υπάρχουν αρκετά σημάδια που υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να εμπιστευτείτε κάποιον. Τα σημάδια είναι τα εξής:
1) Απότομη αλλαγή συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με τη Clarissa Silva, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, “Κάποιος που είναι αναξιόπιστος συχνά συμπεριφέρεται με τον αντίθετο τρόπο σε σχέση με το πώς εκλαμβάνει τον εαυτό του. Για παράδειγμα κάποιος που ενώ συνεχώς περιγράφει τον εαυτό του ως drama-free, έχει έναν κυκλώνα δράματος γύρω του τον οποίο και επιδεινώνει”. Μάλλον έχουμε να κάνουμε τελικά με drama queen δηλαδή. Επιπλέον, κάνει συχνά χρήση απόλυτων όρων. Άτομα που χρησιμοποιούν συχνά λέξεις όπως «πάντα» και «ποτέ» μπορεί να προσπαθούν να υποστηρίξουν μια άποψη, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να υποδηλώνει αναξιοπιστία.
2) Συμπεριφέρεται περίεργα κάθε φορά που αναφέρεις ένα συγκεκριμένο θέμα
Το να αλλάζει συμπεριφορά κάποιος με την αναφορά ενός συγκεκριμένου ζητήματος, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Traci Brown, θα πρέπει να τσεκάρεις πόσο επίμονη είναι αυτή η συμπεριφορά. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Σύμφωνα με τη Brown, καλό είναι να εστιάσεις σε συγκεκριμένα σημάδια, ειδικά στο πως αντιμετωπίζει ο εν λόγω συνομιλητής τις αποκρίσεις σε ερωτήσεις ζωτικής σημασίας. Μια παύση τριών δευτερολέπτων ή παραπάνω, μετά από ερώτηση είναι σημάδι απελπισίας. Προφανώς, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.Ας πούμε ότι αρχίζετε να μιλάτε για την απιστία. Πώς κινείται; Κάνει απότομες κινήσεις; Ειναι νευρικός-ή; Επειδή το σώμα μιλάει σε τέτοιες περιπτώσεις, σίγουρα θα παρατηρήσεις κάποιες αλλαγές.
3) Αδιάκριτη κριτική των άλλων
Όταν κάποιος συνεχώς κρίνει αρνητικά άτομα που γνωρίζετε και οι δύο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι λέει τα ίδια και για εσάς όταν δεν είστε παρόντες. Επομένως, μιλάμε για ένα άτομο που δεν αξίζει ούτε τον χρόνο σας, αλλά ούτε και την εμπιστοσύνη σας.
4) Αγάπη για αντιπαραθέσεις
Ο Robin Dreeke, πρώην πράκτορας του FBI, αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετικό άρθρο ότι “Άτομα που επιθυμούν συνεχώς να εμπλέκονται σε συναισθηματικές αντιπαραθέσεις, αντί για λογικές συζητήσεις, μπορεί να προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή ή να ελέγξουν την κατάσταση”. Η συναισθηματική αστάθεια αντικατοπτρίζει άτομο που δυστυχώς δε θα είναι ποτέ πραγματικά συναισθηματικά διαθέσιμο για εσάς.
5) Δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση
Ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι κάποιος δεν είναι αξιόπιστος είναι το να φέρεται εντελώς απρόβλεπτα. Στην τελική, πώς μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον που δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση και να μείνει σταθερός σε αυτή; Οι αναξιόπιστοι άνθρωποι δυσκολεύονται να μείνουν σταθεροί στις αποφάσεις τους γιατί αντί να ακούν την εσωτερική φωνή τους, επηρεάζονται από εξωτερικές απόψεις, σύμφωνα με τη Silva.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δυστυχώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σταθεροί στη συμπεριφορά τους διότι δεν έχουν δουλέψει αρκετά με τον εαυτό τους. Όμως αν εσύ έχεις κάνει αρκετή δουλιτσα με τον εαυτό σου στο κομμάτι της αυτοβελτίωσης, θα μπορείς σιγά σιγά πιο εύκολα να διακρίνεις ποιος είναι άξιος της εμπιστοσύνης σου. Στο τέλος της μέρας, εσύ ξέρεις αν αξίζει να εμπιστευτείς κάποιον και αν τελικά θα το ρισκάρεις.
“Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν μπορείτε να εμπιστευτείτε κάποιον, είναι να τον εμπιστευθείτε”. – Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη