Από τη covid εποχή μέχρι και σήμερα παρατηρείται μια έντονη στροφή στις τάσεις παγκοσμίως σε θέματα βελτίωσης σωματικής και ψυχικής υγείας με τους content creators να πρωτοστατούν στα social media με συμβουλές σε fitness, skincare routine, αλλά και σε θέματα που αφορούν στη βελτίωση του ύπνου. Ο ύπνος, αν και αποτελεί μια από τις βασικές μας καθημερινές ανάγκες, δυστυχώς στη σημερινή εποχή λόγω υψηλών επιπέδων άγχους και στρες, έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους με προβλήματα αϋπνίας ανά διαστήματα. Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες κατά καιρούς λανσάρουν διαφορετικά προϊόντα για τη βελτίωση του ύπνου, όπως σκευάσματα μελατονίνης, συμπληρώματα μαγνησίου, αλλά και διάφορα ήδη βοτάνων σε ροφήματα. Από την άλλη προωθούνται πολύ και βίντεο με ήχους που συμβάλλουν στη βελτίωση ποιότητας του ύπνου, αλλά και ο διαλογισμός. Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, χαίρονται να ανακαλύπτουν και να μοιράζονται μυστικά για καλύτερο ύπνο, αφού αυτό τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου πάνω στο σώμα τους. Το τελευταίο διάστημα πάνω σε αυτό το θέμα, κυριαρχεί παγκοσμίως ένα παρακλάδι της αυτοβελτίωσης, το οποίο οποία αποσκοπεί στο να βελτιώσει τον ύπνο μας: το «Sleepmaxxing», ένα νέο trend θα λέγαμε.
Οι content creators στο Tiktok μάς λένε πως ο χρυσός κανόνας του 8ωρου ύπνου, έχει παλιώσει πλέον. Τώρα, σημασία έχει ο βαθύς ύπνος (slow wave / deep sleep). Κι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθούμε ότι κοιμηθήκαμε βαθιά, όπως λένε, είναι να κατεβάσουμε μια εφαρμογή ύπνου, όπως το Whoop. Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζουν ότι μπορούν να υπολογίσουν σε ποιο από τα τέσσερα στάδια του ύπνου βρισκόμαστε: α) εισαγωγή στον ύπνο, β) έναρξη του ύπνου, γ) ύπνος των βραδέων κυμάτων και δ) ύπνος REM. Το τελευταίο στάδιο είναι η ώρα που βλέπουμε όνειρα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM ο εγκέφαλος είναι πολύ δραστήριος εν αντιθέσει με τους μύες του σώματος που έχουν παραλύσει, με εξαίρεση την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες που κινούν τους οφθαλμούς.
Επιπλέον μια μέθοδος που βρίσκεται στην κορυφή του sleepmaxxing, είναι το mouth taping, μια πρακτική κατά την οποία όσοι την υιοθετούν, κλείνουν το στόμα τους με κολλητική ταινία πριν πέσουν για ύπνο. Οι φαν αυτής της τεχνικής λένε πως με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να βελτιώσουν την αναπνοή τους, να αντιμετωπίσουν το ροχαλητό, ακόμη και να εξαφανίσουν το προγούλι τους.
Οι βιομηχανίες εκμεταλλευόμενες την τάση του sleepmaxxing λοιπόν, προωθούν στην παγκόσμια αγορά πλέον διάφορα gadget ή αντικείμενα που προάγουν ποιοτικό ύπνο. Από κουβέρτες και μάσκες ύπνου με βαρύτητα (weighted), αρωματικά σπρέι για τα μαξιλάρια και καραμέλες CBD, μέχρι εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου και δαχτυλίδια που δεν υπολογίζουν απλώς τις συνολικές ώρες που κοιμηθήκαμε αλλά και την ποιότητα του ύπνου μας. Βέβαια, καλό θα ήταν να δοθεί πιο έντονη έμφαση στο mindfulness και στον έλεγχο της ποιότητας των σκέψεων μας τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά την ώρα που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας, λίγο πριν κοιμηθούμε, προκειμένου να προετοιμάσουμε το σώμα μας για έναν ήρεμο και βαθύ ύπνο, εκεί βρίσκεται το «κλειδί». Βέβαια, το θέμα του ύπνου τις προηγούμενες δεκαετίες δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τον παγκόσμιο πληθυσμό όσο σήμερα.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι από εκεί που σλόγκαν όπως το «sleep is for the weak» ήταν στη μόδα κι ο κόσμος καυχιόταν που δεν έκλεινε μάτι προκειμένου να δουλέψει ή να μελετήσει μέχρι αργά, πλέον ο ύπνος θεωρείται απαραίτητη ανάγκη που δεν επιδέχεται αρνητικό σχολιασμό. Δε χρειάζεται πια να φοράμε την αϋπνία μας παράσημο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες μας. Πλέον, στοχεύουμε περισσότερο στην ευεξία, την ψυχική ισορροπία και την καλύτερη ποιότητα ζωής, επιλέγοντας πως θα το διαχειριστούμε, χωρίς βέβαια παράλληλα να το παρακάνουμε με τα trend της εποχής.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη