Τι να σημαίνει, άραγε, το να είσαι «παραδοσιακός» στη σχέση ή τον γάμο σου, την εποχή που ζούμε;
Το κίνημα των tradwives ενσωματώνει φαντασιώσεις που έρχονται από το χρονοντούλαπο του 1950 και οι υποστηρικτές του έχουν κοινή την πεποίθηση ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι να υπηρετεί τον σύζυγό της και να αφοσιώνεται χαρωπή στο σπίτι της. Σε αντίθεση με τις μητέρες που μένουν στο σπίτι, οι οποίες μπορεί να επιλέγουν να μένουν στο σπίτι για πρακτικούς λόγους, όπως η φροντίδα των παιδιών ή απλώς απολαμβάνουν τη διαχείριση του νοικοκυριού, οι tradwives εμμένουν αυστηρά στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, καθοδηγούμενες από τον σύζυγό τους. Μια θεωρία που έχει τρομερή απήχηση τελευταία διεθνώς. Trad εκ του “traditional”, wife γιατί η «σύζυγος», είναι ο βασικός ρόλος και το νόημα ζωής που αναγνωρίζουν οι γυναίκες που συσπειρώνονται κάτω από αυτή την παλιά-νέα τάση. Μην τις υποτιμάς, δεν είναι λίγες.
@mrsarialewis #tradwife ♬ New Home – Frozen Silence
Στο #tradwife λένε «ναι» γυναίκες από όλο τον κόσμο, με τις Αμερικανίδες και τις Βρετανίδες να πρωτοστατούν. Έχουν γίνει θέμα στην Guardian, στο BBC, στους Times, είναι πολύ ενεργό trend στο threads αλλά και στο twitter και διεκδικούν τη θέση τους με πείσμα και δυναμισμό. Βασικά, η μόνη ισότητα που απαιτούν, είναι εκείνη με τις γυναίκες του #metoo.
«Υποδειγματικά» θηλυκά, νοικοκυρές, με τη μητρότητα υπό πατριαρχικό καθεστώς και την υποταγή στον άνδρα «από επιλογή», είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Επιθυμούν, δηλαδή, το καθεστώς που υπήρχε σε κοινωνίες όπως η ελληνική, για χρόνια. Οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία δεν αφορά τις tradwives.
@monk.sup #tradwife #fyp #viral #TRAD #narasmith #emilymariko #esteewilliams ♬ Yasashi – CXSPER
Πρόσφατα, οι «Times» δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Γνωρίστε τη βασίλισσα του trad wife κινήματος και τα οκτώ παιδιά της». Το άρθρο αναφέρεται στην Ballerina Farm (Hannah Neeleman), μια πολύ δημοφιλή ψηφιακή δημιουργό, η οποία είναι γνωστή για το ότι ζει με τον σύζυγο και τα παιδιά της σε μια φάρμα, αρμέγει αγελάδες, φτιάχνει κάθε τι που καταναλώνουν από την αρχή, γεννά χωρίς αναισθησία και γενικά ζει μ’ έναν τρόπο που παραπέμπει σε μια βουκολική ζωή.
View this post on Instagram
Απ’ το άρθρο, όμως, συνεπάγεται ότι δεν ήταν η ίδια που δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει αναισθησία στις γέννες της, αλλά ο άντρας της, αφού τη μία φορά που εκείνος έλειπε από τη γέννα, χρησιμοποίησε επισκληρίδιο, ζήτημα που έθιξε και η εφημερίδα όταν ανέδειξε το θέμα.
Σε άλλο highlight της συνέντευξης (που στο μεγαλύτερο μέρος της υπονοείται ότι η Hannah χειραγωγείται από τον σύζυγό της) είπε: «Ο στόχος μου ήταν η Νέα Υόρκη. Έφυγα από το σπίτι στα 17 και ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που θα πήγαινα εκεί. Επρόκειτο να γίνω μπαλαρίνα. Ήμουν καλή μπαλαρίνα. Αλλά ήξερα ότι όταν θα άρχιζα να κάνω παιδιά, η ζωή μου θα άρχιζε να παίρνει άλλη τροπή». Από τα παραπάνω ίσως και να μην ήταν αυθαίρετο να συμπεράνουμε ότι η ίδια δεν είχε φανταστεί αυτήν τη ζωή, είχε φανταστεί μια άλλη, στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα ήταν μπαλαρίνα. Και μπορούσε να έχει αυτήν τη ζωή, αφού σπούδαζε χορό στη σχολή Julliard την πιο δημοφιλή σχολή χορού.
@hannal.ballerinafarm ❤️❤️❤️ #foryou #ballerinafarm ♬ original sound – hannal.ballerinafarm
Όπως ήταν αναμενόμενο, το άρθρο προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τον τρόπο ζωής των tradwives, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι στη ζωή της η Hannah μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιημένη όσο δείχνει και να χειραγωγείται -κάτι που, μεταξύ άλλων, υπονομεύει και τη ζωή ανθρώπων που πραγματικά είναι ευτυχισμένοι ακολουθώντας την παράδοση και τις αξίες της οικογένειας.
@ballerinafarmWhat I’ve been thinking lately…♬ original sound – Ballerina Farm
Την ομηρία της παρακολουθούν, συστηματικά, εκστασιασμένοι 7,6 εκατομμύρια followers στο TikTok. Η φυλάκισή της είναι πρότυπο ζωής για χιλιάδες γυναίκες που επιθυμούν να ζήσουν ακριβώς όπως εκείνη. Αυτή είναι η θλιβερή ιστορία της Hannah Neeleman.
Ουσιαστικά, το κίνημα των «παραδοσιακών συζύγων» αναδύθηκε σε μια εποχή όπου οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων αμφισβητούνται όλο και περισσότερο και γι’ αυτό προκαλεί και τόσο μεγάλη συζήτηση, διαφορετικά θα ήταν απλώς η θέση της γυναίκας στην κοινωνία το 1950. Η σύγχρονη γυναίκα, όμως, έχει κουραστεί να αναλαμβάνει πολλαπλούς ρόλους και να συνεχίζει έναν ατέρμονο αγώνα στον οποίο πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς ότι όλα τα καταφέρνει τέλεια, ενώ παράλληλα δεν είναι ανεξάρτητη. Κι ας γελιόμαστε, σε μια εποχή που ακόμα καλά κρατεί η έμφυλη βία και η ανισότητα, η λύση δε θα έρθει από το παρελθόν.
Το μέλλον του κινήματος των «παραδοσιακών συζύγων» παραμένει αβέβαιο. Θα μπορέσει να επαναπροσδιοριστεί και να επανέλθει στις αρχικές του αξίες ή θα συνεχίσει την πορεία του προς μια πιο αμφιλεγόμενη κατεύθυνση; Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως, σίγουρα μια ελεύθερη, ισότιμη σχέση, έρχεται σε αντίθεση με οτιδήποτε στερεί την ίδια την ελευθερία και την ισότητα.