Μιλάς με κάποιον· στην αρχή αραιά και πού, έπειτα τα μηνύματα πληθαίνουν, μοιράζεστε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τις προσωπικές σας ζωές, ερχόσαστε ακόμα πιο κοντά, τα τσίκι-τσίκι στο Messenger γίνονται δια ζώσης τετ-α-τετ, βλέπετε πως ταιριάζουν τα χνώτα σας, ε, δε θέλει και πολύ να γίνει το κακό. Τρόπον τινά ερωτεύεστε, λοιπόν, κι αποφασίζετε πως είσαστε μαζί, ή σχεδόν μαζί, ή τέλος πάντων σε μια φάση «ναι μεν, αλλά», όπως και να έχει είσαστε κάπως ζευγάρι.
Δεν ξέρω αν μέχρι το σημείο αυτό έχετε αναφερθεί στο τζιζ θέμα των πρώην, πάντως κάποια στιγμή προκύπτει κι αυτό. Μπορεί να είσαι από τα άτομα που θέλουν να γνωρίζουν λεπτομέρειες ή από εκείνα που προτιμούν να βουλώνουν με τα χέρια τα αυτιά τους επειδή απλά δε θέλουν να σκοτίσουν το κεφάλι τους με πράγματα που (ελπίζουν να) βρίσκονται στο παρελθόν, πάντως δεν υπάρχει ερωτευμένος άνθρωπος που να μην αναρωτήθηκε έστω στιγμιαία αν το άλλο του μισό έχει στ’ αλήθεια ξεπεράσει την πρώην σχέση του, ή αν αυτή η δική τους αποτελεί δεκανίκι για να το καταφέρει. Αν είσαι ένα από αυτά τα άτομα, εδώ θα βρεις δέκα αδιάσειστα σημάδια που μαρτυρούν πως ο άνθρωπος που έχεις στο πλευρό σου γαργαλιέται ακόμα για κάποιον άλλον.
1. Όλοι μας έχουμε πρώην άλλοι δύο, άλλοι πέντε, άλλοι είκοσι δύο. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι που τείνουν να είναι κολλημένοι στο παρελθόν, συνηθίζουν να αναφέρονται μόνο σε έναν συγκεκριμένο πρώην. Τώρα αν είχε μόνο μία σχέση πάω πάσο, αλλά και πάλι μια πεισματική αναφορά στο όνομά του/της πρέπει να σε βάλει σε υποψίες. Αν, παραδείγματος χάριν, σου λέει πόσο νοικοκυρά ήταν η τότε καλή του και τι ωραία που έφτιαχνε ψάρι πλακί τις Κυριακές, ή πόσο εξαιρετικά οργανωτικός ήταν ο τέως λεγάμενος στα ταξίδια τους, τότε έχεις κάθε δίκιο να συγχύζεσαι. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σε υποψιάζει οποιαδήποτε πεισματική άρνηση του άλλου να αναφερθεί στο παρελθόν· σε αυτή την περίπτωση μάλλον κάτι πονάει ακόμα και δε θέλει να το σκαλίζει. Έχεις κάθε δικαίωμα να θες να μάθεις για το παρελθόν του ανθρώπου σου, αρκεί να μην είσαι εμμονικός. Όταν ο άλλος είναι πρόθυμος να απαντήσει σύντομα και λογικά στις ερωτήσεις σου, δεν έχεις να φοβάσαι για τίποτα.
2. Ο χωρισμός τους δεν ήταν κοινή συναινέσει, αλλά βρήκε το άλλο σου μισό στον ύπνο, το πλήγωσε, το χτύπησε, του πήρε τη γη κάτω από τα πόδια και την πίστη του στους ανθρώπους και γενικά το έκανε να μην περνάει και πολύ καλά. Σε αυτή την περίπτωση ίσως βγάζει θυμό, ίσως μιλάει άσχημα για τα παλιά, ίσως κατηγορεί το παρελθόν του και σε υπερανεβάζει, θεωρώντας ενδόμυχα πως έτσι εκδικείται την τότε του σχέση. Μην επαναπαύεσαι αν κάποιος βρίζει κάποιον πρώην, αυτό σημαίνει ότι ακόμα πονάει.
3. Οι άνθρωποι που ζουν με τα φαντάσματα των πρώην τους τείνουν είτε να δηλώνουν πως δεν είναι έτοιμοι να δεσμευτούν, καθώς έχουν μια βαθιά ελπίδα πως ο χωρισμός τους μπορεί να είναι μια παροδική φάση που πιθανότατα να αποτελεί και διάλειμμα, είτε μπουκάρουν με τη μία σε καινούρια σχέση και είναι υπερεκδηλωτικοί, τρέχοντας πίσω από #relationshipgoals, για να βεβαιωθούν πως έπιασαν την ευτυχία όπως τρέχουν οι εκδρομείς της Πρωτομαγιάς να πιάσουν το Μάη, μόνο και μόνο για να μπουν στο μάτι των πρώην τους, τρίβοντάς τους στα μούτρα πως δεν είναι αυτοί που θα πεθάνουν μόνοι με δώδεκα γατιά. Cringy, όπως και να το κάνεις.
4. Κρατάει επαφές ακόμα με την οικογένειά της πρώην σχέσης. Προσοχή, δεν εννοώ να βλέπει την πρώην πεθερά-to-be ή τον αδερφό του άλλου έξω και να μιλάνε για λίγο, αλλά είναι εξαιρετικά κακό σημάδι να μη παραβλέπουν να κρατάνε επαφές με μηνύματα σε γιορτές, γενέθλια, Χριστούγεννα, Πάσχα, προγραμματισμένο εμβόλιο γάτας και τα λοιπά. Στην περίπτωση αυτή, μάλλον κάπου στο ενδιάμεσο αναφέρουν και αυτά τα χαριτωμένα «αχ κρίμα ρε πουλάκι μου», «είσαστε σίγουροι;», «γιατί δεν το ξαναπροσπαθείτε, εμείς ξέρεις πόσο σε αγαπάμε» και τέτοια. Στην περίπτωση αυτή η παρτίδα είναι χαμένη από χέρι, στο υπογράφω.
5. Αποφεύγει να ποστάρει κοινή σας φωτογραφία στα σόσιαλ. «Είναι χαμηλών τόνων, μη γίνεσαι κομπλεξική» θα μου πεις, αλλά δε με νοιάζει, καθώς πιστεύω ακράδαντα πως όποιος παραείναι κρυψίνους με το relationship status του, μάλλον δε θέλει να κοπούν τα τυχερά του. Εκτός κι αν συντρέχει λόγος σοβαρός. Αλλά και πάλι, δε χρειάζεται να σε ποστάρει φάτσα φόρα, μπορεί όμως να δείξει με κάποιον τρόπο στον περίγυρό του ότι δεν είναι πια διαθέσιμος. Εκτός κι αν είναι.
6. Φοράει ακόμα τα δώρα των πρώην ή δεν αποχωρίζεται με την καμία αντικείμενα συναισθηματικής μεταξύ τους αξίας. Τώρα θα μου πεις, αν ο πρώην σου σού αγόραζε μια τσάντα που κοστίζει όσο τέσσερα ενοίκια, θα σταματούσες να την κρατάς επειδή χωρίσατε; Βρε μια χαρά θα την κρατούσα και δε θα έτρεχε και κάστανο θα σου πω, αλλά αν ο άλλος εμμένει να φοράει εκείνη τη ξεθωριασμένη φούτερ που (αντικειμενικά μιλώντας) δεν κάνει πλέον ούτε για πυτζάμα, τότε ψάξ΄το λίγο. Μην πω για όλα εκείνα τα ενθύμια από κοινά ταξιδάκια που παίζει να κοσμούν ακόμα το σπίτι. Σημάδια κακά κι ανάποδα.
7. Οι σχέσεις συνήθως τελειώνουν κι επειδή άνθρωποι είμαστε κι αλληλεπιδρούμε, συνήθως στο μεταξύ αποκτούμε κοινούς φίλους με τον εκάστοτε σύντροφό μας. Επειδή όμως οι νυν γίνονται πρώην, αυτό δε σημαίνει πως την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι νέες μας φιλίες. Αν όμως κάποιος σε γνωρίζει άνετα στις δικές του παρέες, στους κοινούς όμως με την πρώην φίλους κάνει τον αδέσμευτο κι ανήξερο Κινέζο, τότε μάλλον δε θέλει να επισημοποιήσει τη θέση του, καθώς ξέρει πως ότι γράφει δεν ξεγράφει και πιθανότατα δε θέλει να τους το δέσει και κόμπο ότι έχει προχωρήσει μη στεναχωρήσει τζάμπα και κόσμο. Ξέρεις ποιον εννοώ όταν λέω «κόσμο».
8. Μπερδεύει πράγματα που σου άρεσαν με πράγματα που άρεσαν στην προηγούμενή του σχέση. Σου φέρνει, παραδείγματος χάριν, περιχαρής εισιτήρια για το πανελλήνιο πρωτάθλημα tae-kwon-do, ενώ εσύ όχι απλά δεν είσαι αθλητικός τύπος, αλλά προτιμάς να τρως ένα ολόκληρο τριήμερο πακοτίνια με το βρακί βλέποντας κινούμενα σχέδια, παρά να περάσεις έξω από γήπεδο, πόσο μάλλον tae-kwon-do. Νόμισε ότι θα ενθουσιαζόσουν, θα σου πει. Μετά λογικά θα δαγκωθεί επειδή το μυαλό θα κάνει ευθυγράμμιση.
9. Η σχέση σας δεν είναι καθόλου ρομαντική κι όταν λέω ρομαντική, δεν εννοώ κεριά και ροδοπέταλα, εννοώ συναισθηματική επαφή, ενδιαφέρον, ανάγκη να ευχαριστείς τον άλλον επειδή εσύ το ευχαριστιέσαι διπλά, τέτοια πράγματα. Αν το μεταξύ σας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο σεξ, ενώ οι άλλες σου ανάγκες αντιμετωπίζονται ως «ωχ, πάλι άρχισες τις υπερβολές» και «ναι, θα δούμε», τότε μάλλον είσαι η πατερίτσα που τον βοηθάει να περπατήσει μέχρι να ξαναμπορέσει να πατήσει το πόδι του.
10. Άφησα το απλοϊκότερο και το πλέον μεστό του νοήματος για το τέλος· καταλαβαίνεις ότι κάποιος δεν έχει ξεπεράσει την πρώην σχέση του όταν εκείνος ο διαρκής κόμπος στο στομάχι σου δίνει σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν το ένστικτο μιλάει, το μυαλό σωπαίνει και καλά κάνει, καθώς η ψυχή πιάνει περισσότερα από όσα πιάνει το μάτι. Μια λίγο πιο δήθεν αδιαφορία στο άκουσμα του ονόματός της, ένα κόμπιασμα όταν τον δει στο δρόμο, μια απότομη αλλαγή συμπεριφοράς όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο, μια ελαφριά μαυρίλα όταν πηγαίνετε μαζί σε μέρη που πήγαιναν κι εκείνοι, όλα παίζουν το ρόλο τους στο να καταλάβεις. Αρκεί, βέβαια, να είναι όντως ένστικτο κι όχι παλιές δικές σου πληγές που σε κατευθύνουν να σκέφτεσαι με το συγκεκριμένο τρόπο.
Είναι λογικό να είσαι ανασφαλής στον έρωτα, καθώς κάθε άνθρωπος είναι ανασφαλής και κατ’ επέκταση αδύναμος όταν ξέρει ότι η ευτυχία του εξαρτάται από την ύπαρξη κάποιου άλλου στη ζωή του. Τις ανησυχίες μας οφείλουμε να τις εξωτερικεύουμε και να τις συζητάμε με σκοπό να τις λύσουμε. Αν ο άνθρωπος που έχεις κοντά σου νοιάζεται να είσαι καλά θα σου τις λύσει, όσο εύκολο ή δύσκολο κι αν του είναι αυτό. Αν οι φοβίες σου βαφτίζονται από τον άλλον «παραλογισμός» τότε μην περιμένεις να φύγει, φύγε εσύ πρώτα, είτε για να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού, είτε για να γλιτώσεις από έναν άνθρωπο που εσκεμμένα ή άθελα θα σε κάνει να νιώθεις παυσίπονο σε μια πάθηση που χρήζει χειρουργικής επέμβασης.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου