Στην εποχή του yasokokla, πολλά έχουν ειπωθεί για τα social media. Άλλοι τα θεωρούν ως τη ρίζα του κακού όσον αφορά την κατρακύλα των ανθρώπινων σχέσεων, ενώ άλλοι τα θεοποιούν καθώς τους προσφέρουν την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους (ή ο εαυτός που θα ήθελαν να είναι, προσθέτω εγώ) και τους δίνουν την ευκαιρία να προσελκύσουν όποιο άτομο θέλει η ψυχούλα τους, χωρίς τις ψυχικές επιπτώσεις που έχει μια real life χυλόπιτα, καθώς οι χυλόπιτες online είναι, εδώ που τα λέμε, σαν τα λεφτά στη Monopoly· νευριάζεις λίγο όταν το παιχνίδι δεν πάει όπως τα είχες υπολογίσει, αλλά δε θα σκάσεις κιόλας.
Κι αφού φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και είναι απολύτως ok να πλησιάζεις ένα άτομο που σε ενδιαφέρει ιντερνετικά, ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να το κάνεις χωρίς να φανείς κλισέ; Παλιότερα ήταν το Facebook, σήμερα είναι το Instagram, αύριο ποιος ξέρει τι, κι εγώ είμαι εδώ για να σου πω ποιοι είναι οι 10 καλύτεροι τρόποι για να προσεγγίσεις έναν άνθρωπο μέσω dm ώστε να έχεις τις βέλτιστες πιθανότητες να σε πάρει με καλό μάτι.
1.First things first, που λένε και στο εξωτερικό, ακολούθησε το άτομο που σε ενδιαφέρει αρκετό καιρό πριν στείλεις το πρώτο μήνυμα, ώστε η κίνησή σου να φαίνεται αποτέλεσμα ώριμης σκέψης κι όχι απλή παρόρμηση της στιγμής. Προσοχή λίγο, στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω κάτι· απλά ακολουθείς, δεν πατάς ούτε καρδούλες, ούτε σχολιάζεις, ούτε στέλνεις μήνυμα για να σε προσέξει. Κι αν δεν σε κάνει follow back, εννοείται πως δεν κάνεις unfollow. Έχεις ένα σκοπό και είσαι εδώ για να τον υπηρετήσεις σωστά.
2. Δεύτερο βήμα και σημαντικότερο. Φρόντισε το προφίλ σου. Απόφυγε post με σεξιστικά αστεία, έχε φωτογραφίες που φαίνεται καθαρά το πρόσωπό σου και τα ενδιαφέροντά σου, μην πλασάρεσαι ως τέκνο του Νιάρχου αν δεν έχεις λεφτά για να βάλεις κάρτα στο τέλος του μήνα, δείξε αυτό που πραγματικά είσαι, καθώς σκοπός σου είναι να ξεχωρίσεις για όλους τους σωστούς λόγους, όχι να γίνεις ένα με την πλέμπα της απελπισίας που δυστυχεί προσπαθώντας να πείσει άσχετους ανθρώπους κι εαυτόν πως η φτιαχτή ευτυχία του είναι πραγματική. Α, και μην έχεις business account αν δε συντρέχει λόγος, είναι κακόγουστο. Α, και φρόντισε να έχεις το προφίλ σου public, ώστε σε περίπτωση που ο άλλος θέλει να δει με ποιον έχει να κάνει, να μπορεί.
3. Τρίτο κι εξίσου σημαντικό βήμα· πριν κάνεις την πρώτη κίνηση, για κάποιο διάστημα κάνε ένα καλό και μεθοδικό stalking. Παρατήρησε ποιοι αφήνουν τακτικά σχόλια κάτω από τα posts του συγκεκριμένου ατόμου, μάθε σε ποια μέρη συχνάζει, τι τρόπους διασκέδασης προτιμά, τι ομάδα είναι, τι κάνει όταν έχει ελεύθερο χρόνο, πού πηγαίνει διακοπές, ποιους διάσημους ακολουθεί, γενικά συνέλεξε όσες πληροφορίες μπορείς καθώς θα σου φανούν αρκετά χρήσιμες στην πορεία, μόνο φρόντισε να μην κάνεις like σε καμία φωτογραφία 152 εβδομάδων, σε παρακαλώ δηλαδή· είπαμε να συλλέξεις πληροφορίες, όχι να φανείς ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι, που δεν κωλώνει.
4. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να κάνεις την πρώτη κι εντελώς ανώδυνη κίνηση. Σε ανύποπτη στιγμή κάνε like σε 2-3 σχετικά πρόσφατες φωτογραφίες, όχι μόνο σέλφι, ούτε σε ημίγυμνες τύπου κοκτέιλ-παραλία-pernameteleia. Ιδανικά διάλεξε μια σέλφι και δύο άσχετες (πχ. τοπία, καφέδες, κάποιο quote κτλ). Επανέλαβε την ίδια διαδικασία μετά από 1 εβδομάδα κι αυτή τη φορά διάλεξε 2 φωτογραφίες του ατόμου που σε ενδιαφέρει και μια ουδέτερη· αν πάλι διαλέξεις εκείνες που έχουν πάρει λιγότερα like από τις υπόλοιπες, έχεις ακόμα περισσότερες πιθανότητες να σε προσέξει.
5. Νομίζω πέρασε αρκετός καιρός ώστε να στείλεις το πρώτο σου μήνυμα. Δεν ξέρω τι θα είναι αυτό, φρόντισε μόνο να μην είναι κομπλιμέντο. Μην επαινείς τα προφανή, θα τσουβαλιαστείς στη θάλασσα των θαυμαστών. Κάνε ένα γρήγορο σχόλιο σε κάποιο στόρι, κάτι που δε θα μοιάζει λιγούρικο-απειλητικό-ανώμαλο-εξυπνακίστικο και κυρίως (δεν μπορείς να φανταστείς πόσο το τονίζω αυτό) φρόντισε αυτό που θα στείλεις να είναι σύντομο και ιδανικά να μην απαιτεί απάντηση. Δε θες να δείξεις πως λιώνεις να πιάσεις κουβέντα, απλά είσαι sociable και witty.
6. Πήρες δεν πήρες απάντηση, ξαναστείλε σε άσχετες φάσεις στο ίδιο μοτίβο· σύντομα και περιεκτικά. Δε θες να είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που μοιάζουν αργόσχολοι στέλνοντας «τι κάνεις;» σε άγνωστους όλη μέρα, δε θες να δείξεις πως είναι το χόμπι σου να μιλάς με άσχετους επειδή δεν έχεις ζωή, ούτε να κουράσεις. Έχεις χόμπι, έχεις πραγματικούς φίλους, έχεις μια άλφα καθημερινότητα, οπότε φέρσου ανάλογα. Ακόμα κι αν ο άλλος δεν απαντάει με τη θέρμη που περίμενες, τουλάχιστον όταν βλέπει το όνομά σου στις ειδοποιήσεις δε θα δυσανασχετεί μονολογώντας «άντε πάλι». Ήδη έχεις κερδίσει κάτι.
7. Αφού το άτομο που σε ενδιαφέρει σε θεωρήσει συμπαθή, κάποια στιγμή θα αρχίσει να σου απαντάει έστω και τυπικά. Επιμένω στο να συνεχίσεις να κρατάς την μπάλα χαμηλά, καθώς αυτό είναι επικίνδυνο σημείο ώστε να αρχίσει κάποιος τις μαλακίες. Μη λες πράγματα που δε θα έλεγες από κοντά και μη κυνηγάς κάποιον online αν δεν σκοπεύεις να τον πολιορκήσεις ανάλογα κι offline. Το κάνουν πολλοί αυτό με αυτοσκοπό το ανεγκέφαλο χαζολόι ή ένα ανούσιο one night stand. Είναι αγενές και θλιβερό. Όπως κι αν έχει, συνέχισε τους σύντομους διαλόγους, βάζουν στο παιχνίδι παραπάνω μυστήριο και δε γίνεσαι κολλιτσίδα. Σημαντικό.
8. Πού και πού ρώτα κάποια πληροφορία, με σκοπό να αρχίσεις τα διακριτικά κομπλιμέντα. Ρώτα, παραδείγματος χάριν, το όνομα ενός τραγουδιού. Μόλις πάρεις την απάντηση που θες, πες κάτι όμορφο για τις μουσικές προτιμήσεις του άλλου και κόφ’ το εκεί. Αν το συγκεκριμένο άτομο ταξιδεύει πολύ, ρώτα κάτι για ένα ταξίδι που θες να προγραμματίσεις «επειδή εμπιστεύεσαι» το γούστο που έχει (σε όλους αρέσει να ακούνε ότι έχουν γούστο), γενικά δείξε να εκτιμάς την κρίση του άλλου, απλά μην το κάνεις συχνά, καθώς θα φαντάζει φτιαχτό.
9. Στο τρίτο βήμα μιλήσαμε για εκείνο το μεθοδικό stalking. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες που μάζεψες σαν το μυρμήγκι. Αν δεν το κάνεις ήδη, φρόντισε να αρχίσεις να πηγαίνεις 2-3 φορές την εβδομάδα στα αγαπημένα στέκια του ατόμου που σε ενδιαφέρει, όχι για να συναντηθείτε, αλλά για να ανεβάζεις ένα σχετικό στόρι ώστε να δει πως έχετε κοινά γούστα. Εναλλακτικά, ανέβασε κάποιο τραγούδι που ξέρεις πως αρέσει στον άλλον, κάνε κάτι που ξέρεις πως συνάδει με τις προτιμήσεις του, τράβα του τέλος πάντων με κάποιον τρόπο την προσοχή. Στη χειρότερη περίπτωση απλά θα εκτιμήσει το γούστο σου, στην καλύτερη όμως θα ξεκινήσει τη συζήτηση με κάποιο reaction. Win-win δηλαδή.
10. Τέλος, μην υποτιμάς την ανθρώπινη ανάγκη να νιώθουμε σημαντικοί. Φρόντισε λοιπόν το άτομο που σου αρέσει να νιώθει πως δε γουστάρεις απλά το παρουσιαστικό του, αλλά το εκτιμάς και ως ύπαρξη. Αν ποστάρει συνέχεια stories από τη δουλειά, στείλε ένα μήνυμα τύπου «μη δουλεύεις τόσο πολύ, χρειάζεσαι ξεκούραση»· είναι όμορφο, διακριτικά τρυφερό κι ευγενικό. Αν ξέρεις πως του αρέσει το καλό φαγητό, την επόμενη φορά που θα φας σε κάποιο μαγαζί που θα σε ενθουσιάσει, φωτογράφισε το μέρος ή το πιάτο σου και στείλ’ του το με ένα σχόλιο όπως «θα σου άρεσε πολύ εδώ, να έρθεις» ή «μόλις είδα το μέρος σε σκέφτηκα, νομίζω είναι του γούστου σου», αν αρέσουν στον άλλον τα βιβλία, οι τέχνες, το θέατρο, οι ταινίες, πρότεινε κάτι σχετικό ή στείλε κάποιο link με κάτι που πιθανότατα θα ενδιαφέρει, χωρίς να πρήζεις, χωρίς να το παίζεις ξερόλας, χωρίς να πατρονάρεις.
Σύντομα, απλά, με ενδιαφέρον. Το αν θα το πας παραπέρα προτείνοντας να πάτε σε κάποιο από αυτά τα μέρη μαζί το αφήνω πάνω σου, καθώς αυτό θα το κρίνεις με βάση το μεταξύ σας interaction και τη θέρμη που θα δείξει ο άλλος. Μην το βιαστείς πάντως. Άσε κάνα δυο φορές να νομίζει πως η πρόταση για ραντεβού έρχεται και να μην έρχεται τελικά. Ωραίο mind game κι απρόβλεπτο.
Όπως κι αν έχει, ό, τι τέλος πάντων κι αν προκύψει, εσύ απλώς φρόντισε να γίνεις συμπαθής. Δε γίνεται όλοι να αρέσουμε σε όλους, ούτε ταιριάζουν τα χνώτα μας με όποιον μας γυαλίσει. Σε έναν χώρο όπως το διαδίκτυο όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να κρατάμε ένα υποτυπώδες etiquette, καθώς εκεί η αγένεια, η χυδαιότητα και το θράσος έχουν ανακηρυχθεί βασιλιάδες από τα γεννοφάσκια του. Οι διαφορετικοί άνθρωποι πάντα θα κερδίζουν, ακόμα όμως κι αν δεν κερδίζουν αυτό που θέλουν την ώρα που το θέλουν, εγγυημένα κάποια στιγμή θα κερδίσουν αυτό που τους αξίζει.
Eyes on the prize, λοιπόν.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου