Τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία επικρατούν συνθήκες χάους και αυτό λόγω ενός περιστατικού που έρχεται να μας ξυπνήσει άγριες και άσβεστες μνήμες, καθώς την περασμένη Τρίτη ένας 17χρονος πέθανε από πυροβολισμό αστυνομικού λόγω «μη συμμόρφωσης». Από εκείνη τη μέρα ξεκίνησαν διαδηλώσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και τελικά τείνουν να θυμίζουν περισσότερο λαϊκή εξέγερση.
Οι συνθήκες γύρω από τη δολοφονία του νεαρού δεν είναι ξεκάθαρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, ενώ η αστυνομία πραγματοποιούσε τυπικό οδικό έλεγχο, ζήτησε από τον Νahel M., όπως φαίνεται να είναι το όνομα του θανόντα, να σταματήσει. Εκείνος, λέγεται πως φοβήθηκε μιας και ήταν μόλις 17 και δεν είχε στην κατοχή του δίπλωμα οδήγησης, αρνήθηκε να σταματήσει και επιτάχυνε. Οι αστυνομικοί προέβησαν σε προσπάθεια ακινητοποίησης του οχήματος με αστυνομικά μπλόκα σε διάφορα σημεία της κυκλοφορίας όπου κατάφεραν να εντοπίσουν το αυτοκίνητο και ζήτησαν από τον Nahel να σταματήσει για δεύτερη φορά. Σε βίντεο που κυκλοφορεί φαίνεται πως 2 αστυνομικοί του μιλάνε μέσω του παραθύρου στη θέση του οδηγού και ο ένας από αυτούς τον σημαδεύει με το όπλο. Ο νεαρός προσπάθησε να απομακρυνθεί με το αυτοκίνητο ξανά. Την ίδια εκείνη στιγμή ο αστυνομικός που τον σημάδευε με το όπλο, φαίνεται πως τον πυροβόλησε και το αμάξι τράκαρε λίγα μέτρα παρακάτω σ’ ένα στύλο σηματοδότησης επάνω στο πεζοδρόμιο. Παρά την προσπάθεια της ομάδας διάσωσης, ο Nahel κατέλειξε υποκύπτωντας στα σοβαρά τραύματά του.
Πηγή Φωτογραφίας
Οι 2 αστυνομικοί ανέφεραν πως ο νεαρός κινήθηκε προς το μέρος τους με το αυτοκίνητο και προσπάθησε να τους σκοτώσει, αλλά στο βίντεο δεν καταγράφεται κάτι τέτοιο. Στο αυτοκίνητο μαζί με τον Nahel υπήρχαν άλλα 2 άτομα. Ένας από αυτούς βγήκε από το αμάξι και εξαφανίστηκε και ο δεύτερος οδηγήθηκε στο τμήμα για κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος αργότερα την ίδια μέρα. Προφανώς το τι προηγήθηκε του πυροβολισμού αλλά και του εν λόγω βίντεο είναι άγνωστο σε όλους μας και οι αστυνομικές αρχές ερευνούν κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, ενώ ο αστυνομικός που πάτησε τη σκανδάλη φαίνεται πως βρίσκεται υπό κράτηση. Η γαλλική κοινωνία από την άλλη, είναι σοκαρισμένη και οι νέοι της χώρας έχουν κυριολεκτικά εξεγερθεί ενάντια στην αστυνομική βία. Επίσης το γεγονός πως ο Nahel ήταν αλγερινής καταγωγής έχει ανάψει τα αίματα ακόμα περισσότερο, καθώς η κοινωνία κάνει λόγο για φυλετικές διακρίσεις και ρατσισμό.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αρχικά από τα προάστια αλλά δεν άργησαν μέσα σε λίγες μέρες να εξαπλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο κέντρο του Παρισιού, το οποίο σε πολλά σημεία του θυμίζει σκηνικό από ταινία μετά την αποκάλυψη, με λεηλατημένα και καμμένα αυτοκίνητα, καταστήματα αλλά και δημόσια κτίρια. Οι διαδηλωτές που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι αφρικανικής και αραβικής καταγωγής είναι λες και βρίσκονται σε πόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις και δε φοβήθηκαν να επιχειρήσουν να επιτεθούν ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα αλλά και στο εργοτάξιο της πισίνας που κατασκευάζεται για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024.
Πηγή Φωτογραφίας
Τα πράγματα φαίνεται πως έχουν πάρει επικίνδυνη τροπή και αυτό είχε ως συνέπεια την ακινητοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων αλλά και τη συνεχή κυκλοφορία ομάδων κρούσης της αστυνομίας και της ενίσχυσής τους με τεθωρακισμένα οχήματα σε σημεία συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας. Όλα αυτά που θυμίζουν συνθήκες χουντικού καθεστώτος, κρίθηκαν αναγκαία από τη γαλλική κυβέρνηση λόγω των αμέτρητων καταστροφών σε κτίρια και αυτοκίνητα αλλά και των χιλιάδων κλήσεων στην πυροσβεστική για εστίες πυρκαγιάς που χρειάζονται κατάσβεση.
Αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες καταστάσεις το 2005 μετά τον θάνατο 2 νεαρών από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, αυτήν τη φορά βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης ο πρωθυπουργός της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, τοποθετήθηκε ενάντια της αστυνομικής βίας λέγοντας πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου.
Πηγή Φωτογραφίας
Ό,τι και να πει κανείς πλέον δεν είναι αρκετό για να αναπληρώσει το κενό της απουσίας αυτού του ανθρώπου αλλά και άλλων νέων που έχουν χάσει τη ζωή τους υπό παρεμφερείς συνθήκες, όπως ο 16χρονος το 2008 στα Εξάρχεια αλλά και ο 16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη το 2022. Ακόμα και στην περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς, ποιος δίνει το δικαίωμα αφαίρεσης μιας ανθρώπινης ζωής όταν και ο ίδιος ο νόμος έχει καταργήσει τη θανατική ποινή;
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου