Στην εκπνοή του χρόνου, σε μια χρονιά που το σώμα υπήρξε στις συζητήσεις μας περισσότερο από ποτέ και για πολλούς λόγους κι ίσως όχι πάντα ευχάριστους, εμείς, στο pillowfights, δίνουμε φωνή στα σώματά μας και τις ιστορίες τους μέσα από μια καμπάνια που σκοπό έχει να γιορτάσουμε. Τα γεμάτα σημάδια, όμορφα, παρδαλά και πολύχρωμα κορμιά που είναι οι πυξίδες και οι χάρτες μας για κάθε βήμα που κάνουμε στον περίεργο αυτό κόσμο. Ένα δεκαήμερο γεμάτο εικόνες, λέξεις, προσωπικές ιστορίες, άρθρα και μαρτυρίες για το body shaming, με σκοπό τελικά, το πιο απλό και σπουδαίο. Να μας αποδεχτούμε για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε κι όλους τους άλλους.
Είναι αλήθεια ότι δεν αισθανόμαστε όλοι άνετα με το σώμα μας. Κι αν το κάνουμε είναι ίσως γιατί πιστεύουμε ότι διανύουμε μια περίοδο που βρισκόμαστε σε φόρμα ή έχουμε κάνει έξτρα «τονωτικές ενέσεις», από αυτές που κάνει κανείς επισκεπτόμενος τακτικά το γυμναστήριο και μένοντας επικεντρωμένος στο πρόγραμμά του και όχι σε όσους γυμνάζονται τριγύρω. Δεν ξέρω στ’ αλήθεια τι μας πονάει περισσότερο: να έχουμε υπάρξει στα κιλά και τη σωματοδομή που θεωρούμε «ιδανική» μα πλέον να κατατάσσουμε αυτές τις στιγμές στις μακρινές αναμνήσεις μας ή να μην έχουμε επιχειρήσει ποτέ να δώσουμε στο σώμα μας την προσοχή που του πρέπει. Κι αλήθεια, γιατί θα πρέπει να νιώθουμε ενοχές που δε θέλουμε να στερηθούμε εκείνα τα υπέροχα σοκολατάκια, ή που αντίστοιχα προτιμάμε να τη βγάζουμε όλη μέρα με φρούτα και δε θέλουμε να βλέπουμε μαγειρεμένο φαγητό ούτε από τρία χιλιόμετρα; Μήπως βρε παιδιά αντί να νιώθουμε ενοχές και να δίνουμε βάση σε κακεντρεχή ή και κατά βάθος καλοπροαίρετα σχόλια, να κάνουμε κάτι πιο λυτρωτικό και να αγαπήσουμε το σώμα μας; Εμείς προτείνουμε μια λίστα με καθημερινές πρακτικές ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε, ακόμη κι αν μέχρι τώρα έχουμε μάθει το σώμα να δέχεται όλα τα πυρά. Είναι ώρα να αισθανθούμε καλύτερα μέσα του. Ποιες είναι αυτές;
1. Να του μιλάς
Μπορείς το βράδυ που θα ξαπλώσεις στο κρεβάτι, ανάμεσα στις σκέψεις και τις ευχαριστίες σου για την ημέρα που πέρασε, να κάνεις και μια αναφορά ευγνωμοσύνης στο σώμα σου. Μπορείς να ευχαριστήσεις τα πόδια σου που σε κρατούν καθημερινά όρθιο ή σε οδηγούν στα αγαπημένα σου μέρη και πρόσωπα. Ευχαρίστησε την καρδιά σου που χτυπά ασταμάτητα από τη στιγμή της σύλληψής σου και επιτρέπει στα άλλα ζωτικά σου όργανα να λειτουργούν σωστά. Κάνε το ίδιο με το μυαλό σου, που αν και βομβαρδίζεται διαρκώς από χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες, παραμένει υγιές και σου επιτρέπει να τις επεξεργάζεσαι με τον καλύτερο τρόπο. Μίλα και στα φυσικά χαρακτηριστικά σου. Σε εκείνα που σου αρέσουν περισσότερο ή λιγότερο. Κι όλο αυτό μην το κάνεις μέσα στο μυαλό σου. Χρησιμοποίησε λέξεις, μίλα με καθαρή φωνή. Κι αν στην αρχή σου φανεί άβολο, φρόντισε να επιμείνεις, έστω και με ελάχιστα λόγια κάθε βράδυ, μέχρι βγαίνει φυσικά.
2. Δώσε όνομα στα σημεία σου
Μια συνέχεια ουσιαστικά της πρώτης άσκησης. Το «ένα βήμα παρακάτω» της. Μίλα στο κάθε σημείο του κορμιού σου. Δες τον εαυτό σου στον καθρέφτη και βρες ένα όνομα που πιστεύεις ότι σου φέρνει κάτι θετικό στο νου. Μπορείς να παρομοιώσεις το, μικρό για σένα, στήθος σου με ένα φρούτο, τους καρπούς μιας κερασιάς για παράδειγμα, που είναι σφιχτοί και κατακόκκινοι. Έτσι δε θα αισθάνεσαι άσχημα κάθε φορά που γδύνεσαι μπροστά στο άλλο σου μισό. Θα έχεις συνδέσει το στήθος σου με κάτι όμορφο και θα θέλεις να το δείχνεις και όχι να το κρύβεις.
3. Κοίταξε με λεπτομέρεια το γυμνό σου κορμί
Παρατήρησέ το προσεκτικά και δες όλα τα ορατά και μη σημάδια, από μικρές ουλές μέχρι τις ελίτσες που τελικά το απαρτίζουν. Είναι και αυτά μέρος σου. Επικεντρώσου αρχικά σε εκείνα που κάπως σ’ αρέσουν και χαμογέλα στην όψη τους. Πέρνα σταδιακά σε εκείνα που αγαπάς λιγότερο και κράτα το βλέμμα σου εκεί μέχρι να σταματήσουν να θυμίζουν κάτι παράταιρο. Αν υπάρχουν σημάδια από την παιδική σου ηλικία ή και αργότερα, αγκάλιασέ τα κι αν σου θυμίζουν κάτι αρνητικό σκέψου ότι σήμερα εμπεριέχουν τις εμπειρίες και τα όσα έχεις περάσει και σε έφεραν εδώ. Τα όποια σημάδια σου είσαι εσύ. Και είσαι υπέροχος! Είσαι υπέροχη!
4. Χάιδεψε το κορμί σου
Μην το γελάς, η σωματική επαφή με το σώμα μας είναι εξίσου σημαντική με τη νοητική. Πες για λίγο ότι είσαι το αντικείμενο του πόθου σ’ αυτήν την τόσο ουσιαστική σχέση με τον εαυτό σου. Ξεκίνησε να αγγίζεις μαλακά τα χέρια και τα άκρα σου, από τα δάχτυλα, τους καρπούς κι ανέβα προς τα πάνω. Κάνε μασάζ στις γάμπες σου, τους αστράγαλούς σου και συνέχισε να αγγίζεις με υπερηφάνεια κάθε σημείο σου. Σκέψου ότι είναι κάτι ντελικάτο και εύθραυστο. Πέρασε τα δάχτυλά σου με προσοχή στο δέρμα σου και νιώσε αυτό που θέλεις να αναδίδει· αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
5. Πες δυνατά «είσαι ένα υπέροχο σώμα!»
Για μια ακόμη φορά, μπες στη διαδικασία να χρησιμοποιήσεις λέξεις, γιατί μην ξεχνάς, έχουν δύναμη. Ευχαρίστησε το κορμί σου που είναι αυτό που είναι και είναι έτσι όπως είναι. Μίλησέ του δυνατά και σταθερά και κάνε του κομπλιμέντα. Όσο κι αν βρίσκεις σημεία που δε σου αρέσουν ιδιαίτερα μην πτοηθείς. Εστίασε αρχικά σε αυτά που σε κάνουν να νιώθεις υπέροχα -και που σίγουρα υπάρχουν- και δώσε σου τον απαραίτητο χρόνο πριν περάσεις και στα υπόλοιπα. Το ίδιο μπορείς φυσικά να κάνεις αργότερα και με το πρόσωπό σου, που επίσης είναι από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κάποιος επάνω σου.
Eίμαι κι εγώ, όπως και πολλοί ακόμη, σε μια διαδικασία αποδοχής του σώματός μου, αν και έχω περάσει από πολλά στάδια. Έχοντας ένα γυμνασμένο σώμα και βλέποντάς το για διάφορους λόγους να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, έχω νιώσει από μεγάλη αυτοπεποίθηση μέχρι μεγάλη ντροπή. Αυτό όμως που κατάλαβα μετά από αρκετές αλλαγές που παρατήρησα να συμβαίνουν, είναι ότι αυτές αντικατόπτριζαν και εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν τα διάφορα στάδια της ζωής. Σήμερα μπορώ να πω ότι με κοιτάζω στον καθρέφτη και χαϊδεύω την κοιλίτσα, που μπορεί να μην είναι πια τόσο γυμνασμένη και επίπεδη εξακολουθεί όμως να είναι όμορφη, όπως είναι και τα πόδια, που αν και λίγο πιο γεμάτα από παλιότερα με κρατούν τόσες ώρες όρθια και στηρίζουν όλο το υπόλοιπο κορμί μου. Τα κοιτάζω και τα ευχαριστώ νοερά και δυνατά.
Ίσως τελικά το καλύτερο που έχεις να κάνεις κι εσύ κι εγώ εκτός καθρέφτη και μπροστά στους άλλους για το σώμα σου είναι να το (υπο)στηρίζεις όπως σε (υπο)στηρίζει. Πάψε λοιπόν να λες κάθε φορά πως έχεις παχύνει, πως έχεις μείνει «πετσί και κόκκαλο», ή πόσο θα ήθελες να αλλάξεις σημεία σου. Σταμάτα να το «εκθέτεις» με αρνητικό τρόπο και ξεκίνησε να το εκθέτεις στον ήλιο -με προστασία φυσικά- και τη θάλασσα χωρίς φόβο και δισταγμούς. Αποδέξου το σώμα σου, για να αισθανθείς άνετα και μην περιμένεις το αντίθετο. Κι αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, κάνε το λίγο-λίγο και σταδιακά. Γιατί πέρα και πάνω από όλα, αν δεν αποδεχτούμε ουσιαστικά εμείς τον εαυτό μας και το κορμί μας, δε θα το κάνει κανένας άλλος για χάρη μας. Άλλωστε, όπως τόσο εύστοχα μας έχει πει και ο Μαρκ Τουέιν, «ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα αν δεν έχει αυτοαποδοχή».
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη