Στην εκπνοή του χρόνου, σε μια χρονιά που το σώμα υπήρξε στις συζητήσεις μας περισσότερο από ποτέ και για πολλούς λόγους κι ίσως όχι πάντα ευχάριστους, εμείς, στο pillowfights, δίνουμε φωνή στα σώματά μας και τις ιστορίες τους μέσα από μια καμπάνια που σκοπό έχει να γιορτάσουμε. Τα γεμάτα σημάδια, όμορφα, παρδαλά και πολύχρωμα κορμιά που είναι οι πυξίδες και οι χάρτες μας για κάθε βήμα που κάνουμε στον περίεργο αυτό κόσμο. Ένα δεκαήμερο γεμάτο εικόνες, λέξεις, προσωπικές ιστορίες, άρθρα και μαρτυρίες για το body shaming, με σκοπό τελικά, το πιο απλό και σπουδαίο. Να μας αποδεχτούμε για να μπορέσουμε να αποδεχτούμε κι όλους τους άλλους.
Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε σχεδόν τα πάντα σχολιάζονται, κριτικάρονται κι αυτομάτως στολίζονται κι από μια ταμπέλα. Όλοι πια έχουν άποψη για το αν είσαι ιδανικά στα σωστά κιλά-για τα δεδομένα του καθενός- ή ακόμη και για τον τρόπο που επιλέγεις να ντύνεσαι και κατά πόσο κολακεύουν το σώμα σου τα ρούχα αυτά. Προφανώς και όλοι έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση δεχόμενοι σχόλια από γνωστούς, συγγενείς και φίλους τύπου «Καιρό έχω να σε δω, πόσο αδυνάτισες;» «Τώρα που έβαλες κανένα κιλό, είσαι μια χαρά».
Σε κάθε περίπτωση όταν δέχεσαι τέτοιου είδους «κομπλιμέντα», με όσο καλή πρόθεση κι αν μπορεί να στο λέει κάποιος σου δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα και νιώθεις μια έντονη δυσφορία. Το σκέφτεσαι καθώς το στομάχι σου γίνεται κόμπος κι όσο να μη θέλει να σε επηρεάσει, στο τέλος θα συμβεί. Αλήθεια, τελικά ποιος είναι αυτός που θα καθορίσει την εικόνα μας και γιατί πρέπει να γινόμαστε τροφή για σχολιασμό; Πριν μιλήσεις και πετάξεις αυτό που θέλεις να πεις χωρίς να μπεις στη διαδικασία να το φιλτράρεις, σκέψου λογικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σωπάσεις.
1. Έχουμε όλοι την υγειά μας;
Η υγεία μας, τόσο η σωματική όσο και η ψυχολογική εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο καρκίνος, ο θυροειδής, τα αυτοάνοσα, τα εμφανή ή μη σημάδια νευρικής ανορεξίας θερίζουν, αλλά και χιλιάδες διατροφικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάζουν το σώμα. Τα προβλήματα αυτά, άλλοτε προέρχονται από την απόκτηση κάποιου νοσήματος για κληρονομικούς λόγους, άλλοτε πάλι από έντονο στρες κι άγχος τα οποία και μας περικυκλώνουν καθημερινά. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες που καμιά φορά δε διακρίνονται εύκολα, αλλά σχολιάζονται με αρκετά μεγάλη ευκολία. Πριν μπεις στη διαδικασία να του φορέσεις ταμπέλα, βούτα τη γλώσσα πρώτα στο μυαλό γιατί το ασήμαντο σχόλιο που δε θα σκεφτείς αλλά θα πεις με βροντερή φωνή, θα ακουστεί πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. Μπορείς να επηρεάσεις με τη γνώμη σου τον άλλον και να του προκαλέσεις σοβαρότερες επιπτώσεις, εφόσον θα μπει στη διαδικασία σκέψης κι ανάλυσης ότι δεν είναι αρεστός για τα κιλά που έχει, που είχε ή για εκείνα ακόμη που έχασε.
2. Δε βρισκόμαστε όλοι στην ίδια ψυχολογική κατάσταση
Οι ανατροπές στη ζωή έρχονται με απρόσμενο τρόπο, από εκεί που δεν το περιμένεις κι ούτε καν το έχεις φανταστεί. Μπορεί να χάσεις κάποιον από τη ζωή σου με απρόσμενο τρόπο, με αποτέλεσμα να διαταράξει όλο σου το είναι. Μπορεί η απώλεια αυτή να λέγεται και χωρισμός, μπορεί όμως επίσης να οφείλεται και σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζεις στον χώρο εργασίας σου. Γιατί ξεκάθαρα, ο ψυχικός μας κόσμος και το πώς νιώθουμε ή με ποιον τρόπο βιώνουμε κι αντιμετωπίζουμε καταστάσεις καθημερινά, μας συνεπαίρνουν καθώς συσσωρεύονται- και μαντέψτε πού ξεσπάνε. Σωστά, στο σώμα. Για τον λόγο ότι δεν ξέρεις τι κουβαλάει ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, δε χρειάζεται να πεις πολλά σχετικά με αυτό που βλέπεις, γιατί πολύ απλά δε γνωρίζεις το αίτιο.
3. Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι πάντα ιδανικές
Να δείχνεις ωραίος στη δουλεία, να έχεις μια κάποια περιποίηση, να φοράς στενά ρούχα, να έχεις ύψος τουλάχιστον 1,80 και τα κιλά σου να είναι ανάλογα. Να ξεχωρίζεις για την κομψότητά σου, γι’ αυτό και καλό θα ήταν να προσέχεις τη διατροφή σου, γιατί έτσι είναι η δουλειά. Πόσα επαγγέλματα πηγάζουν από κανόνες που καλούμαστε να ακολουθήσουμε; Μπορεί η εργασία κάποιου να τείνει σ’ αυτόν τον εξωπραγματικό βαθμό τελειότητας και ν’ αναγκάζει τον εαυτό του να έχει συγκεκριμένη μορφή χωρίς να είναι ξεκάθαρη επιλογή του. Αντιμετωπίζοντας δηλαδή τη μέρα του με το τι θα φάει σήμερα μετρώντας θερμίδες. Και σ’ όλη αυτή την πίεση που του ασκείται, το μόνο που δε χρειάζεται είναι το δικό σου σχόλιο για το αν πετυχαίνει ή όχι.
4. Γιατί δεν ξέρεις το χρονικό υπόβαθρο
Εγώ επιλέγω να τρώω ό,τι θέλω και δε με νοιάζει και πολύ. Εσύ πάλι επιλέγεις να κάνεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή συνδυάζοντάς τη με γιόγκα και πιλάτες. Εγώ όμως δεν ξέρω καν πώς είναι το γυμναστήριο της γειτονιάς μου, γιατί είμαι στο πόδι από το πρωί έως το βράδυ και δε μένει χρόνος αλλά ούτε και κουράγιο. Ο καθένας μας διαλέγει το πώς θέλει να ζήσει τη μέρα, την καθημερινότητα κι ορίζει τις συνήθειές του με βάση τα δεδομένα και τη ρουτίνα που τον καταβάλουν. Είναι θέμα δικό του όμως, δε μας αφορά. Οπότε καλύτερα να τον αφήσουμε ήσυχο για το αν είναι καλύτερος με παραπάνω κιλά ή χωρίς, επηρεάζοντάς τον αρνητικά.
5. Μη γίνεσαι επιφανειακός
Αλήθεια δε φαντάζει λίγο τρομακτικό να εστιάζουμε στις αλλαγές σώματος ενός ανθρώπου; Τι σκανάρισμα είναι αυτό, δεν είμαστε δα κι ένα βήμα πριν την πασαρέλα. Εκτός βέβαια κι αν το κάνουμε από ανασφάλεια. Ακόμη κι αν κάποιος έχει μπει στη διαδικασία δίαιτας, δε χρειάζεται να τον συγχαίρουμε ή το αντίθετο. Γιατί αυτό υποδηλώνει με κάποιο τρόπο μια μορφή επιβεβαίωσης για το γνωστό πλέον πρότυπο ομορφιάς. Κι εκτός αυτού, υπάρχουν και άτομα τα οποία είναι εντάξει με τα κιλά τους χωρίς να προσπαθούν να επιδείξουν κάτι ή να δικαιολογηθούν γι’ αυτά. Άρα αν μπεις εσύ πρώτος στη διαδικασία να το επικρίνεις ή να το επιβραβεύσεις μάντεψε μάλλον ποιος πραγματικά έχει το πρόβλημα.
Το να χάσει κάποιος κιλά ή να βάλει δε μας αφορά και δεν τον κάνει στα μάτια μας λιγότερο ή περισσότερο καλύτερο από εμάς και από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Είναι ένα λεπτό θέμα που δε θα έπρεπε να πέφτει στο τραπέζι- πότε θα το καταλάβουμε; Ο καθένας είναι αυτό που είναι και τέλος. Δεν είναι δα και κανένα μεγάλο κατόρθωμα αυτή η αυξομείωση, αρκεί να έχουμε την υγεία μας. Από εκεί κι ύστερα ούτε λόγος. Ας αφήσουμε λοιπόν τα κιλά στην άκρη εστιάζοντας σε σημαντικότερα πράγματα, όπως το να είμαστε διακριτικοί με τις ζωές των ανθρώπων και να έχουμε ενσυναίσθηση χωρίς να κρίνουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου