Τι είναι αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε από τους άλλους; Αν κι είναι δύσκολο για μερικούς να το ξεχωρίσουν, ο τρόπος σκέψης είναι η απάντηση. Για να γίνει πιο εύκολος ο διαχωρισμός, θα κατατάξουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες. Τους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς. Υπάρχει και μια τρίτη υποκατηγορία όπου ένας άνθρωπος έχει και τα δύο. Θα μου πεις, όλοι κατέχουμε λίγο και από τις δύο κατηγορίες και ναι, έχεις δίκιο, αλλά πώς μπορείς να καταλάβεις έναν άνθρωπο που έχει και τα δύο;
Πρώτη κατηγορία, ο εσωστρεφής. Ένας από τους μύθους για τον introvert παρουσιάζει μια προσωπικότητα χωρίς πολλά ενδιαφέροντα κι αντικοινωνικό. Ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για μια παρουσία, που όχι μόνο έχει πολλά ενδιαφέροντα και είναι πολύ fun αν τη γνωρίσεις, αλλά αυτός ο άνθρωπος ξεχωρίζει κατά κόρον στα μεγάλα πλήθη. Πώς μπορείς να τον ξεχωρίσεις; Είναι σύνηθες να μην τον βλέπεις γενικώς σε μεγάλες μαζώξεις, διότι τον αποδυναμώνουν ενεργειακά, αλλά εάν τον πετύχεις, μάλλον θα βρίσκεται σε μια γωνιά να παρακολουθεί και να παρατηρεί. Έχει τη συνήθεια να ταξιδεύει το μυαλό του σε μέρη άγνωστα για εμάς όπου φαντασιώνεται πώς θα κυλήσει η ζωή του και δυστυχώς ένα τεράστιο λάθος του είναι να σκέφτεται πως δεν κολλάει με τους γύρω του.
Δεύτερη κατηγορία, ο εξωστρεφής. Μια προσωπικότητα που εκπέμπει δυναμισμό, πυγμή και θάρρος στον έξω κόσμο. Ο εξωστρεφής αναζωογονείται μέσα από τα λεγόμενα “social gatherings”, τις παρέες και τον έξω κόσμο σε γενικές γραμμές. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που λατρεύει τις συναθροίσεις και παραπονιέται όταν πρέπει να μείνει μόνος του. Δεν εννοούμε ότι δεν την παλεύεις να μείνεις μόνος, άμα τα έχεις καλά με το μέσα σου, απλώς θα γκρινιάξεις και λίγο άμα σου το επιβάλλουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία τρώει αρκετή κατάκριση εδώ και χρόνια δυστυχώς, γιατί το πολύ έξω καρδιά τρομάζει έναν άνθρωπο, ιδιαίτερα αν δεν το έχει συνηθίσει ή δεν το έχει ζήσει/ δει με τα μάτια του, γι’ αυτό και κρίνει χωρίς να έχει γνώση.
Πώς είναι όμως η ζωή σου όταν έχει χαρακτηριστικά και από τις δύο κατηγορίες; Δεν είναι και τόσο εύκολη. Σε μια έρευνα του ψυχιάτρου Carl Jung αναφέρει πως, «Ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει και διαχειρίζεται διαφορετικά τα ερεθίσματα που δέχεται από τον εξωτερικό ή από τον εσωτερικό κόσμο». Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως, οι εξωστρεφείς τρέφονται από τα κοινωνικά δρώμενα, δηλαδή όταν συναναστρέφονται με κόσμο, ενώ οι εσωστρεφείς χάνουν ενέργεια όταν περιβάλλονται από κόσμο.
Και πώς θα καταλάβεις αν ο άλλος είναι εξωστρεφής ή εσωστρεφής; Αρχικά ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι απόλυτα ένα, απλώς διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Για να το καταλάβεις, λοιπόν, πρέπει να παρατηρήσεις πώς συμπεριφέρεται τις περισσότερες φορές. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, οι λεγόμενοι ambiverts που συνδυάζουν και τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες. Οι συγκεκριμένοι παίρνουν ενέργεια είτε παρευρισκόμενοι δίπλα σε κόσμο, είτε κάνοντας κάποιες άλλες δραστηριότητες μόνοι τους. Αυτούς δεν τους πιάνεις με τίποτα. Είτε είσαι δίπλα τους είτε όχι, αυτοί θα κάνουν ζωάρα. Ευχή και κατάρα μαζί.
Εν κατακλείδι, το τι είναι ο καθένας και κατά πόσο τον επηρεάζει στη ζωή του, είναι στο χέρι του να το μάθει. Χρειάζεται μόνο αυτογνωσία και θέληση. Δεν είναι ανάγκη να ταιριάζεις με όλους και δε χρειάζεται. Αυτοί που μπορούν να κουμαντάρουν τις διακυμάνσεις σου και δεν αποχωρούν κάθε φορά στα δύσκολα, αυτοί είναι που πρέπει να κρατήσεις. Εξάλλου γιατί να κρατήσεις έναν άνθρωπο με το ζόρι στη ζωή σου, ενώ αυτός δε θέλει. Οπότε κράτησε αυτούς που σ’αγαπούν και σε δέχονται για το ποιος είσαι κι άσε τους άλλους να αναρωτιούνται. Έχει περισσότερη πλάκα έτσι.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου