Όλοι μας κάποια στιγμή, σε κάποια σχέση ή και γενικά «κάπου, κάπως, κάποτε» προσπαθήσαμε να καλύψουμε δικές μας ανασφάλειες με μικρές κουτοπονηριές. Η λίστα σίγουρα είναι τεράστια, ας μετρήσουμε όμως σήμερα μαζί μόνο δέκα από αυτές και τις υπόλοιπες σας αφήνω να τις βρείτε μόνοι σας ενθυμούμενοι παλιές σχέσεις και συμπεριφορές, ενός γνωστού σας φυσικά, όχι δικές σας!

 

 

1. «Αχ, συγγνώμη, ήταν τυχαίο!»

Πώς τυχαίνει βρε παιδί μου μερικές φορές και βρίσκεστε στο ίδιο γραφικό και κυρίως κοντινό, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από το σπίτι σου, καφέ, είναι απορίας άξιο. Τι δηλαδή, επειδή φευγαλέα είδες ένα check-in στο προφίλ του σημαίνει ότι την είδες και ντετέκτιβ και το έριξες στην παρακολούθηση για να διαπιστώσεις εάν σου λέει αλήθεια; Μα τι καχύποπτοι άνθρωποι που υπάρχουν τελικά!

 

2. «Ο παλιός είναι αλλιώς»

Ένα άλλο κολπάκι που μπορεί να σκεφτείς στην αρχή μιας σχέσης είναι να επιλέξεις να συναντηθείτε σε μέρος που πάει ο πρώην ή συχνάζει ένας από τους -δεκάδες- θαυμαστές. Εσύ με απόλυτη φυσικότητα και χαλαρότητα χαιρετάς, εάν φυσικά η μεταξύ σας σχέση το επιτρέπει, μη φανείς και κανένας απολίτιστος, αφήνοντας όμως ένα υπονοούμενο διακριτικά, με λόγια ή εκφράσεις, για το καινούριο πρόσωπο που σε συνοδεύει. Μπορεί να μοιάζει καλή τακτική, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που όταν καταλαβαίνουν ότι κάτι υπάρχει ανάμεσα στο ταίρι τους και κάποιον άλλον, ξενερώνουν αυτοστιγμεί. Άσε που η τακτική αυτή δηλώνει ξεκάθαρα προσωπικές ανασφάλειες.

 

3. «Μα τι όμορφο μέρος!»

Αναφωνείς για να μην ξεφωνίσεις από το σοκ. Το παίζεις ψύχραιμος γιατί το νέο ταίρι σου επέλεξε να πάτε σε ένα αγαπημένο του στέκι, το οποίο όμως δε σου αρέσει καθόλου. Είσαι βέβαια πολύ διακριτικό άτομο και δείχνεις να συμμερίζεσαι τα γούστα του. Έλα όμως που δεν ήξερες ότι τα μέρη που θα επέλεγε να συναντηθείτε δε θα τα επέλεγες με τίποτα εσύ! Είπαμε, έχει και η διακριτικότητα τα όριά της· πες το από την αρχή ότι τα στέκια του δε σου ταιριάζουν αντί να προσποιείσαι το αντίθετο, μην αφήσεις να σας γίνει συνήθεια να τα καταπίνετε όλα.

 

4. «Κάπου σε έχω ξαναδεί, κάπου σε ξέρω!»

Εάν πρόσφατα γνώρισες έναν άνθρωπο και καίγεσαι να μάθεις εάν σε θέλει όπως εσύ, μην πας και σκεφτείς να βάλεις κάποιο καλό σου φιλαράκι να του την πέσει. Είναι μέγα λάθος γιατί αφενός μπορεί να γίνει όντως κάτι μεταξύ τους και να χτυπάς το κεφάλι σου σε τοίχους και κολόνες και αφετέρου, εάν αργότερα αποκαλυφθεί, θα ψάχνεις μέρος να κρυφτείς από την ντροπή σου. Και μη θεωρήσεις καλύτερη ιδέα το να κάνεις κανένα ψεύτικο προφίλ και να του πιάσεις κουβέντα από εκεί, γιατί θα ξεκινήσεις με ψέματα κι άντε μετά να τα μαζέψεις. Καλύτερα θα ήταν να αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν και σε καμία περίπτωση να μην πέσεις στο σφάλμα νούμερο 6.

 

5. «Ψάξε, ψάξε δε θα το βρεις»

Κι αν το βρεις; Το να μπεις στον πειρασμό να ψάξεις τα προσωπικά αντικείμενα του άλλου σου μισού είναι λάθος. Μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό των περισσότερων, ωστόσο ιδιαίτερα στην αρχή της σχέσης που λογικά περνάτε χρόνο μαζί, είστε στα μέλια και τα γνωστά, είναι άτοπο. Όχι πως το επικροτεί κανείς δηλαδή αργότερα, αφού όπως και να έχει κρύβει προσωπικές ανασφάλειες ακόμη και αν σε μερικές περιπτώσεις το βαφτίζουμε ένστικτο.

 

6. «Καλέ πώς γίνεται να μας αρέσουν ακριβώς τα ίδια πράγματα!»

Επίσης, μην αναλωθείς σε μια ενδελεχή έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μάθεις τι αρέσει στον άλλον και να τα παρουσιάσεις μετά ένα-ένα σαν δικά σου γούστα πριν καν σου ζητηθεί. Και μην προσπαθήσεις να εκμαιεύσεις πληροφορίες από κοινούς γνωστούς, οι πιθανότητες είναι να το μάθει. Μην ξεχνάς, ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις κάποιον είναι να τον ρωτήσεις ό,τι θες ο ίδιος.

 

7. «Μα, είναι χρυσό παιδί, μπράβο σας!»

Η τακτική να είσαι υπόδειγμα μπροστά στους γονείς του άλλου, ιδιαίτερα εάν τύχει και συναντηθείτε νωρίς, είναι σχεδόν αλάνθαστη. Η κολακεία από μέρους σου για το βλαστάρι τους, μαγική συνταγή. Αξίζει όμως τον κόπο να προσποιηθείς ότι τους συμπαθείς, θαυμάζεις την ανατροφή που έδωσαν στο παιδί τους και έχετε τις ίδιες απόψεις, εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει;

 

8. «Υποκρισία: για ποια αγάπη μου μιλάς, για ποια θυσία!»

Η κριτική είναι οπωσδήποτε μια αρνητική συμπεριφορά, ειδικά όταν δεν ξέρεις καλά τον άλλον. Το να τύχει όμως να σχολιάσεις κάτι είναι θεμιτό. Εννοείται βέβαια ότι ούτε η επίκριση των δικών του πράξεων δε συνίσταται, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξεις και την από πλευράς σου καταπίεση όσων θέλεις να εκφράσεις. Το να δείχνουμε τον καλύτερο και πιο αψεγάδιαστό μας εαυτό με βάση όμως όχι τα δικά μας στάνταρ αλλά του άλλου, ιδιαίτερα αν αυτό σημαίνει την καταπίεση των προσωπικών μας απόψεων, ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι εν μέρει υποκριτικό, κυρίως εάν γίνεται συνέχεια.

 

9. «Κι όλο περιμένω»

Το να αφήνεις το πρόσωπο να περιμένει πότε θα τηλεφωνήσεις ή η σκόπιμη τακτική να απαντάς πολύ αργότερα σε μηνύματα για να παρατείνεις την αναμονή, ενώ και εσύ καίγεσαι να στείλεις, δεν είναι καλή ιδέα. Καλή ιδέα είναι να στείλεις όσα μηνύματα και να πάρεις όσα τηλέφωνα θες τη στιγμή που το νιώθεις. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα εκτιμηθεί. Μην προσποιείσαι τον άνετο αν κατά βάθος δεν είσαι.

 

10. «Έξω απ’ το σπίτι σου θα ‘ρθω»

Έβαλες μια μακριά καπαρντίνα και τη μάσκα στο πρόσωπο και για κάποιο λόγο πιστεύεις ότι δε θα πάρει χαμπάρι ότι το έριξες στην παρακολούθηση. Μην το κάνεις. Επίσης σταμάτα να βλέπεις ταινίες κατασκοπίας, σε χαλάνε. Δεν ξέρω εάν σου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά λύση υπάρχει και είναι κατά πολύ απλούστερη. Μάθε ότι θέλεις σταδιακά με κουβέντα και όχι ανάκριση. Ένας απλός άνθρωπος είσαι, όχι ο Sherlock Holmes.

 

Και κάτι τελευταίο. Εάν θες να πούμε τη γυμνή αλήθεια, το πιο γοητευτικό πράγμα σε μια σχέση δεν είναι ποια μέθοδο θ’ ακολουθήσεις αλλά αυτό που υπάρχει μεταξύ σας. Αυτό το μαγικό που κάνει δυο ανθρώπους να ταιριάζουν και τους φέρνει κοντά και που μόνο με κουτοπονηριές δεν προκύπτει. Άλλωστε όπως μας είχε πει ο Μοντεσκιέ και όπως ξέρεις και εσύ κατά βάθος «για να κάνεις μεγάλα πράγματα, δεν είναι ανάγκη να είσαι μεγαλοφυΐα. Δεν είναι ανάγκη να είσαι πάνω από τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει να είσαι μαζί τους».

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη