Η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη περίοδος για το ζευγάρι μαζί και ξεχωριστά. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι έχει και κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, που δεν αναφέρονται πάντα στην εγκυμοσύνη καθ’ αυτή, αλλά σχετίζονται με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μια από αυτές που συχνά δε συνυπολογίζεται, είναι η άδεια μητρότητας, αλλά και πατρότητας. Στην πρώτη περίπτωση, για τη μητέρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, ενώ στη δεύτερη θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μια διάκριση ως προς τον πατέρα. Ποια;

Ο υποψήφιος πατέρας δικαιούται μόλις και μόνο δεκατέσσερις ημέρες άδειας, ώστε να βρίσκεται κοντά στο παιδί του στην αρχή της ζωής του. Είναι όμως αρκετές αυτές οι μέρες για έναν πατέρα, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που αποκτά παιδί, ώστε να εγκλιματιστεί με την πρωτόγνωρη κατάσταση και να βρει τα πατήματά του μ’ ένα νέο μέλος στην οικογένεια;

Ίσως αρκετοί να πιστεύουν πως είναι, αφού μέχρι πρότινος οι ημέρες αυτές περιορίζονταν σε τέσσερις συνολικά, δύο πριν και δύο μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Ωστόσο, όπως ήδη επισημάνθηκε, η εγκυμοσύνη -πέρα από τη μεγάλη χαρά που τη συνοδεύει- αλλάζει βαθιά τους γονείς και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η προστασία κι η φροντίδα του μωρού, η προσπάθεια για κατανόηση ότι από εδώ και πέρα κάποιος μικρός ανθρωπάκος θα είναι η προτεραιότητά τους, η σχέση μεταξύ του ζευγαριού και η στήριξη που πρέπει να παρέχει ο ένας στον άλλο είναι μόνο λίγα από τα ψυχολογικά κομμάτια που έχουν να διαχειριστούν ως μονάδα κι ως οικογένεια, οι (νέοι) γονείς.

Η ψυχολογία της μητέρας, είναι λίγο πολύ γνωστή και πολυσυζητημένη, αφού οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, η χαρά κι η ανησυχία της έχουν γίνει αντικείμενο εξέτασης από πολλούς ειδικούς, αλλά η ψυχολογία του πατέρα ίσως είναι παραμελημένη. Ο νέος μπαμπάς έχει κι αυτός να διαχειριστεί πλήθος αντικρουόμενων συναισθημάτων που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, από απέραντη ευτυχία μέχρι τρόμο για τη νέα κατάσταση. Πολλοί μπαμπάδες χρειάζονται αρκετό χρόνο ώστε να συνηθίσουν τη νέα ζωή μ’ ένα μωρό, αλλά και να στηρίξουν κατάλληλα τη σύντροφό τους, κυρίως το πρώτο μεταβατικό διάστημα. Οι τέσσερις και οι δεκατέσσερις ημέρες λοιπόν αδείας δε φαίνεται επ’ ουδενί να δίνουν τον κατάλληλο χρόνο στον πατέρα να φανεί αντάξιος των περιστάσεων και να συνειδητοποιήσει τον νέο του πολύπλοκο και πανέμορφο ρόλο.

Το διάστημα αυτό σίγουρα δεν τον προετοιμάζει κατάλληλα για ν’ ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της ζωής του, μιας και πάνω που αρχίζει να βρίσκει τις ισορροπίες του θα πρέπει να επιστρέψει στην εργασία του. Και τίθεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: μήπως η άδεια πατρότητας στον δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης διάρκειας; Μήπως οι μπαμπάδες θέλουν περισσότερο χρόνο προσαρμογής; Ίσως κάποιος προβάλει το επιχείρημα ότι ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, υπάρχουν αρκετές συναφείς με τη γέννηση ενός παιδιού άδειες που θα μπορούσε να κάνει χρήση ο υποψήφιος πατέρας. Όπως για παράδειγμα, η άνευ αποδοχών άδεια ανατροφής τέκνου ή τρίμηνη άδεια με αποδοχές σε περίπτωση τρίτου τέκνου.

Ωστόσο, θα λέγαμε ότι μάλλον η νομοθεσία των δεκατεσσάρων ημερών χρήζει ανανέωσης εκ νέου, αφού ο ερχομός ενός παιδιού είναι τεράστια αλλαγή, κυρίως όταν συνοδεύεται από δυσκολίες ή προβλήματα υγείας που παρουσιάζεται μετά τη γέννα. Είμαι βέβαιη ότι οι μπαμπάδες θα επιβεβαιώσουν την παραπάνω φράση, παρ’ όλο που συχνά φαίνονται σαστισμένοι και κουρασμένοι αυτό το αρχικό διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Αν θέλουμε όμως λίγο να τους καταλάβουμε και να τους στηρίξουμε στον πιο απαιτητικό ρόλο της ζωής τους, θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να ζήσουν με το μωρό τους περισσότερες μέρες μαζί, πριν επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Οι δεκατέσσερις ημέρες δεν επαρκούν ως άδεια πατρότητας. Κι αυτό γιατί η εργασία μπορεί ν’ αποτελεί βασικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, αλλά σίγουρα η οικογενειακή ζωή και ο ερχομός ενός νέου μέλους είναι αυτό που τους αλλάζει άρδην κι απαιτεί υψηλά αποθέματα ενέργειας κι αντοχών. Η στήριξη λοιπόν με οποιονδήποτε τρόπο προς τους γονείς είναι δείγμα πολιτισμού. Ας μην κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά και σ’ αυτή την ανάγκη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου