Τρία γράμματα, μια σημαντική έννοια και μεγάλο μέρος από την ιδιοσυγκρασία ενός λαού που άνθισε συνοψίζονται σε μια μόνο λέξη: «ΟΧΙ». Κι όμως, για κάποιους από μας το να την ξεστομίσουμε φαντάζει επίτευγμα ακατόρθωτο. Αν αναλογιστούμε, βέβαια, την αγαλλίαση που θα μας πλημμύριζε εφαρμόζοντας απλά πράγματα, μπορεί και να αλλάζαμε γνώμη.
Όταν Χρήζεις Ικανοποίησης άμεσα, λοιπόν, δοκίμασε μια ανακουφιστική τεχνική! Βρε πονηρό, ξέρω που πήγε το μυαλό σου… Αλλά δεν είναι αυτό που σκέφτεσαι! Όταν λέω ότι χρειάζεσαι ικανοποίηση, δεν εννοώ ερωτική -μόνο- ή προσωρινή. Εννοώ γενικότερη ικανοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής σου και μιλάω, φυσικά, για την τεχνική των «5 όχι την ημέρα», που μπορεί να αποβεί σωτήρια σε περιπτώσεις έντονου στρες και την οποία καλό θα ήταν να αρχίσεις να εφαρμόζεις πριν τα «ναι» σου γίνουν τόσα πολλά και θεριέψουν.
Εσύ, λοιπόν, που βαρέθηκες να σου πηγαίνουν όλα στραβά- ή έστω τα μισά- αναρωτήθηκες ποτέ ποσά «ναι» έχεις πει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ στην πραγματικότητα τα προόριζες για «όχι»; Και μετά από τη θετική σου απάντηση, πάμε να φτιάξουμε μαζί μια λίστα με τις απαραίτητες αρνήσεις που θα μας επιτρέψουν να απελευθερωθούμε για τα καλά.
1. Λέμε «όχι σε ό,τι μας καταπιέζει»
Δεν έχει σημασία εάν είναι το αφεντικό μας, ένας απαιτητικός πελάτης ή ακόμη και προσφιλή μας πρόσωπα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εάν οι εκάστοτε απαιτήσεις τους δε συνάδουν απαραίτητα με αυτά που αντέχουμε εμείς και που είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε, έφτασε η ώρα να μην προβούμε στην ικανοποίησή τους! Επομένως, λέμε «όχι» σε έξτρα ώρες εργασίας, με ή χωρίς αμοιβή, σε παράλογες απαιτήσεις και διαρκή παροχή υπηρεσιών, εκτός ωραρίου, «όχι» και στις συνεχείς επιθυμίες της οικογένειάς μας και στη μόνιμη φράση τους «τα χρόνια περνάνε, εσύ πότε θα παντρευτείς;». Αντίθετα, υπερασπιζόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας και στηρίζουμε τις θέσεις μας. Εξάλλου, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, όλα θα γίνουν.
Ας σκεφτούμε, ακόμη, ότι μειώνουμε σημαντικά την επιρροή των άλλων πάνω μας όταν δεν τους αφήνουμε περιθώρια να μας θεωρούν διαρκώς διαθέσιμους σε κάθε τους επιθυμία. Εάν κάτι είναι αντίθετο με τις επιθυμίες μας, το απορρίπτουμε χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις που μπορεί να εγείρουν συζήτηση και να αφήσουν παραθυράκια να πιαστεί ο συνομιλητής μας και να μας τουμπάρει, και προτείνουμε ό,τι μας ταιριάζει καλύτερα. Όταν είμαστε σίγουροι για εμάς, δεν αφήνουμε κανέναν να επέμβει και να μας αλλάξει πορεία. Οι συνειδητές επιλογές μας μάς εξελίσσουν και πρέπει να είμαστε σε θέση να τις υπερασπιστούμε!
2. Λέμε «όχι» σε κάθε είδους εξάρτηση!
Αντιστεκόμαστε σε ό,τι μας κάνει να κολλάμε χωρίς να μας παρέχει ευχαρίστηση ανάλογη με αυτό που προσφέρει. Εκτός κι αν είναι η σοκολάτα, γιατί όπως και να το κάνουμε σου γλυκαίνει τη ζωή! Σε όλα τα άλλα, όμως, πες ένα βροντερό «Φτάνει!». Πέτα για λίγο -ή και για πολύ- το κινητό σου. Μείωσε το κάπνισμα. Παράτα τη γυμναστική, ε, συγγνώμη, αυτή είναι καλή, σωστά; Αν και όταν είναι καταναγκαστική, δεν εξυπηρετεί το βασικό σκοπό της. Τι πάει να πει πως προτιμάει κανείς το σύντροφό του λεπτό; Οι άντρες, αλλά και οι γυναίκες, προτιμούν ανθρώπους με προσωπικότητα και, πίστεψέ με, αυτοί ξέρουν να λένε «όχι».
3. Λέμε «όχι» σε όσους μας φορτίζουν αρνητικά
Πες «ως εδώ» σε αυτή που σε θυμάται όταν της έρθει και στον άλλο που ζαλίζει το μυαλό σου κάθε βράδυ με τα καμώματα, τα πισωγυρίσματα και τις μη ξεκάθαρες απαντήσεις του. Στο φίλο που όσο καιρό τον ξέρεις μονοπωλεί τις συζητήσεις με τα προβλήματά και τα άγχη του και δε σε αφήνει να σταυρώσεις κουβέντα. Και μην μου πεις ότι τον λυπάσαι, γιατί κανονικά τον εαυτό σου πρέπει να λυπάσαι που γίνεσαι ο κυματοθραύστης κάθε εγωκεντρικής προσωπικότητας, που σημειωτέον μπορεί να αρέσκεται στο άθλημα της μιζέριας.
4. Λέμε «όχι στη ηττοπάθεια»
Εντάξει, έχεις παλιά τραύματα και άσχημες εμπειρίες. Όλοι έχουμε, μην κοιτάς που τα κρύβουμε καλά πίσω από την 1,50 φοβερή κορμοστασιά μας! Εάν, ωστόσο, δεν μπορείς να διαχειριστείς το παρελθόν σου, επισκέψου έναν ειδικό υγείας. Τώρα θα μου πεις πού να πας, αφού κάποιες φορές ακόμη και οι ψυχολόγοι χρήζουν ψυχολόγου. Κάνε κάτι, όμως, μην αφήνεις τα παιδικά σου τραύματα να σε κυριεύουν και, κυρίως, μην τα αφήνεις να σε καθοδηγούν. Βροντοφώναξέ τους ότι έχεις προχωρήσει και δεν μπορούν πια να σε κατευθύνουν. Κι όπως λέει και το ρητό «5 όχι την ημέρα, τον ψυχολόγο κάνουν πέρα». Τι; Δεν το λέει;
5. Λέμε «όχι» στα «όχι» τους
Κι αν κάποιος, ακόμη και η εσωτερική μας φωνούλα, μας απαγορεύσει να ονειρευόμαστε και να θέτουμε στόχους, του λέμε ένα μεγάλο και ξεκάθαρο «όχι» και συνεχίζουμε την πορεία μας ακάθεκτοι. Πολλοί θα σου καταστήσουν σαφές είτε λεκτικά είτε με τις πράξεις τους ότι «αυτό δεν είναι για σένα, δε σου ταιριάζει, δε θα τα καταφέρεις, δεν έχεις τα αποθέματα, δεν, δε, δεν». Όμως αυτοί δεν γνωρίζουν τη λαχτάρα σου, τη θέληση και τον αγώνα σου να πετύχεις το ακατόρθωτο. Στάσου μπροστά τους με τόλμη και παρρησία και δες τα χείλη σου να σχηματίζουν την πολυπόθητη λέξη.
Εάν είναι εφικτό, πες αυτά τα πέντε «όχι» κάθε μέρα ή ξεκίνα να τα βάζεις στη ζωή σου σταδιακά. Όπως και να έχει, πρόσθεσε και κάνα «όχι» στο «ναι» σου, κι όταν αυτό αρχίσει να γίνεται «Νόχι», αφαιρέσει το Ν και φώναξέ το δυνατά! Να θυμάσαι: αυτοί οι «πέντε στ..όχι» γίνονται εφαλτήριο μιας πιο ήρεμης ζωής, αφού, στα πράγματα που δε μας ταιριάζουν, μας καταπιέζουν και μας αλλοιώνουν το χαρακτήρα, πρέπει να μην υποκύπτουμε.
Υ.Γ. Στα τραγούδια, ωστόσο, λέμε «ΝΑΙ»!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.