Σε όλη μου τη ζωή -αυτά τα είκοσι χρόνια!- βασικός μου στόχος είναι να είμαι σε επαφή με τον εαυτό μου. Κάποιες φορές δεν τα καταφέρνω όσο θέλω, άλλες τα καταφέρνω ως έναν βαθμό αλλά τις περισσότερες τον φέρνω τον στόχο μου εις πέρας. Τίποτα ωστόσο δε θα ήταν ίδιο εάν στη ζωή μου δεν είχε μπει η Ψυχολογία και δη η Θετική. Οι ασκήσεις που προτείνουν οι εισηγητές της είναι αρκετές και απλές και θα παρουσιάσουμε ορισμένες από αυτές με την ελπίδα πως θα τις ακολουθήσετε και θα νιώσετε πραγματικά πώς η Ψυχολογία μάς ενισχύει και μας ενδυναμώνει.

 

1. Περπάτησε χαλαρά

Η ιδανική ώρα για περπάτημα είναι στις επτά το πρωί ή μετά τις επτά το απόγευμα. Στην πρώτη περίπτωση επικρατεί σχετική ηρεμία στους δρόμους και μπορείς να αξιοποιήσεις μια ώρα της ημέρας που θα κοιμόσουν. Σαφώς και ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός αλλά αξίζει να θυσιάσουμε μισή ώρα από αυτόν, ώστε να εδραιώσουμε μια καινούρια συνήθεια που μπορεί, κατά τον Α. Σταλίκα, να θέλει 21 ημέρες -66 κατά άλλους- για να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στη δεύτερη περίπτωση, το απόγευμα δηλαδή, μπορείς να αποφορτιστείς από μια δύσκολη μέρα ή να δεις ένα αγαπημένο πρόσωπο που αντί να καθίσετε σε κάποιο μαγαζί, θα γυμναστείτε, θα πείτε τα νέα σας και θα πάρετε καφέ στο χέρι.

Το περπάτημα μπορεί να συνδυαστεί άψογα με audio books ή με σειρά μαθημάτων που περιλαμβάνει ηχητικό υλικό. Εάν είσαι οπτικοακουστικός τύπος είναι ο πλέον ιδανικός τρόπος να κατανοήσεις τις πληροφορίες που λαμβάνεις, αφού τις συνδυάζεις με μέρη και εικόνες. Εάν βάλεις το περπάτημα μια ώρα κάθε μέρα στο πρόγραμμά σου, πολύ σύντομα θα νιώθεις μεγαλύτερη ηρεμία και ταυτόχρονα θα παρακολουθήσεις σεμινάρια που δεν παρακολουθείς με την πρόφαση ότι δεν έχεις χρόνο. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!

 

2. Παίξε σαν παιδί

Μπορείς να καθιερώσεις την «ημέρα παιχνιδιού» με την οικογένεια και τους φίλους σου. Κάθε Παρασκευή βράδυ, για παράδειγμα, μπορείτε να συγκεντρώνεστε και να παίζετε παιχνίδια, όπως taboo, monopoly ή ακόμη και μπιρίμπα. Οι συναντήσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται στο ίδιο σπίτι κάθε φορά. Αποφασίστε τι θα φέρει ποιος και απολαύστε μερικές ώρες ξεγνοιασιάς, μακριά από κινητά και υποχρεώσεις. Εάν στην παρέα υπάρχουν και παιδιά μπορούν να έχουν τη δική τους ομάδα ή να παίζουν μαζί σας. Είναι σίγουρο ότι θα το ευχαριστηθείτε κι εσείς κι εκείνα.

 

3. Γέλασε με την καρδιά σου

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από μια καλή κωμική ταινία. Τα Σάββατα είναι οι ιδανικές μέρες για να βλέπετε ταινίες, να λέτε αστείες ιστορίες και ανέκδοτα με φίλους. Μπορείς να ξεκινήσεις εσύ και να πεις κάτι που θυμάσαι από τα φοιτητικά σου χρόνια ή μια γκάφα που σου έχει μείνει αξέχαστη. Να θυμάσαι ότι τα θετικά συναισθήματα όταν τα μοιραζόμαστε με τους άλλους διογκώνονται και μας κατακλύζουν.

 

 

4. Κλείσε το κινητό για μια ώρα

Δοκίμασε συνειδητά να αφήσεις στην άκρη το κινητό σου και κυρίως να αποσυνδεθείς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν πιστεύεις ότι δεν τα χρησιμοποιείς τόσο, παρακολούθησε πόσες φορές μπαίνεις να χαζέψεις μέσα στη μέρα και κατέγραψέ τες σε ένα χαρτί μαζί με τον χρόνο που σπαταλάς «(παρ)ακολουθώντας» τις ζωές των άλλων. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές στο κινητό που καταγράφουν τον χρόνο που περνάς στο διαδίκτυο. Αποφάσισε ότι μερικές ώρες τη μέρα το κινητό θα είναι σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού ή θα «ξεχάσεις» να το πάρεις όταν πας για περπάτημα.

 

5. Δημιούργησε το βάζο με τα επιτεύγματά σου

Μπορείς να φτιάξεις ένα βάζο ή ένα κουτί που κάθε μέρα θα τοποθετείς κάτι που κατάφερες. Ίσως κατόρθωσες να πετύχεις έναν απλό στόχο, όπως να τηγανίσεις πατάτες, ή κάτι πιο δύσκολο, όπως να παραμείνεις ήρεμος στο γραφείο. Μπορείς να το καταγράψεις σε ένα μικρό χαρτί και κάθε φορά που νιώθεις ότι οι ψυχικές δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν, θα ανατρέχεις στο βάζο σου και θα διαβάζεις από την αρχή μερικά από αυτά που κατάφερες τις προηγούμενες μέρες. Εναλλακτικά, κάθε βράδυ μπορείς να αναλογίζεσαι ή να σημειώνεις στο ημερολόγιό σου τρία-τέσσερα όμορφα πράγματα που σου συνέβησαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως ότι κάποιος σου έδωσε τη θέση του στο φούρνο ή σου χάρισε ένα χαμόγελο. Θα εκπλαγείς από το πόσα μπορείς να βρεις.

 

5+1. Κάνε «τυχαίες πράξεις καλοσύνης»

Οι αγαπημένοι μας θεωρητικοί μάς ωθούν να προβούμε σε πράξεις που θα μας θωρακίσουν συναισθηματικά. Πώς; Δίνοντας ένα χέρι βοηθείας σε κάποιον που το χρειάζεται. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε κάτι μεγάλο και πολύπλοκο. Μπορούμε όμως να πούμε μια όμορφη κουβέντα σε έναν άγνωστο ή να βοηθήσουμε κάποιον ηλικιωμένο να διασχίσει τον δρόμο. Να προσφερθούμε να δώσουμε το κινητό μας σε κάποιον που ξέχασε το δικό του και θέλει να ειδοποιήσει τους οικείους του. Να δώσουμε τη θέση πάρκινγκ -αν το κάνεις αυτό στην Αθήνα, έχεις κάνει μεγάλη θυσία, να ξέρεις!- στον επόμενο κι εμείς να πάμε παρακάτω. Και πού ξέρεις, μπορεί στο τέλος της ημέρας κάποιος να μας συμπεριλάβει στο ημερολόγιό του με τα τρία καλά πράγματα που του συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

 

H ψυχική ανθεκτικότητα ενισχύεται με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους και δεν προϋποθέτει οι συνθήκες ζωής μας να είναι ιδανικές. Άλλωστε οι αντοχές μας δοκιμάζονται και τα όριά μας επεκτείνονται όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Από την πλευρά σου, δοκίμασε να περπατήσεις, να παίξεις, να γελάσεις, να στοχεύσεις, να κάνεις τυχαίες πράξεις καλοσύνης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις χαλαρωτικές, βαθιές αναπνοές σου, με τη συνεδρία για μασάζ που ήθελες από καιρό, με το κλείσιμο του κινητού σου. Δεν έχει σημασία αν θα τα ακολουθήσεις όλα· σημασία έχει να δράσεις, γιατί η σκέψη χωρίς τη δράση είναι σαν να κανονίζεις ταξίδι στην καραντίνα με σύνορα και θέρετρα κλειστά.

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.