Κατά καιρούς ακούμε ιστορίες ανθρώπων που πάσχουν από μιας μορφής κατάθλιψη που παρουσιάζει διαφοροποιήσεις, αναλόγως την ένταση και τη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων. Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, αυτή η σχετικά μόνιμη στεναχώρια που τους κατακλύζει δεν είναι ευδιάκριτη με την πρώτη ματιά, αφού οι ασθενείς μοιάζουν κι είναι ιδιαίτερα λειτουργικοί στο μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Τι είδους κατάθλιψη λοιπόν παρουσιάζουν; Την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας.

Aν κι οι απόψεις μεταξύ των ειδικών ως προς την ακριβή ονομασία διίστανται, η συγκεκριμένη κατάθλιψη μοιάζει να αποκλίνει από τη συνηθισμένη. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, φαίνονται να ταλανίζονται λιγότερο στη ζωή τους από εκείνους που βιώνουν την κλινική κατάθλιψη -οποιασδήποτε μορφής, από ελαφριά έως βαριά- όπως την ξέρουμε. Το άτομο, δηλαδή, ζει μια φαινομενικά φυσιολογική ζωή, πηγαίνει στην εργασία του κανονικά, έχει κοινωνικές επαφές και ταυτόχρονα διατηρεί διαπροσωπικές σχέσεις, όπως όλοι οι υπόλοιποι, ενώ στην κλινική κατάθλιψη δεν έχει δυνάμεις ν’ ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Ωστόσο, η συχνά στενάχωρη διάθεση που το διακατέχει περιλαμβάνει ορισμένα συμπτώματα, όπως διαταραχές στην όρεξή του, δυσκολία να κοιμηθεί ή αντίστοιχα να ξυπνήσει και γενικά κούραση υπέρ του δέοντος, τα οποία εμφανίζονται κατ’ εξακολούθηση για παραπάνω από δύο συναπτά έτη. Επιπλέον, ο ασθενής έχει χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και συχνά διακατέχεται από αισθήματα ματαίωσης, κάτι που οι οικείοι του αγνοούν, καθώς οι ενέργειες του πρώτου φαίνεται να καλύπτουν τα δυσάρεστα συναισθήματα που του δημιουργούνται. Ταυτόχρονα, η θλίψη του δεν είναι τόσο μόνιμη κι επίπονη, όπως στην κλινική κατάθλιψη.

Αυτό που είναι αξιοπερίεργο αλλά και πέρα για πέρα αληθινό είναι ότι ο άνθρωπος που υποφέρει από αυτού του είδους την ψυχική ασθένεια έχει σχεδόν πάντα άγνοια αυτής και σε πιθανή νύξη για ύπαρξή της την αρνείται, μπορεί και κατηγορηματικά. Αυτό φυσικά συμβαίνει δεδομένου του γεγονότος ότι του φαίνεται απίθανο να πάσχει από οποιασδήποτε μορφής κατάθλιψη αφού καταφέρνει κι εκτελεί επιτυχώς τις απαιτήσεις της καθημερινότητας του και μάλιστα συχνά με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έχει σχέση, είναι κοινωνικός, φέρνει νούμερα στη δουλειά, τον εκτιμούν και τον σέβονται. Ωστόσο, δεν παύει να νιώθει μια θλίψη, μια ανεξήγητη στεναχώρια που δυσκολεύεται να κατανοήσει, ένα βάρος που στοιχειώνει τις όμορφες στιγμές του. Παράλληλα, έχει την τάση να κρίνει διαρκώς κι αυστηρά τον εαυτό του, ακόμη κι όταν κατορθώνει να επιτύχει τους στόχους του, εργασιακούς ή προσωπικούς, βιώνοντας ενός είδους επίπλαστης ευτυχίας.

Πότε όμως ένας άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει τη Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη; Όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει, υπάρχει πληθώρα καταστάσεων που την πυροδοτεί. Μια απόλυση, ένας επίπονος χωρισμός ή οι οικονομικές δυσκολίες είναι μόλις μερικές από αυτές τις καταστάσεις, αφού έχουν την ικανότητα να επιφέρουν σοβαρές αλλαγές στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και τους επιφορτίζουν με επιπλέον άγχος. Η διάγνωση της διαταραχής αυτής, βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολη και γίνεται από ειδικούς που συνυπολογίζουν τα συμπτώματα και -σε ορισμένες περιπτώσεις – δύνανται να συνταγογραφήσουν κατάλληλη αγωγή, πριν αυτά γίνουν συχνότερα κι εντονότερα.

Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε την εν λόγω πάθηση και το γεγονός ότι είναι αντιμετωπίσιμη. Ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχικούς συμβούλους και να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, με σκοπό να εξαλείψει τη συνεχή αρνητική του διάθεση και να αρχίσει να απολαμβάνει τη ζωή του, χωρίς να βιώνει τα γεγονότα που τη συνθέτουν με εσωτερική απάθεια. Το σίγουρο είναι ότι ως ασθένεια, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, έχει κάτι να μας πει. Γι’ αυτό και ο Καρλ Γιουνγκ μας προτρέπει να κάνουμε το εξής: «Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην τη διώξετε. Προσκαλέστε τη να έρθει μέσα, βάλτε την να καθίσει, συμπεριφερθείτε της σαν να είναι επισκέπτης κι ακούστε αυτά που έχει να σας πει.»

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου