Είναι γεγονός πως κάθε επάγγελμα επηρεάζει το άτομο που το ασκεί με ποικίλους τρόπους. Πώς όμως η δουλειά που κάνει κάποιος μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά του απέναντι στο ταίρι; Έχει να κάνει η εργασία μας με τον τρόπο που εκφράζουμε τον έρωτά μας; Αξιοσημείωτο είναι πως ένα σημαντικό ποσοστό όσων εργάζονται στην εξυπηρέτηση εκδηλώνουν την αγάπη τους περισσότερο με πράξεις παρά με λόγια.

Είναι πολύ πιθανό ο άνθρωπος που έχει συνηθίσει να προσφέρει σε άλλους να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά και στην προσωπική του ζωή. Συγκεκριμένα, μιας και είναι συνηθισμένος να φροντίζει άλλους στην εργασία του -να μαγειρεύει, να καθαρίζει, να φτιάχνει καφέ, να στρώνει κρεβάτια, να σερβίρει, κοκ-, θεωρεί τον εαυτό του υποχρεωμένο να κάνει τα ίδια -και περισσότερα- για τον άνθρωπό του για να δείξει πως νοιάζεται. Έτσι, επιλέγει να εκφράσει με απτό τρόπο το ενδιαφέρον του, με πράξεις απλές καθημερινές, όπως διατηρώντας σε τάξη τον χώρο που συμβιώνει με τον σύντροφό του ή έχοντας έτοιμο ένα όμορφο και πλούσιο γεύμα για να τον ευχαριστήσει μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Συχνά όμως το άλλο του μισό, που βρίθει από πράξεις ενδιαφέροντος, νιώθει να του λείπουν κάποια λόγια, η επιβεβαίωση της αγάπης, δυο-τρεις τρυφερές κουβέντες που θα ‘χει να σκέφτεται, ενώ γεμίζει με αμφιβολία μήπως και παρερμηνεύει όσα βλέπει, μιας και δε συνοδεύονται από λέξεις. Όσοι δεν ασχολούνται με την εξυπηρέτηση πελατών μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σημασία των πράξεων του συντρόφου τους κι αυτό γιατί μάλλον έχουν συνηθίσει η αγάπη να συνοδεύεται και από λεκτική επικοινωνία. Αυτό πιθανόν να είναι απόρροια του επαγγέλματός τους, αν έχει κυρίως θεωρητικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, ένας εκπαιδευτικός μιλά πολύ για αυτά που νιώθει, αφού η τεκμηριωμένη εκφορά λόγου είναι κάτι που έχει συνηθίσει στην καθημερινότητά του.

Πολλές φορές όταν ακούμε όμορφα λόγια νιώθουμε πιο έντονα την αγάπη και το νοιάξιμο του άλλου. Τα λόγια όντως αντηχούν στην καρδιά και το μυαλό, όμως οι πράξεις μένουν και είναι πολύ πιο δύσκολο να ετοιμάσουμε ένα όμορφο γεύμα απ’ το να πούμε «σ’ αγαπώ» ή «σε θέλω». Από την άλλη, κάποιες φορές μοιάζει δύσκολο για κάποιον που ασχολείται με το service να κατανοήσει την αγάπη που εκφράζεται με λέξεις. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι πιο δύσπιστοι όταν το ταίρι τους προβαίνει σε λεκτικές δηλώσεις. Υποσυνείδητα θεωρούν ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και στηρίζουν την πίστη τους εκεί. Αναμένουν δηλαδή από τον σύντροφό τους να δείχνει την αγάπη του με λουλούδια, δώρα και άλλες κινήσεις ενδιαφέροντος, ενώ οι λέξεις δεν αποκλείεται να φαντάζουν στα μάτια τους μικρές για να περιγράψουν συναισθήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι σύντροφοι καλό θα ήταν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, είτε με λόγια, είτε με πράξεις. Μόνο έτσι η σχέση θα παραμένει ισχυρή και θα προσφέρει και στους δύο. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει τόση σημασία ο τρόπος που θα επιλέξει καθένας να δείξει την αγάπη του, αλλά η έκφραση αυτή καθαυτή που διαβεβαιώνει τους συντρόφους ότι δεν αγαπούν μόνο, αλλά αγαπιούνται κιόλας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.