Ο μεγαλύτερος εχθρός των ονείρων μας δεν είναι ότι είναι άπιαστα ή εξωπραγματικά και επομένως μη πραγματοποιήσιμα. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η «αναβλητικότητα». Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε κάποιον που ήθελε να γίνει συγγραφέας, αλλά τα γραπτά του είναι ημιτελή ή ακόμη στο συρτάρι, έναν επίδοξο επιχειρηματία που παραμένει υπάλληλος, κάποιον που ήθελε να σπουδάσει και δεν το τόλμησε. Πολλοί είχαν από μικροί κάποιο όνειρο που παρέμεινε όνειρο και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ξέρετε άραγε γιατί;

Η αναβλητικότητα και ο φόβος της αποτυχίας μπορούν να κρατήσουνε κάποιον δέσμιο και να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά του. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τροφοδοτούν την αναβλητικότητα, όπως οι δικαιολογίες περί έλλειψης χρόνου, χρημάτων και υποστήριξης, όμως η μη ανάληψη δράσης πηγάζει κυρίως από τη φράση «θα το κάνω κάποια στιγμή». Αυτό που δεν την ακολουθεί είναι το «ποια ακριβώς στιγμή». Θα παρουσιάσουμε μερικές πολύ καλές πρακτικές, ώστε να περάσετε από την αναβλητικότητα στη δέσμευση, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό έμαθα από τη δασκάλα μου, Μ. Γούσιου.

Η μαγική λέξη προς την πραγματοποίηση των στόχων μας είναι η «δέσμευση». Απαραίτητος είναι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων χρονικών ορίων και η δημιουργία ενός σχεδιαγράμματος που μοιάζει εφικτό, ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε έναν συγκεκριμένο στόχο. Εάν πρόκειται για μικρό στόχο, τα πράγματα είναι συνήθως πιο απλά και ο χρόνος που απαιτείται λιγότερος. Εάν πάλι μιλάμε για μεγαλύτερο στόχο, απαιτείται λεπτομερής σχεδιασμός, συγκεκριμένα χρονικά όρια και οργάνωση. Ξεκινάμε;

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητά μας είναι να αφιερώσουμε μια με δύο ώρες στο να καταγράψουμε το όνειρό μας και όσα επιβάλλεται να γίνουν για να πραγματοποιηθεί. Αφού περάσουμε στο χαρτί οτιδήποτε μας έρχεται στο μυαλό με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών, μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα βήματα που απαιτούνται, να τα κατηγοριοποιήσουμε και να βάλουμε δίπλα τους την ημέρα που θα γίνουν ή το χρονικό περιθώριο που δίνουμε για να τα φέρουμε εις πέρας. Όταν σημειώνουμε βήματα και χρόνο είναι σαν να έχουμε κάνει τη μισή δουλειά, αφού το μυαλό μας προγραμματίζεται ώστε να ανταποκριθεί στη δέσμευσή μας.

 

 

Ίσως κάτι από αυτά που έχουμε σημειώσει να χρειάζεται να γίνει από κάποιον άλλον. Ακόμη και έτσι πρέπει να ξέρουμε πότε και να προσεγγίσουμε άμεσα τον άνθρωπο που θα μας βοηθήσει. Τα όρια που θα θέσουμε μέσα στη μέρα, την εβδομάδα, τον μήνα, πρέπει να είναι εφικτά και να μη συμπίπτουν με άλλες υποχρεώσεις, όπως η παρουσία σε πάρτι φίλων ή τα αγγλικά του παιδιού μας. Ας σημειωθεί εδώ ότι μπορούμε να παραλείψουμε έναν καφέ ή το ποτό που πίνουμε κάθε Σάββατο με την παρέα για χάρη ενός στόχου που θα μας ικανοποιήσει. Φυσικά αυτό δε θα γίνεται συνέχεια, ωστόσο κάποιες φορές είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, ας πάψουμε να παρουσιάζουμε την έλλειψη χρόνου ως δικαιολογία. Όλοι τις ίδιες ώρες έχουμε διαθέσιμες και όλοι έχουμε ένα σωρό πράγματα να κάνουμε. Τους μεγαλύτερους στόχους μου τους υλοποίησα όταν εργαζόμουν μετρημένες εξήντα ώρες την εβδομάδα. Γιατί; Γιατί τότε κατάλαβα την έννοια της δέσμευσης και ανέλαβα δράση. Τι χρειάστηκε; Καλός σχεδιασμός και πρωινό ξύπνημα. Κι αν το τελευταίο σου φαίνεται αδιανόητο, πίστεψε πως γράφω αυτό το άρθρο στις 6:30 το πρωί και αμέσως μετά θα πάω μια ώρα για περπάτημα. Την ώρα αυτή θα παρακολουθήσω ένα ακουστικό σεμινάριο και θα επιστρέψω σπίτι με τουλάχιστον δύο ιδέες καταγεγραμμένες στο κινητό μου για τον επόμενο στόχο μου. Ο πρωινός περίπατος και τα σεμινάρια αποτελούν πηγή έμπνευσής μου κι αυτό το ανακάλυψα όταν αποφάσισα ότι αν ξυπνάω μισή ή μια ώρα νωρίτερα, θα καταφέρω να κάνω αυτά που θέλω μέχρι τέλος του χρόνου. Σιγά σιγά έγινε συνήθεια και το βιολογικό μου ρολόι με ξυπνάει κάθε πρωί ίδια ώρα, γεμάτη ενέργεια και ανυπομονησία για αυτά που θα διδαχθώ και θα ανακαλύψω. Αν δε θέλεις να παρακολουθήσεις κάποιο σεμινάριο, δεν έχεις παρά να πας για έναν περίπατο, μιας και την ώρα αυτή έχει ησυχία, ενώ αργότερα μπορείς να καλέσεις τους γονείς σου που σε παίρνουν μες τη μέρα και δεν έχεις χρόνο να απαντήσεις.

Η φαντασία σου μπορεί να γίνει σύμμαχός σου στην καταπολέμηση της αναβλητικότητας. Ενεργοποίησέ τη και δε θα χάσεις. Κλείσε την τηλεόραση μισή ώρα πριν κοιμηθείς ή αφιέρωσε τα πρώτα δέκα λεπτά της μέρας στο να στοχάζεσαι τον εαυτό σου να υλοποιεί το όνειρό σου. Δες με τη φαντασία σου ότι τα καταφέρνεις και είμαι σίγουρη ότι όλα θα συνηγορήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πάψε να βάζεις εμπόδια στον εαυτό σου και μην περιμένεις από κανέναν να σε αποδεσμεύσει από το βαρίδι που σε κρατάει στάσιμο. Εσύ θα το κάνεις και κανείς δεν έχει τον παραμικρό λόγο στα όνειρα και τις επιθυμίες σου. Κλείσε τα αφτιά σου σε αυτούς που δεν κατανοούν τι έχεις ανάγκη και μην κοινοποιείς τις επιθυμίες σου σε ανθρώπους που δεν έχουν αφτιά ανοιχτά να σε ακούσουν. Καλύτερα να απευθυνθείς σε άλλους που μπορεί να μη γνωρίζεις προσωπικά, αλλά ξέρεις πως τα έχουν καταφέρει. Είμαι σίγουρη ότι θα αφιερώσουν χρόνο να σε βοηθήσουν. Πριν κυκλοφορήσει το πρώτο μου παιδικό βιβλίο, όλα μου φαίνονταν βουνό. Ξέρεις από πότε ήθελα να γράψω ένα βιβλίο; Από είκοσι χρονών. Ξέρεις πότε κυκλοφόρησε το πρώτο; Ακριβώς δέκα χρόνια μετά, επειδή τότε σχεδίασα τις κινήσεις μου και δεσμεύτηκα να τις υλοποιήσω.

Σε περίπτωση που είσαι ακόμη πιο πρακτικός τύπος, σου παρουσιάζω δύο μοντέλα που χρησιμοποιούνται χρόνια τώρα από επαγγελματίες coaches με εκπληκτικά αποτελέσματα. Το πρώτο λέγεται B.R.I.L.L.I.A.N.T. και το δεύτερο G.R.O.W. Προσωπικά μου ταιριάζει το G.R.O.W., και αυτό θα επιλέξω να αναλύσω. Αν ενδιαφέρεσαι για το B.R.I.L.L.I.A.N.T. μπορείς να βρεις ενδιαφέρουσες και πολύ βοηθητικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και σε βιβλία. Ας ξεκινήσουμε. Γράψε σε ένα χαρτί κάθετα το ακρωνύμιο G.R.O.W. Δίπλα από κάθε γράμμα, άσε χώρο και γράψε τον στόχο σου (Goal) όσο πιο ξεκάθαρα μπορείς, την πραγματικότητα (Reality) που βιώνεις αυτή τη στιγμή σε σχέση με τον στόχο, τα εμπόδια (Obstacles) που καλείσαι να ξεπεράσεις ή τις ευκαιρίες που σου ανοίγονται και τις επιλογές που έχεις (Opportunities/Options) και τέλος τις δράσεις που απαιτούνται (Ways) για να υλοποιήσεις κάθε στόχο. Μην ξεχάσεις να καταγράψεις πότε θα γίνει καθετί, ώστε να ενεργοποιήσεις τον εαυτό σου ακόμη περισσότερο.

Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι πότε ακριβώς θα γίνουν αυτά που ονειρεύεσαι. Η καλή οργάνωση και η λαχτάρα σου προς αυτή την κατεύθυνση θα κινήσει ανθρώπους, διαδικασίες κι εσένα τον ίδιο και όταν καταφέρεις κάποιον στόχο σου η βαθιά ικανοποίηση που θα έχεις προσφέρει στον εαυτό σου θα γίνει το εφαλτήριο να ξεπεράσεις μια για πάντα την αναβλητικότητά σου. Μη φοβάσαι να ξεκινήσεις και κυρίως μην περιμένεις να είναι όλα τέλεια για να κάνεις την αρχή. Η τελειότητα έρχεται με τον χρόνο, την επιμονή και την προσπάθεια. «Κάποια μέρα θα ξυπνήσεις και δε θα υπάρχει πια άλλος χρόνος για να κάνεις τα πράγματα που πάντα ήθελες. Καν’ τα τώρα!» (Πάολο Κοέλιο).

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.