Να μιλήσουμε λίγο για τη δύναμη της σκέψης; Αν θέλαμε να της δώσουμε μόνο μία ιδιότητα θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι η σκέψη είναι το νάμα της ύπαρξής μας και της διαφορετικότητάς μας. Είναι η πνοή του μυαλού μας κι ο λόγος να λεγόμαστε άνθρωποι. Το συγκλονιστικότερο, όμως, είναι ότι καταφέρνει να γεννήσει ιδέες μέσα στον νου των ανθρώπων που με τη σειρά τους γίνονται λέξεις, που μπορούν να ακουμπήσουν άλλες ψυχές και να επηρεάσουν με κάθε τρόπο τη σκέψη τους, μέχρι να γεννηθούν νέες ιδέες. Ένας κύκλος που καταφέρνει να συντηρήσει το ανθρώπινο είδος.
Όλος αυτός ο πρόλογος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καλωσόρισμα στη σκέψη του Χρόνη Μίσσιου, που έχει καταφέρει με τις λέξεις του να καρφώσει τις ιδέες του στο πέρασμα του χρόνου και να μένουν αναλλοίωτες για να συγκινούν κάθε γενιά που τις πλησιάζει και θα τις πλησιάζει. Ο Χρόνης Μίσσιος ήρθε, έζησε κι ανέλυσε τις πιο σημαντικές θεωρίες για τον ρόλο του ανθρώπου, της ευτυχίας, του έρωτα, της κοινωνίας με τα πιο απλά λόγια ώστε να γίνουν κατανοητά από όλους. Κάποιες από αυτές τις σκέψεις αξίζει να αποτυπωθούν για να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη αναγέννησής μας ή απλώς αξίζει να τις διαβάσουμε αγγίζοντας έναν πιο όμορφο κόσμο.
1. «Κι η ευτυχία του ανθρώπου δεν μπορεί να νοηθεί διαφορετικά, παρά μονάχα μεσ’ από την ελευθερία του σώματός του, μεσ’ από την ελευθερία της συμπεριφοράς του.»
Οίστρος της ζωής, ο φόβος του θανάτου
2. «Γιατί όταν αντιστέκεσαι, όταν παλεύεις, γεννάς δυνάμεις μέσα σου, αυτές δε σ’ άφησαν να χαθείς, γιατί όταν παλεύεις, οργανώνεσαι, έχεις σκοπό, έχεις στόχο.»
Επιτέλους άνθρωπος
3. «Χωρίσαμε τη μέρα σε πτώματα στιγμών, σε σκοτωμένες ώρες που θα τις θάβουμε μέσα μας […].»
Η ζωή μας μια φορά μάς δίνεται
4. «Κάναμε το σώμα μας ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων επιθυμιών και προσδοκιών, αφήνουμε τα πιο σημαντικά, τα πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως να παίξουμε και να χαρούμε με τα παιδιά και τα ζώα, με τα λουλούδια και τα δέντρα, να κάνουμε έρωτα, να απολαύσουμε τη φύση, τις ομορφιές του ανθρώπινου χεριού […].»
Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται
5. «Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μη με αλλάξει αυτό.»
Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος
6. «Δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως όταν ο άνθρωπος ξανακαταχτήσει την ανθρωπιά του, όταν ξαναρχίσει να δημιουργεί ανθρώπινο πολιτισμό, να γράφει πια την ιστορία κάθετα, όχι για λαούς και μάζες, αλλά για τον Παύλο, για τη Ρηνιώ, για την Ελένη, για το μάστρο-Στέφανο, τότε μονάχα οι άνθρωποι θα ξέρουν τι κοστίζει η ιστορία […].»
Απόσπασμα από συνέντευξη στο Βήμα
7. «Πιστεύω πως το πρόβλημα της ελευθερίας του ανθρώπου ξεκινάει από το σώμα του. Άμα δεν έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις το σώμα σου όπως σου γουστάρει, τότε μπορεί να αρνείσαι ένα ανελεύθερο σύστημα αλλά ταυτόχρονα να αναπαράγεις ένα νέο σύστημα καταπίεσης.»
Οίστρος της ζωής
8. «Γιατί αγάπη χωρίς ελευθερία είναι φωτιά χωρίς ανάσα, κι ελευθερία χωρίς αγάπη είναι μοναξιά του κερατά.»
Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι
9. «Σχέση σημαίνει συνάντηση, σημαίνει έκπληξη, σημαίνει γέννα συναισθήματος.»
Η ζωή μας μια φορά μάς δίνεται
10. «Ο μόνος δρόμος, ο οποίος δε μας οδηγεί σε κανέναν λάκκο, σε καμιά λακούβα, σε κανένα κακό συναπάντημα, είναι ο δρόμος της αγάπης, είναι ο δρόμος της κατανόησης, είναι ο δρόμος της υπεράσπισης της διαφορετικότητας του άλλου.»
Να αγαπάς
Όταν, λοιπόν η έννοια της πραγματικής ελευθερίας και της αγάπης γίνονται λάβαρα σκέψης το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φέρουν πνοή ευτυχίας στις ψυχές μας κι αυτό καταφέρνουν τα λόγια του Χρόνη Μίσσιου. Μια κατασταλαγμένη σκέψη που μας παρακινεί να μη θάβουμε άλλο τη ζωή μας κυνηγώντας το ανέφικτο, αλλά να ζούμε γιατί απλώς η ζωή μας είναι όμορφη. Μας παροτρύνει σαν ένας άλλος Κάντ να είμαστε ελεύθεροι, να σκαλίσουμε το μέσα μας κι ό,τι άσχημο βρούμε να το πετάξουμε για να χτίσουμε έναν νέο κόσμο χωρίς νευρωτικές αγκυλώσεις κι ωχαδελφισμούς. Γιατί,τέλος, αξίζει ρε καρντάσια, να καταλάβουμε ότι η ευτυχία η δική μας και του άλλου δεν είναι απάτη αλλά φτιάχνεται απλά από τα χέρια μας.
Φωτογραφία από koutipandoras.gr
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου