Τα μπαρ κλείνουν νωρίς, αλλά το μάτι δεν κλείνει με τίποτα. Θα είσαι φρόνιμος, δε θα στριμωχτείς στην πολυκοσμία, αλλά θες να συνεχίσεις λίγο ακόμα τη βραδιά. Κάπου ήρεμα και όχι ερημικά, να μην είναι όμως και ο ένας πάνω στον άλλον. Η παρέα σε οδηγεί στην πλατεία, «όπως παλιά» σκέφτεσαι και τότε οι σκέψεις σου διακόπτονται απότομα. Το βλέπεις. Τι ποιο; Το μωράκι στο απέναντι παγκάκι, ντε! Δεν ξέρεις πότε βρέθηκες σ’ αυτήν την πλατεία, αλλά ευχαριστείς όποιον είχε την ιδέα.
Ξαναπάς και το επόμενο βράδυ, ελπίζοντας πως το μωράκι θα είναι πάλι εκεί και πως τα αντανακλαστικά σου θα αντιδράσουν καλύτερα. Αυτήν τη φορά δε γίνεται να το αφήσεις να φύγει, πρέπει να γνωριστείτε. Περνάνε αστραπιαία από το μυαλό σου όλες οι ατάκες που δεν πρέπει να πεις, του τύπου «κλέφτης ήταν ο πατέρας σου;» ή ζαχαροπλάστης και γενικά αφήνεις τον πατέρα έξω απ’ αυτό. Ξεχνάς και τα κουβαριασμένα ρούχα στο πάτωμα, τα πίρι-πίρι-πίρι, τα αστέρια, τα φεγγάρια, τα σημάδια και ψάχνεις να βρεις κάτι πιο εφευρετικό.
1. Έχεις φωτιά;
Ναι ξέρω, εφευρετικό δεν το λες, αλλά είναι σταθερή αξία. Είτε καπνίζεις, είτε όχι είναι μία καλή ευκαιρία να πας στην απέναντι παρέα και να ζητήσεις αναπτήρα, σπίρτα ή στην ανάγκη να τρίψετε τις πέτρες μεταξύ τους για να βγει φλόγα. Δε σε νοιάζει το μέσο, αρκεί να σπάσει ο πάγος. Σε θέλω σε ετοιμότητα, να μην πας με ντροπή να πάρεις τον αναπτήρα και να φύγεις. Να πας με αυτοπεποίθηση κι έτοιμος να μάθεις το λιγότερο, το όνομα που σε ενδιαφέρει.
2. Το φαγητό πάντα θα μας ενώνει
Αν το ‘χεις με τη μαγειρική μπορείς να φτιάξεις κάτι πρόχειρο και να κεράσεις και τα παιδιά, επειδή τα βλέπεις συχνά και τα συμπάθησες. Κι ας είναι μόλις η δεύτερη φορά που τους βλέπεις στη ζωή σου, στο τέλος της βραδιάς κανείς δε θα το θυμάται αυτό. Μπορείς να μοιραστείς οτιδήποτε φαγώσιμο γενικά και σίγουρα μπορείτε να παραγγείλετε με τη δική σου παρέα και να τους ρωτήσεις αν θέλουν κάτι. Αν σε κοιτάξει μέσα στα μάτια, δεν σου εγγυώμαι ότι σε θέλει, μάλλον πεινάει αρκετά, αλλά πλέον είστε σίγουρα πιο κοντά απ’ ότι πριν.
3. Χρειαζόμαστε ένα άτομο!
Εδώ θα παίξεις, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Υποτίθεται ότι παίζετε ένα παιχνίδι με τους δικούς σου και οι ομάδες δε βγαίνουν ισάριθμες. Οπότε θα ζητήσεις βοήθεια απ’ τους διπλανούς. Η παιδικότητα και η χαρά, πάντα κερδίζει. Πρόσεξε μόνο όταν θα πας να ρωτήσεις αν θέλει κάποιος να συμπληρώσει την ομάδα σου, να κοιτάς το άτομο που πρέπει στα μάτια. Σα να προσκαλείς μόνο εκείνον. Μας αρέσουν πολύ εκείνα τα ομαδικά παιχνίδια, που καταλήγουν σε προσωπικές συναντήσεις.
4. Θάρρος ή αλήθεια;
Παλιό, αλλά διαχρονικό. Ένα παιχνίδι που μπορεί να σε φέρει πολύ κοντά μ’ έναν άνθρωπο ή πολύ μακριά. Δώσε βάση στο πρώτο, επίλεξε το θάρρος και αν οι φίλοι σου σε ξέρουν καλά, θα σε οδηγήσουν στο απέναντι παγκάκι. Εκεί είναι η σειρά σου να λάμψεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως δικαιολογία το παιχνίδι σας και να επιστρέψεις πίσω με τον αριθμό κινητού. Αν όλο αυτό το βρίσκεις εξαιρετικά παλιακό, πάρε τουλάχιστον το Instagram και γύρνα θριαμβευτής στο παιχνίδι.
5. Πάρε θέση
Κυριολεκτικά. Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται κάπως τολμηρά, ας το πάμε γύρω-γύρω-χαζεύοντας. Τσέκαρε ποια είναι η θέση της παρέας, ποιο παγκάκι έχει γίνει το νέο τους στέκι και το επόμενο βράδυ, πάρε την παρέα σου και καθίστε εσείς εκεί. Όταν πλησιάζει το πρόσωπο με την παρέα, επιστράτευσε όλον τον αυθορμητισμό σου, ότι και καλά δεν είχε που αλλού να κάτσετε και γι’ αυτό τους πήρατε τη θέση τους. Φυσικά θα τους καλέσετε να κάτσουν κι εκείνοι μαζί σας, για να μην τους ξεβολέψετε. Σατανικό;
6. Απόψε πάρε και το σκύλο
Γνωστή παγίδα. Θα πέσουν κάποια χάδια, κάποιες αναγνωριστικές ερωτήσεις που θα αφορούν το φιλαράκο σου και αργότερα, με λίγη καλή διάθεση θα φτάσουμε και σε σένα. Πέταξε το μπαλάκι προς τη μεριά του ανθρώπου που σ’ ενδιαφέρει και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Στο τέλος της βραδιάς, θα έχεις ευχαριστημένο τουλάχιστον το ζωάκι σου με μία απολαυστική βόλτα. Ας ελπίσουμε ότι θα γυρίσετε και οι δύο χαρούμενοι στο σπίτι απόψε. Η ισχύς εν τη ενώσει κι εσείς είστε η καλύτερη ομάδα έτσι κι αλλιώς.
7. Οργάνωσε μουσικές βραδιές
Η μουσική πάντα θα φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, θα δημιουργεί συναισθήματα, θα φτιάχνει παρέες και θα τους συντονίζει στον ίδιο ρυθμό. Τώρα που μας λείπουν τα ξενύχτια με τη μουσική που γουστάρουμε, ήρθε η ώρα να αναδειχθούν όλα τα χαμένα ταλέντα, να κοιταχτείτε στα μάτια και να γνωριστείτε μέσα από τις μελωδίες. Μη χάνεις τον καιρό σου, ξεκίνα την αναζήτηση του μουσικού σχήματος της πλατείας.
8. Άφησε τους φίλους σου να κάνουν τη δουλειά
Έτσι κι αλλιώς η παρέα θα σταθεί αρωγός σ΄ αυτό το εγχείρημα νέας γνωριμίας. Βάλτους στο παιχνίδι και φρόντισε να τους έχεις δασκαλέψει αρκετά καλά. Είναι σημαντικό να είναι όλοι εκεί, αλλά χωρίς εσένα. Να ενωθούν οι παρέες τους και να φτάσεις αργότερα εσύ, αφού θα έχεις ενημερωθεί ότι το σχέδιο πέτυχε. Θα μου πεις σιγά το κατόρθωμα, θα σου πω όμως ότι αν μία παρέα της πλατείας πλησιάσει μία άλλη για να μοιραστούν μία μπίρα ή έστω έναν γύρο παντομίμας, αυτό δε θα φανεί επιτηδευμένο και στημένο. Μετά θα κάνεις κι εσύ την εμφάνισή σου, έτσι θα σε προσέξει λίγο παραπάνω το μωράκι και θα πας να κάτσεις δίπλα του. Άντε βρε, με την ευχή μου!
9. Φύγε και ξέχνα κάτι πίσω σου
Έτσι έχεις μεγάλες πιθανότητες να καταφέρεις αυτό που θέλεις, να τρέξει πίσω σου. Εντάξει μπορεί να είναι για να σου δώσει κάτι που θα ξέχασες, αλλά θα έρθετε πιο κοντά, θα αγγίξει ο ένας τον άλλον, θα χαμογελάσεις και μετά θα χρωστάς χάρη γιατί σε ‘σωσε. Βέβαια, αν φύγεις και δεν ακούς βήματα πίσω σου, τότε μην απομακρυνθείς πολύ και σιγουρέψου πως δεν έχεις αφήσει κάτι εξαιρετικά σημαντικό.
10. «Με συγχωρείτε ήταν τυχαίο»
Προσοχή όμως, με χάρη θα το κάνεις, αλλιώς μην κουνηθείς από τη θέση σου. Χαρά, τσαχπινιά και χαριτωμενιά. All time classic με άχαστα αποτελέσματα. Πιστεύω σε ‘σένα και στις δυνατότητές σου. Φρόντισε μόνο να το έχεις κάνει αρκετές πρόβες σπίτι σου, μη γίνουμε και ρεζίλι.
Να θυμάσαι ότι μπορεί όλα γύρω μας να αλλάζουν, αλλά το φλερτ θα είναι μία σταθερή αξία στη ζωή των ανθρώπων. Να μην το παραμελείς επειδή «η εποχή είναι δύσκολη και πώς να γνωρίσεις νέα άτομα τώρα;» Να προσαρμόζεσαι κι αν χάσεις; Άλλαξε πλατεία, όχι παιχνίδι!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου