Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό και αδιαπραγμάτευτο, ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, βρίσκεται εξάλλου στο επίκεντρο από την αρχή του ανθρώπινου γένους-και δικαίως θα πω εγώ. Για όλους είχε κάποια στιγμή καθοριστικό ρόλο, σε μία στροφή, σε μία στιγμή, σε μία ανάσα. Για άλλους είναι το κέντρο του κόσμου και σταθερός στόχος. Για μερικούς, αποτελεί μία καλά κρυμμένη βαρυσήμαντη ανάγκη, ενώ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι για κάποιους άλλους έχει δευτερεύουσα σημασία.

Αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη, κινητήριο δύναμη για δύσκολες και γενναίες ανθρώπινες αποφάσεις. Τα τελευταία χρόνια όμως απασχολεί ιδιαίτερα και τον επιστημονικό κλάδο, με έρευνες, αναλύσεις και προσεγγίσεις. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι ο έρωτας ήταν ένα συναίσθημα που δεν μπορούσε να μελετηθεί νευρολογικά, βιολογικά ή γενετικά, παρά μόνο από τους ψυχολόγους. Ωστόσο οι έρευνες προχωρούν, εξελίσσονται και το συμπέρασμα είναι ένα: ο έρωτας κάνει καλό στη σωματική, πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Δε σου λέω ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα ζήσεις. Ο άνθρωπος χωρίς τον έρωτα μαραζώνει, χάνει την ενέργεια και τη λάμψη του. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που ζουν μόνοι, χωρίς σύντροφο, αλλά και σ’ εκείνους που συμβιώνουν σε σχέσεις και σε γάμους που ο έρωτας δηλώνει απών. Αλλά ας μη μιλάμε γενικά και ας δούμε τι συμβαίνει σ’ εκείνον που ζει χωρίς έρωτα.

 

1. Δεν παράγονται οι ορμόνες της χαράς

Ναι παιδιά, η χαρά εκτός από απόφαση και στάση ζωής είναι και ορμόνη και θέλει καύσιμο για να παραχθεί. Ο έρωτας είναι από τις πιο βασικές κινητήριες δυνάμεις για την παραγωγή των ενδορφινών, που ευθύνονται για την ευτυχία μας. Δε ζεις τον έρωτα; Δε ζεις και τη χαρά. Και δεν τα λέω εγώ, οι επιστήμονες τα λένε. Ο έρωτας βοηθά στην καλύτερη ψυχολογική και φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

 

2. Νιώθεις πιο έντονο στρες και άγχος

Σοβαρή και αξιόλογη δουλειά κάνει μία ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη, ή αλλιώς η ορμόνη της αγάπης, της εμπιστοσύνης, της ηρεμίας που έχει αγχολυτική δράση. Άρα στην περίπτωση απουσίας της ο άνθρωπος νιώθει έντονο άγχος και στρες. Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι ίδιες καταστάσεις να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από έναν ερωτευμένο και από έναν άνθρωπο που στερείται τη χαρά του έρωτα. Το πιο αξιοσημείωτο είναι πως η συγκεκριμένη ορμόνη απελευθερώνεται μέσω της αγκαλιάς κι έχει τέτοιες ευεργετικές τάσεις που μειώνει μέχρι και το καρδιαγγειακό στρες και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ψυχοθεραπευτές προτείνουν να κάνουμε οχτώ αγκαλιές ημερησίως, για μεγαλύτερη ευφορία και πληρότητα, κάτι σαν γέμισμα μπαταριών δηλαδή.

 

3. Αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης 

Η μοναξιά και οι καταθλιπτικές τάσεις εμφανίζονται όταν η σεροτονίνη απουσιάζει. Φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης του ανθρώπου, αποκαλείται ως το «χάπι της ευτυχίας» επειδή συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία . Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης συνδέονται με την κατάθλιψη και το έντονο αίσθημα της μοναξιάς. Μπορεί ο έρωτας να μην κρύβεται, αλλά ούτε και την απουσία του προσποιήθηκε ποτέ κανείς.

 

4. Συχνότερες ασθένειες

Κι επειδή αυτό μπορεί να είναι δυσκολοχώνευτο, θα επικαλεστώ τη μελέτη του Πανεπιστημίου Wilkes-Barre, όπου αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά έρωτα έχουν υψηλότερα επίπεδα IgA, ενός αντισώματος που βοηθά την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους παθογόνους ιούς. Αυτό διάβασα εγώ και αυτό που κατάλαβα είναι ότι «ερωτευτείτε, γιατί χανόμαστε» και αν δεν αρκεί η χαρά, να θυμάστε ότι ο έρωτας ενεργεί και ως αναλγητικό.

 

5. Επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

Οι άνθρωποι που χαίρονται τον έρωτα τείνουν να ζουν περισσότερο. Οι έρευνες δείχνουν ότι μία ουσιαστική ανθρώπινη σχέση που εμπεριέχει αγάπη βοηθά στο να επωφελείται κανείς έναν πιο υγιή τρόπο ζωής και πιο μακροχρόνιο. Προσέχουν ιδιαίτερα πως ζουν, τί τρώνε, πώς ξεκουράζονται και πώς αντιμετωπίζουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστάσεις.

 

6.  Παρουσιάζεται νευρικότητα κι ανησυχία

Και όχι μόνο παρουσιάζονται όλα τα παραπάνω, αλλά δεν έχουν ούτε λόγο, ούτε αιτία ύπαρξης. Θα έχεις παρατηρήσει άλλωστε ότι ο ερωτευμένος άνθρωπος εκπέμπει λάμψη, μιλάει ήρεμα κι έχει ένα χαμόγελο στα χείλη σαν πρώτη αντίδραση. Αντίθετα εκείνος που έχει ξεχάσει τις δράσεις του έρωτα γίνεται επιθετικός, νευριάζει χωρίς λόγο, είναι οξύθυμος, μονίμως ανήσυχος και οριακά κυνικός. Η αντίδραση και η άρνηση έρχονται πρώτα-πρώτα και αυτόματα.

 

7. Εμφανίζεται αναίτια απαισιοδοξία

Και κατσουφιά θα πω εγώ που αντανακλάται μέχρι και στο πρόσωπο. Μαζί με τον έρωτα λείπει η χαρά και στον εγκέφαλο και στην ψυχή του ανθρώπου. Τα βλέπει όλα αρνητικά, πιο δύσκολα και συνήθως σε κάθε λύση βρίσκει κι ένα πρόβλημα. Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε κοινώς. Και σαν να μη μας έχει βρει αρκετά μεγάλο κακό, φαίνεται και στη μούρη αυτό, κανονικά σας λέω τώρα, όχι μεταξύ σοβαρού και αστείου. Αγριεύουν τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που δε χαίρεται τον έρωτα και δεν παράγει τις ορμόνες της γλυκύτητας που λέγαμε παραπάνω.

 

8.  Ερωτική απραξία-ανορεξία

Καλές και οι νευρολογικές αναλύσεις και οι ψυχολογικές προσεγγίσεις, αλλά παιδιά ο άνθρωπος που δε βιώνει τον έρωτα, δεν είναι ερωτικά ενεργός ή χάνει σιγά-σιγά την όρεξή του. Η ερωτική επαφή γίνεται διαδικαστική ή ακόμα χειρότερα παραγκωνίζεται εντελώς. Δεν υπάρχει πρωτοβουλία, εκπλήξεις, ζωντάνια και η σεξουαλική πράξη μεταξύ δύο ανθρώπων που δεν τους ενώνει ούτε μισή ρανίδα έρωτα γίνεται βαρετή, αμαυρώνει την υπόστασή και την ουσία της και με τον καιρό εξαφανίζεται.

 

9. Παραμέληση της εικόνας

Όταν βουλιάζεις είτε στη μοναξιά, είτε στη συμβατική νερόβραστη σχέση, μηχανικά παραμελείς τον εαυτό σου. Και λέω μηχανικά γιατί δε σηκώνεσαι ένα ωραίο πρωινό και λες, «σταματώ να προσέχω την εικόνα μου και αφήνομαι». Αυτό συμβαίνει σταδιακά, γιατί δε σε ενδιαφέρει να αρέσεις σε ‘σένα τον ίδιο πρώτα και μετά σε κάποιον άλλο, να σε γουστάρει, να σε δει και να καεί το μέσα του. Έτσι λίγο-λίγο αφήνεσαι και μαζί με τον έρωτα, ξεχνάς κι εσένα.

 

10. Ξεχνάς τη χαρά του να μοιράζεσαι και να φροντίζεις

Ξεχνάς να χαίρεσαι με το δόσιμο χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Ξεχνάς την ευφορία που σου προσφέρουν μικρές στιγμές μέσα στην ημέρα. Ένα μήνυμα νοιαξίματος, το αγαπημένο σου φαγητό σε τάπερ για τη δουλειά, μία μικρή γιορτή για την προαγωγή σου, βαθιές απολαύσεις, ατελείωτες αγκαλιές, να δώσεις αγάπη, να μοιραστείς ενέργεια, να φροντίσεις, να ξαποστάσεις, να παραπατήσεις και να μη φοβηθείς. Δε ζεις τον έρωτα και γίνεσαι απόμακρος, δεν πιστεύεις στη μαγεία του και δεν απολαμβάνεις τα αγαθά του.

 

Ούτε που φανταζόμουν στις πρώτες λέξεις αυτού του κειμένου όλα αυτά τα οφέλη του. Τον έρωτα να τον φωνάζεις, να μην τον ντρέπεσαι κι αν κάποτε σε πλήγωσε θα βρει τον τρόπο να επανορθώσει. Μη χάσεις την εμπιστοσύνη σου και μη φοβηθείς, είναι εκεί για να τον ζεις και να τον χαίρεσαι, τί περιμένεις;

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου