Χτύπησε η καρδούλα σου λίγο πιο γρήγορα όταν βρεθήκατε με την παρέα και ήταν κι εκείνο το άτομο μαζί; Παρατήρησες ότι κάτι άλλαξε στο βλέμμα του αυτήν τη φορά; Δώσατε λίγο χρόνο, τόσο όσο χρειάζεται για να σιγουρευτείτε ότι τα αισθήματα δεν είναι φιλικά, αλλά κυρίως αμοιβαία και τώρα από φίλοι γίνατε ζευγάρι; Ε, τότε ξέρεις πριν από μένα ποια είναι τα καλά και ποια τα λιγότερο καλά αυτής της συνθήκης που δημιουργήσατε μεταξύ σας. Εντάξει μερικές φορές δεν είναι ότι το καταλάβατε μόνο εσείς, αλλά μαζί με ‘σας κι όλη η παρέα. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας στη σημερινή συνεδρία.

Όπως κάθε κατάσταση έτσι και σε αυτήν τη συνθήκη υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα, υπάρχουν όμως και αρνητικά. Κάτι δίνεις κάτι παίρνεις, γνωστό, χιλιοειπωμένο μα πέρα για πέρα αληθινό. Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά για να μη σας πικράνω ακόμη δεν ξεκινήσαμε.

 

1. Skip στην άχαρη και άβολη φάση της πρώτης γνωριμίας

Έχει κάποιο ενδιαφέρον δε λέω, αλλά μοιάζει λίγο αβολούρα όλο αυτό. Σκέφτεσαι συνεχώς τι να πεις, τι θα κάνεις, πώς θα φερθείς και όλα αυτά πώς θα τα πάρει ο άλλος. Ένα μόνιμο άγχος, ενώ αν γνωρίζεστε ήδη αφού είστε στην ίδια παρέα έχετε οικειότητα και χημεία μεταξύ σας από τα αποδυτήρια. Δε χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα, ούτε να φανείς τέλειος, γιατί μεταξύ σας ξέρετε ότι αυτό δεν υπάρχει.

 

2. Μου ταιριάζεις, σου ταιριάζω

Αν είστε φίλοι, ταιριάζετε ήδη, το ξέρεις και προχωράς με αυτό. Ξέρεις ποια είναι η αγαπημένη λιχουδιά, δε θα φτιάξεις το φαγητό που σιχαίνεται, δε θα παραγγείλεις κοκτέιλ σε κάτι που έχει αλλεργία και γνωρίζεις ποια είναι τα κουμπιά, οι αδυναμίες και τα δώρα που προτιμά. Γλιτώνεις από χρόνο και ατυχείς περιστάσεις.

 

3. Εμ σαμπουάν εμ κοντίσιονερ

Αν δεν ξέρεις πώς να μοιράσεις τον ελεύθερό σου χρόνο, αυτή η συνθήκη που δημιουργήθηκε είναι ιδανική για ‘σένα. Δε χρειάζεται να προσθέσεις κι άλλη ώρα στο 24ωρο ούτε άλλη μία μέρα στην εβδομάδα για να τα προλάβεις όλα και να χαρείς τους φίλους και τον σύντροφό σου. Εδώ δε χρειάζεται να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην παρέα και στο αίσθημα, αφού μπορείς να βγεις και με τους δύο ταυτόχρονα, δύο σε ένα νοικοκυρεμένα.

 

4. Ξέρω πο’υ είσαι τώρα και τι κάνεις

Γνωρίζεις εκ των προτέρων τις αγαπημένες συνήθειες, τα στέκια, πού αράζει και χαλαρώνει με την παρέα. Όταν σου λέει «είμαι με τα παιδιά», μπορείς άμεσα γρήγορα κι αποτελεσματικά να μάθεις αν το εννοεί. Φυσικά και καταδικάζω τον έλεγχο και τη ζήλια στο ταίρι σου, αλλά τώρα δεν το θες, απλώς συμβαίνει.

 

5. Να σας συστήσω

Καταλήγω πως το να γίνεις εραστής με κάποιον από την παρέα σε γλιτώνει από φοβερό άγχος. Αφού και σε αυτήν την περίπτωση αποφεύγεις να μπεις στη διαδικασία να γνωριστείς με τους κολλητούς του συντρόφου σου και από την αγωνία αν θα σε συμπαθήσουν. Έχεις ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους γλιτώνοντας εντέχνως την άχαρη φάση που γνωρίζονται οι παρέες μεταξύ τους με την αγωνία αν θα αποδεχτούν η μία την άλλη κι αν θα μπορέσουν να συνυπάρξουν.

 

 

Εντάξει αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι τόσο καλό για να ‘ναι αληθινό, έχει και αυτή η περίπτωση ορισμένα αρνητικούλια. Θα τα πούμε κι αυτά γιατί οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και να παρουσιάσουμε το θέμα πολύπλευρα. Πάρε ανάσα και πάμε στ’ αρνητικά λοιπόν!

 

1. Δώσε μου αφορμές για καζούρα και πάρε μου την ψυχή

Αυτό δεν μπορώ να σου υποσχεθώ πως θα το γλιτώσεις, γιατί δε θα το γλιτώσεις. Κάθε κίνηση, κάθε τηλέφωνο, κάθε βλέμμα θα είναι αφορμή για καζούρα στην παρέα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση είναι να το πάρεις στην πλάκα και να το απολαύσεις, πριν αρχίσει να σας δημιουργεί πρόβλημα.

 

2.Έλα και κόψε με στα δυο

Δεν φτάνω ακόμα στο χωρισμό, αλλά πες ότι μαλώνετε και πες ακόμα ότι το βράδυ εκείνο έχετε κανονίσει κοινή ομαδική παρεΐστικη έξοδο, τι κάνουμε τώρα ποιος μένει και ποιος φεύγει; Κάποιος θα πρέπει να μείνει πίσω γιατί δεν μπορείτε να εξηγήσετε τα μούτρα που θα υπάρχουν και οι λοξές ματιές ανάμεσά σας.

 

3. Μόνο για κείνο (το άτομο) μη μου λες

Μαλώσατε; Χωρίσατε; Οι φίλοι ξέρουν και ξέρουν πολλά.Ξέρουν και από τις δύο πλευρές και στέκονται στη μέση. Εσύ απ’ την άλλη μέσα σου τρώγεσαι και θες να μάθεις τι γίνεται στην αντίπερα όχθη, αλλά απ΄την άλλη δεν αντέχεις μάλλον να ακούσεις όλη την αλήθεια που έρχεται κατά πάνω σου. Και να ξέρεις ούτε η πλευρά των υπολοίπων στην παρέα είναι εύκολη που φαίνονται κάπως αμήχανοι ανάμεσά σας.

 

4. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη

Αν τελικά η φάση μεταξύ σας δεν τσουλήσει, τότε τι γίνεται; Ποιος μένει με ποιον, πότε έρχεται ο ένας και πότε ο άλλος; Κι αν υποθέσουμε ότι κάποιες φορές, δηλαδή σε γιορτές, γενέθλια και αργίες πρέπει να συνυπάρξετε, τότε η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και η σιωπή τα λέει όλα και αμηχανία και όλοι οι στίχοι της Αννούλας μαζί.

 

5. Θέλω και δε θέλω, πρέπει και δεν πρέπει

Ωραία η συνύπαρξη παρέας και συντρόφου, ο κοινός χρόνος που δε χρειάζεται να σπάσει σε εκατό κομμάτια, αλλά κάπου κάπου θες να περάσεις λίγο χρόνο μόνο με τους φίλους σου και σαφώς λίγο χρόνο μόνο με το ταίρι σου, ξεχωριστά. Μπορεί αυτό να σε δυσκολέψει λίγο, αλλά αν τα εξηγήσεις και τα ξεκαθαρίσεις απ’ την αρχή μάλλον θα τα καταφέρεις. Μάλλον λέω.

 

Τώρα αν εγώ βοήθησα έστω κι έναν άνθρωπο που βρίσκεται με το ένα πόδι σε μία παρέα και με το άλλο σε σχέση με κάποιον από την παρέα, θα είμαι πολύ χαρούμενη, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι βοήθησα αρκετά. Δεν πειράζει, παρουσιάστηκαν τα υπέρ και τα κατά και από ‘κει και πέρα ο καθένας αποφασίζει!

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου