Πείτε μας διπολικές προσωπικότητες, πείτε μας αψυχολόγητους, πείτε μας περίεργους, παράξενους, ακατανόητους, αλλά παιδιά επειδή συμβαίνει και σας το επιβεβαιώνω εγώ η ίδια, ας αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι και ζούμε ανάμεσά σας που θέλουμε την ίδια στιγμή να μας αφήνετε μόνους μας και παράλληλα να έχουμε την απόλυτη προσοχή σας. Ναι, παράλληλα!
Θα μου πείτε τώρα-και με το δίκιο σας-γιατί γίνεται αυτό και πώς αντιμετωπίζεται από ανθρώπινα όντα και όχι με θεϊκές δυνάμεις; Θα σας πω ότι δε θέλει κόπο, περίτεχνα σχέδια, περπατημένες στρατηγικές, πλάνα και αεροπλάνα. Χρειάζεται ο κατάλληλος και ταυτόχρονα ιδιαίτερος τρόπος αντιμετώπισης, πολύ προσεκτική παρατήρηση της συμπεριφοράς-διάθεσης σε τέτοιου είδους άτομα, ψυχραιμία εκ μέρους σας και κέφι-κέφι-κέφι για να βγεις αλώβητος και νικητής απ’ όλο αυτό.
Εντάξει, υπερβάλλω δεν είναι δα και τόσο δύσκολο εγχείρημα, είναι μόνο δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο άτομο. Κατανοώ ότι είναι πολύ διαφορετικές, συθέμελα αντίθετες μεταξύ τους, αλλά αν βρεις ποια είναι η κατάλληλη στιγμή που χρειάζεται να αφήσεις τον άνθρωπο στην ησυχία του και πότε να του δώσεις όλη σου την προσοχή, θα είναι ανοιχτό βιβλίο για σένα, με ανοιχτή την καρδούλα και την αγκαλιά του. Προσπαθώ να σας γλυκάνω λίγο και να εξηγήσω πως δεν είναι ότι δεν του αρέσει η παρέα και οι κουβέντες, απλώς απολαμβάνει εξίσου και τη μοναχικότητά του, το χρόνο δηλαδή που περνά αποκλειστικά με τον εαυτό του. Τη μία μέρα μπορεί να γουστάρει να την περάσει με παρέες, γέλια, φιλιά, ποτά, έρωτα και την άλλη μέρα, στο σπίτι με απαλή μουσική, σβηστά φώτα και μόνος του. Ναι, ο ίδιος άνθρωπος, ναι σε απόσταση ενός 24ωρου!
Στην τελική υπάρχει άνθρωπος που δεν είναι γεμάτος αντιθέσεις; Αν υπάρχει και είσαι ένας απ’ αυτούς, προσποιήσου πως έχεις κι εσύ αντιθέσεις και συνέχισε την ανάγνωση, γιατί δεν είναι καλά τα νεύρα μου τελευταία και δε θέλω να μου χαλάτε χατίρια.
Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τη συντροφιά, τις σχέσεις, τις βαθιές συζητήσεις και αναλύσεις, τους αρέσει να μιλούν για ώρες, να γνωρίζουν ανθρώπους και να μαθαίνουν ιστορίες. Δεν μπορείς όμως να τους κατατάξεις σε μία μόνο κατηγορία, εκεί που είναι εξωστρεφείς, ομιλητικοί και κοινωνικότατοι, μπορεί να τους δεις λίγο αργότερα να είναι κρυμμένοι στην εσωστρέφειά τους, στον εαυτό τους και οριακά αντικοινωνικοί. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο, μπορούν να γίνουν και τα δύο. Τους αρέσει πολύ να βγαίνουν έξω, να διοργανώνουν εξορμήσεις, ρομαντικά διήμερα, ολιγόωρες αποδράσεις με το ταίρι τους, εκπλήξεις κι εκδρομές, αλλά λατρεύουν και τις ήσυχες, μοναχικές στιγμές. Θέλουν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους, το απολαμβάνουν και το επιδιώκουν κιόλας, για να κρατούν την ισορροπία με τον εαυτό τους, επομένως και στη σχέση τους.
Γι’ αυτό ο σύντροφος ενός τέτοιου ανθρώπου, ή ο wanna be σύντροφος, δε χρειάζεται να τρομάζει όταν θα προτιμήσει να μείνει μόνος του στο σπίτι, δεν κρύβει κάτι πίσω απ’ αυτό, δεν ετοιμάζει τίποτα. Ίσα-ίσα για καλό το κάνει, δώσε χρόνο, χώρο και την επόμενη μέρα θα ‘χει κάτι άλλο να σου δώσει, αρκεί να μην τον καταπιέσεις ή το χειρότερό του, να αδιαφορήσεις τελείως. Σημαντική ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους εραστές, μπορεί να σου δείχνει πως θέλει να μείνει λίγο μόνος, αλλά ένας τέτοιος άνθρωπος δεν εννοεί ότι δε θέλει το ενδιαφέρον και την προσοχή σου. Σίγουρα δε θέλει αλλεπάλληλες ερωτήσεις και ανησυχία, θέλει να νιώθει ανεξάρτητος τη στιγμή που ο ίδιος κολλάει σε’ σένα. Και τώρα ξέρω, θα γυρίσουμε πάλι στα παράξενοι, αψυχολόγητοι, τίποτα δε σας αρέσει και λοιπά και λοιπά.
Επειδή δε σας αδικώ και σας σκέφτομαι, θα σας αναφέρω έναν οδηγό επιβίωσης για εκείνον που θέλει να δοκιμάσει την τύχη του μ’ έναν τέτοιον άνθρωπο και θα πω πως αν βρεις την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα τον αφήσεις στην ησυχία του και πότε θα είναι το κέντρο του κόσμου σου, θα τον έχεις ολόδικό σου, χωρίς ανεξιχνίαστα σκοτάδια και αμετάφραστες σιωπές.
Στα πρακτικά ζητήματα, στα αγγίγματα δηλαδή. Του αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές, αλλά όχι όταν κάνει ζέστη, όχι όταν έχει νεύρα, όχι όταν έχετε κάνει βλακεία και προσπαθείτε να τη μπαλώσετε, όχι όταν δεν είναι και πολύ στα καλά του, εκεί παίρνετε απόσταση. Λέμε ναι, στη βόλτα στην παραλία, στο αυτοκίνητο όταν σας πιάνει φανάρι, όταν φοβάται, όταν αγχώνεται και στον καναπέ αργά το βράδυ, τότε δε θέλει να νιώθει τα σώματά σας μακριά. Ακόμα και στο κρεβάτι σας, στο πλυντήριο, στο πάτωμα, στο αμάξι-όπου έχει ευχαρίστηση ο καθένας-επικρατεί το ίδιο μοτίβο. Απ’ τη μία θέλει να έχει τον έλεγχο, την πρωτοβουλία κινήσεων, αλλά απ’ την άλλη θέλει να νιώσει την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο εσείς, τα κορμιά και η απόλαυσή σας.
Χρειάζεται να νιώθει ότι κάποιος τους νοιάζεται, τους φροντίζει, δεν τους τρελαίνει με ερωτήσεις, υποδείξεις, ιδέες και λύσεις για τη ζωή τους. Θέλει να βοηθάει τους άλλους, δυσκολεύεται όμως να ζητήσει βοήθεια γι’ αυτό προτιμά να το κάνουν οι άλλοι από μόνοι τους. Δε θέλει να νιώθει πως δεν τα καταφέρνει, αλλά ότι ο άνθρωπός τους είναι εκεί για να ενισχύσει την προσπάθεια τους, διακριτικά και χωρίς παρεμβάσεις.
Ας πούμε θα εκτιμήσει ιδιαίτερα την ημέρα που θα βρει, πριν φύγει για τη δουλειά ένα ταπεράκι με το αγαπημένο του φαγητό, χωρίς πολλά λόγια και φωναχτές πράξεις. Μην ξεχνάς πως ισορροπεί τρομακτικά ανάμεσα στη μοναχικότητα και στη συντροφιά. Γι’ αυτό άλλωστε σε μία γεμάτη και κουραστική μέρα, δε θα απαντήσει στα μηνύματα που ζητούν επιτακτικά λίγο χρόνο για τους δυο σας, αλλά θα ενθουσιαστεί με μία έκπληξη και ξαφνική βόλτα. Μη χάνεις το θάρρος σου, προχώρα, κάνε κουράγιο όταν μιλά πολύ και μην τρομάζεις όταν λατρέψει τις σιωπές σας. Το πας καλά, φαίνεται.
Στην αρχή δε θα καταλαβαίνεις και πολύ το άτομο που έχεις απέναντί σου, να είσαι σίγουρος πως δε σου κάνει κόλπα και δεν παίζει μαζί σου, αλλά έτσι είναι στην πραγματικότητα. Αν επιμένεις στο ότι δυσκολεύεσαι να τον κατανοήσεις και δεν προσπαθήσεις να βρεις τα κουμπιά του, παρά την πολύτιμη βοήθειά μου, τότε το μυστήριο δε θα λυθεί ποτέ. Αν όμως θες να προσπαθήσεις, δε θέλω να ξεχνάς τη μαγική συνταγή που, απ’ τη μία δίνω χώρο-χρόνο και απ΄την άλλη κουδουνίζει το τρίπτυχο της επιτυχίας αγάπη-φροντίδα-προδέρμ. Μη λέτε μετά ότι δε σας τα ‘πα!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου