Θέλω να σας θυμίσω πως σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες εγκλεισμού είμαστε όλοι μαζί, αλλά δεν είναι το μόνο που μας βρίσκει σαν μία μεγάλη παρέα. Είμαστε όλοι μαζί και στους χωρισμούς και στις χυλόπιτες. Κάθε άνθρωπος που σέβεται την ύπαρξή του έχει πει κι έχει ακούσει αντίστοιχα, μία επική ατακάρα χωρισμού, παύλα χυλόπιτας, παύλα «Ω Θεέ μου τι άκουσαν πάλι τα καλοσχηματισμένα μου αυτάκια».
1. «Δε φταις εσύ, εγώ φταίω.»
Η πιο χειλιοειπωμένη ατάκα. Όποτε κι αν την ακούσετε, να ξέρετε ότι όντως δε φταίτε εσείς, αλλά ούτε ο άνθρωπος απέναντί σας. Απλώς είναι δύσκολο να πεις «Δε μου αρέσεις αρκετά» ή «Το είχα φανταστεί κάπως αλλιώς». Εκείνος που τη λέει, παριστάνει ότι πήρε την ευθύνη, δεν πλήγωσε κανέναν, κοιμάται ήσυχος τα βράδια και δε φοβάται τη δημόσια κατακραυγή. Κακώς!
2. «Σου αξίζει κάτι καλύτερο».
Εδώ είναι η περίπτωση που εννοεί ακριβώς αυτό που λέει, αξίζεις δηλαδή πραγματικά κάτι καλύτερο. Όταν ακούς αυτήν την κουβέντα αρχικά κι ασυναίσθητα, σου βγαίνει να καλοπιάσεις τον άλλον λέγοντάς του, ότι κι εκείνος είναι αρκετά καλός. Σε μία δεύτερη σκέψη καταλαβαίνεις πως υποτιμά τον εαυτό του κι εμείς θέλουμε να θαυμάζουμε τον άνθρωπό μας. Μπορεί όντως να είναι κάπου καλός, όπως στο σωστό αβγόκομμα , αλλά αυτό φαντάζομαι δε βοηθά σε μία σχέση.
Θέλω να συγκεντρωθείτε, να ανακαθίσετε και να ανασκουμπωθείτε. Αυτό, δεν το λες ακόμα κι αν το πιστεύεις, ακόμα κι αν στο τέλος μείνετε φίλοι. Μη με ρωτάς γιατί και πώς θα μπορούσες να το πεις, απλά δεν το λες. Η στιγμή είναι ακατάλληλη και η ώρα κρίσιμη.
4 α)Δεν είμαι τελικά για σχέση. 4 β)Ξέρεις, βγήκα από μία μεγάλη σχέση πρόσφατα.
α) Κάποιες φορές συμβαίνει, αλλά ρε παιδιά, δεν μπορεί να το λέτε αυτό μετά από 2-3 μήνες. Δηλαδή τώρα το κατάλαβες; Και τόσο καιρό τι κάναμε, πλέκαμε κασκόλ για το καλοκαιράκι; Μάλλον απ’ την αρχή δεν ήταν έτοιμο το πρόσωπο για σχέση, απλά είπε να δώσει μία ευκαιρία και στο τέλος αποφάσισε να εξαντλήσει την ειλικρίνειά του. Όλο λάθος δηλαδή. Στην περίπτωση «βου», έρχεται μία αργή, βασανιστική και ύπουλη χυλόπιτα. Το καταλαβαίνεις όταν το ακούς, αλλά σου αρέσει ο άλλος και συνεχίζεις, αντί να φύγεις. Και απ’την άλλη όλοι μας, κάπου, κάπως, κάποτε, σε μία στιγμή αδυναμίας, βάλαμε σε σειρά αυτές τις λέξεις και είπαμε αυτήν την ατάκα. Σγχωράτε μας.
5. «Πρέπει να βρω τον εαυτό μου.»
Γιατί ρε παιδιά πού είχε πάει πριν, ποιος τον πήρε και γιατί δεν τον γυρίζει πίσω; Χάνω την ψυχραιμία μου και καθόλου δεν το θέλω. Σε μία σχέση ο καθένας μπορεί να μένει και λίγο μόνος του, μπορεί επίσης να σκεφτεί όσο θέλει και να έχει βρει τον εαυτό του και να τον κρατήσει καλά. Η δική μου φιλική συμβουλή, είναι πως όταν τα ακούσεις αυτές τις λεξούλες, να περιμένεις χωρισμό, οριστικό, αμετάκλητο κι όχι διάλειμμα για διαφημίσεις.
6. «Δε θες να μπλέξεις μαζί μου.»
Όπα παιδιά, να μαζέψω τον άμαχο πληθυσμό. Είσαι καλό παιδί, αλλά… Έπεσε και δεύτερη βόμβα στο καπάκι, δεν πρόλαβα. Αυτή η πρόταση θα έπρεπε να συνεχίζεται, αλλά θέλω το αλητάκι, το αερικό, να το κυνηγάω όλη μέρα, εκείνον τον άνθρωπο που δε θα ξέρω ποτέ τι έχουμε, που δε θα απαντάει στο τηλέφωνο, που θα κάνει αιφνιδιαστικές εμφανίσεις στη ζωή μου, θα κρατάει εμένα σε εγρήγορση και τους φίλους μου με ηρεμιστικά. Απ’ τη μία τους καταλαβαίνεις αυτούς που το λένε γιατί έχεις περάσει κι εσύ απ’αυτή τη φάση, απ’την άλλη θυμώνεις γιατί δεν τη θες αυτήν τη ταμπέλα που σέβονται όλοι ξαφνικά. Αλλά αν αυτό είσαι, γιατί να μην αρκεί; Πολύ μπέρδεμα και κουράστηκα.
7. «Παρεξήγησες την καλοσύνη/κοινωνικότητά μου.»
Ενός λεπτού σιγή, για εκείνους τους τύπους ανθρώπων (γιατί πρόκειται για ολόκληρη αγέλη που κυκλοφορεί εκεί έξω, ελεύθερη και γοητευτική), που φλερτάρουν ολοκάθαρα, που κάνουν πικάντικα σχόλια και πονηρές προτάσεις, αλλά όταν φτάνουν στην ουσία του θέματος οπισθοχωρούν, χωρίς φόβο και με απεριόριστο πάθος. Σας ενημερώνω με μεγάλη μου λύπη, ότι θέλουν απλά το παιχνίδι, την επιβεβαίωση, αρέσκονται στο φλερτ και συνήθως δεν το πάνε παρακάτω. Έχουν υπερβολική δόση καλοσύνης, διαχυτικότητας, εξωστρέφειας και θράσους, γι’αυτό αν δεν το αντέχεις, φύγε απ’τα πρώτα δείγματα.
8. «Σ’ ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον, αλλά έχω σχέση.»
Κι εμείς γιατί δεν το ξέραμε τόσο καιρό άνθρωπέ μου; Εδώ είναι η περίπτωση του δεσμευμένου, που παίζει λίγο το ματάκι του, στέλνει κάνα μήνυμα το χεράκι του, ρίχνει κι ένα πλατύ χαμόγελο το χειλάκι του. Αλλά θέλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα σε αφήσει λοιπόν να γοητευτείς και μετά θα αποσυρθεί, επιστρέφοντας στη σχέση του. Ας μη σκεφτόμαστε το λιθοβολισμό, γιατί τουλάχιστον ήταν ξεκάθαρος και δεν το προχώρησε.
9. «Δε θέλω να χαλάσουμε αυτό που έχουμε, αλλά…»
Το κάνω σμπαράλια. Σκέφτομαι πως αυτές οι περιπτώσεις είναι μεσοβέζικες, δηλαδή δεν είμαστε ούτε γκόμενοι, ούτε φίλοι, φλερτάρουμε, αλλά δεν κάνουμε κάτι, σε γουστάρω, αλλά μ’αρέσει και η παρέα σου κι άλλα τέτοια ακαταλαβίστικα, φαλαινέζικα.
10. «Θέλω να κάνουμε ένα διάλειμμα.»
Εδώ θέλω να σας ενημερώσω, ότι αυτός που το ζητάει ίσως το εννοεί, αλλά ο άλλος, αυτό το break, δεν το είδε να ‘ρχεται από πουθενά και μάλλον δε θα το πάρει καλά. Οι σχέσεις δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας κι αυτή η μη ξεκάθαρη συνθήκη δε λειτουργεί. Αν ζητήσει διάλειμμα μάλλον θα ‘ναι οριστικό, εξάλλου μόνο ο Ρος και η Ρέιτσελ απ’ τα φιλαράκια, έκαναν break και πέτυχε, ας πούμε!
Να μη χάνετε την ψυχραιμία και το χιούμορ σας, όταν ακούτε αυτές τις ατάκες και να νιώθετε μία ρανίδα από τύψεις όταν τις λέτε. Άλλωστε γιατί να χρησιμοποιήσεις όλα τα παραπάνω, όταν μπορείς άνετα να πεις «Πάω στο περίπτερο να πάρω τσιγάρα»;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου