Οι ανθρώπινες ερωτικές ιστορίες πάντα θα έχουν την τιμητική τους σε αυτές εδώ τις λέξεις. Τα διλήμματα που αγαπάμε να αποφεύγουμε και όλο πάνω τους πέφτουμε έχουν και σήμερα εξέχουσα θέση στη σημερινή συζήτηση. Για να μπούμε όμως κατευθείαν στο θέμα όπου οι πρωταγωνιστές είναι δύο άνθρωποι που έχουν γνωριστεί, γουσταρίζονται, έχουν βρεθεί κοντά, πολύ κοντά σου λέω και διατηρούν μια κάποια σχέση παύλα επαφή παύλα επικοινωνία. Προσοχή, δεν είναι ζευγάρι, δεν είναι σύντροφοι, είναι η αρχή της φάσης που γνωρίζεσαι με τον άλλον και ψάχνετε να βρείτε το πλαίσιο της συνύπαρξης που σας ευχαριστεί εκατέρωθεν.
Ήρθα λοιπόν για να προβληματιστούμε παρέα για το αν είναι εκνευριστικές ή γοητευτικές οι αφορμές που ψάχνει η μα πλευρά για να επικοινωνήσει με την άλλη, χωρίς όμως -ξαναλέω χωρίς όμως- να μπαίνει στο θέμα, το καυτό, το λιγουρευτό, το μεταξύ τους δηλαδή, το πιο προσωπικό.
Όταν είσαι στην αρχή της σχέσης, της γνωριμίας, της φασούλας με τον άλλον δεν ξέρεις ακριβώς πώς να προσεγγίσεις την περιοχή, τι θεωρείται επιτρεπτό και τι όχι, τι είναι ελκυστικό και τι προκαλεί ένταση στον άλλον άνθρωπο. Δε θα μάθεις ποτέ όμως αν δεν πας κι ένα βήμα τη φορά πιο πέρα, δηλαδή αν δεν δοκιμάσεις, αν δε στείλεις, αν δεν ψάξεις, αν δεν το διακινδυνεύσεις λίγο παραπάνω. Η πλευρά λοιπόν που δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να χτίσει μια επαφή μεταξύ των δύο, προσπαθεί και είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να στείλει μήνυμα με την πιο ασήμαντη, χαζή, αφορμή, εκεί που δεν το πιάνει το μάτι σου θα βρει τρόπο να κάνει τη σύνδεση και να στείλει το ανάλογο μήνυμα.
Ως εδώ καλά, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα και πρόβλημα, είναι γοητευτικό, είναι παιχνιδιάρικο, έχει την πλάκα του. Γιατί αυτός που κάνει το πρώτο βήμα ψάχνει μανιωδώς από κάπου να πιαστεί και να μην καρφωθεί ότι ήθελε πολύ να στείλει, θυμάται κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να φανεί χρήσιμη και η άλλη πλευρά, ο δέκτης δηλαδή των μηνυμάτων απολαμβάνει το ενδιαφέρον και κρυφογελάει γιατί ξέρει ότι καμία σημασία δεν έχει η αφορμή, αλλά να πιάσουν κουβεντούλα. Αυτό όμως είναι σιωπηλά συμφωνημένο και από τους δύο, δε μας πειράζει καθόλου κι είναι απολύτως θεμιτό στον έρωτα μιας κι αν υπάρχει έτσι κι αλλιώς διάθεση για κάτι παραπάνω από την ερωτική επαφή, είναι ωραίο και γοητευτικό να συνεχίζεται η μεταξύ τους σχέση πέραν από το κρεβάτι.
Δεν έχει σημασία ποιος θα στείλει πρώτος, αλλά τι θα πει. Δηλαδή είναι ωραία να μιλάτε, να μαθαίνεις τα νέα, να μοιράζεσαι τους προβληματισμούς, να γελάς με τις φάρσες που χαζεύεις στο instagram, να ρωτάς τη γνώμη για την επόμενη αγορά σου, αλλά αυτά τα λες και με τους φίλους σου, τα στέλνεις και στον αδερφό σου και μπορείς να ρωτήσεις και τη γνώμη της μαμάς σου. Δε λέω να μη μιλάτε γενικά, αλλά δεν είναι η στιγμή για όλα τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, δεν είναι η φάση για αναλύσεις του μέλλοντός σου και όλα τα υπαρξιακά, εδώ είναι η φάση για να πάμε στο κυρίως θέμα, στο ψητό, στο ζουμί, πώς το λένε στο δικό σας χωριό; Μπορείς φυσικά να λες τα πάντα στο γουοναμπι σύντροφο, αλλά αν δεν πεις και κάτι πιο τζούσι, κάτι πιο ερωτικό, κάτι πιο προσωπικό, κάτι που θα κινήσει την περιέργεια του άλλου και θα ανάψει λίγο τα αίματα, πώς θα πάμε παρακάτω;
Στην αρχή ο τρόπος που προσπαθεί η μια πλευρά να χτίσει και να διατηρήσει την επαφή έχει το γούστο του, δείχνει το ενδιαφέρον και δε φοβάται να εκτεθεί λίγο παραπάνω, φαντάζοντας αρκετά γοητευτικός στα μάτια του άλλου. Θα λέγαμε λοιπόν ότι στην αρχή είναι αρκετά ελκυστική αυτή η πρωτοβουλία και δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για να συνεχιστεί δυναμικά η φάση. Προσοχή όμως στο κενό μεταξύ του «μου αρέσει η παρέα σου» και του «σε γουστάρω». Τι θέλω να πω δηλαδή; Αν δεν εκφραστεί η ερωτική διάθεση, το friendzone καραδοκεί αφενός κι αφετέρου η πιθανότητα για να ξενερώσει το παιχνίδι αυτό. Στον έρωτα δε χωράνε αμφιβολίες, αν αναρωτιέσαι δηλαδή αν σε θέλει, μάλλον δε σε θέλει. Δεν το ‘μαθες από μένα, αλλά σόρι που στο χαλάω. Με μέλι μέλι και τηγανίτα τίποτα, δε χόρτασε ποτέ κανείς.
Αν συνεχώς αναρωτιέσαι, δεν ξέρεις τι γίνεται και πού πάμε, αρχίζεις να ξενερώνεις, να εκνευρίζεσαι και να απομακρύνεσαι. Φυσικά κανείς δε θέλει να μείνει εκεί που δεν τον θέλουν και πολλές φορές αποφεύγει να μείνει εκεί που ναι μεν τον θέλουν, αλλά δεν έχουν τον τρόπο να το εκφράσουν. Οπότε αν γουστάρεις τη φάση και το άλλο πρόσωπο βρες όποια αφορμή θες για να στείλεις, αλλά μην ξεχάσεις τον λόγο που επικοινωνείς. Πρόσεχε δηλαδή μην πέσεις στην παγίδα του παιχνιδιού που έστησες όσο σκαρφιζόσουν κάθε πιθανή αφορμή για να επικοινωνήσετε. Ελκυστικό και το μυστήριο, θεμιτό και το παιχνίδι αλλά το κυρίως θέμα θα κλέβει πάντα την παράσταση!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου