Εκ πρώτης όψεως τα ασανσέρ και οι σχέσεις δεν έχουν κανένα κοινό σημείο. Με μία δεύτερη ματιά μπορεί κάποιος να διακρίνει πως το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το ανεβοκατέβασμα. Κάθε σχέση είναι κι ένα διαφορετικό ασανσέρ που διανύει μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό ορόφων ή μπορεί να έχει διαφορετική χωρητικότητα ατόμων ανάλογα με τους κατασκευαστές της.
Τη μία στιγμή βρίσκεστε στην κορυφή και -πατώντας ένα κουμπί- καταλήγετε στον πάτο. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν κι οι σχέσεις· με σκαμπανεβάσματα. Τα κουμπιά που οδηγούν προς τα κάτω είναι οι διαφωνίες μεταξύ των ζευγαριών κι εκείνα που οδηγούν προς τα πάνω είναι οι λύσεις. Μερικές διαφωνίες είναι πιο εύκολο να λυθούν από ότι τις παρουσιάζουμε. Πάμε να δούμε 5 από αυτές και μερικούς τρόπους επίλυσής τους.
1. «Δε μου αφιερώνεις χρόνο»
Η ζωή κινείται με γρήγορους ρυθμούς κι εμείς τρέχουμε παράλληλα μ’ αυτή -ακόμα κι αν μένουμε πίσω μερικές φορές. Πού και πού μπορεί να παραμελούμε το σύντροφό μας χωρίς να σημαίνει πως δεν τον θέλουμε. Κάθε άνθρωπος βάζει προτεραιότητες και πράττει ανάλογα με τη σειρά κατάταξής τους. Μπορεί να είναι η δουλειά, οι σπουδές, οι φίλοι ή οτιδήποτε άλλο. Είναι καλό να δείχνεις κατανόηση στο πρόγραμμα του συντρόφου και να εκτιμάς το χρόνο που έχει ελεύθερο και αφιερώνει σε σένα. Από την άλλη ο σύντροφός σου πρέπει να θυμηθεί πως έχεις ανάγκες και να μη σε παραμελεί.
2. «Πάλι ρε μωρό μου;»
Η ερωτική επαφή αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντική ανάγκη μας. Δεν είμαστε ρυθμισμένοι όλοι οι άνθρωποι με την ίδια συχνότητα να κάνουμε έρωτα. Συνήθως αποτελεί πρόβλημα όταν ο ένας σύντροφος έχει πιο συχνές ορμές από τον άλλον. Αν προκαλούνται διαφωνίες γύρω απ’ αυτό το θέμα στη σχέση σας, μπορείτε να το προγραμματίσετε. Ο προγραμματισμός δεν το καθιστά λιγότερο ενδιαφέρον.
3. «Ακόμα δε βρήκες δουλειά;»
Στις μέρες μας η αναζήτηση εργασίας είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Αποτελεί μία στρεσσογόνο κατάσταση ιδίως γι’ αυτόν που ψάχνει με τα κιάλια νυχθημερόν μήπως βρει κάτι. Αν ο άνθρωπός σας είναι στο ψάξιμο στηρίξτε τον και βοηθήστε στην αναζήτηση· μη γίνεστε επικριτικοί.
4. «Αυτή η νεολαία με το κινητό στο χέρι»
Μία ατάκα που ανήκει δικαιωματικά στις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας. Η τεχνολογία στην εποχή μας εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Αρκετές φορές θα κολλήσουμε με το κινητό, τσεκάροντας mail της δουλείας ή απλώς χαζεύοντας στα social media ακόμα κι όταν δεν είμαστε μόνοι. Είναι ενοχλητικό να έχετε αγκαλιά το κινητό σας, ενώ δίπλα περιμένει το ταίρι σας. Μπορείτε να ορίσετε μία ώρα μέσα στη μέρα που θα απενεργοποιείτε τα τηλέφωνά σας και θα περνάτε χρόνο οι δυο σας. Θα είναι το happy hour σας. Εν ανάγκη βάλτε το υπενθύμιση στο κινητό σας προκειμένου να μην το παραλείψετε.
5. «Ποιος/α είναι αυτός/ή που κάνεις like;»
Η ζήλια έρχεται σαν τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος κι έχει ως αποτέλεσμα να σταματάει το ασανσέρ μας. Η γεννήτριες δεν είναι εύκολο να λειτουργήσουν. Η εμπιστοσύνη θέλει χρόνο για να χτιστεί, αλλά μόλις μπουν τα θεμέλια θα ανεβάσει το ασανσέρ ακόμα πιο ψηλά.
Η πτώση δεν είναι κακή όταν ακολουθεί το άνοδος. Έτσι κι οι σχέσεις τη μία στιγμή έχουν τα κάτω τους και την άλλη τα πάνω τους. Μερικές φορές είμαστε κουρασμένοι από την καθημερινότητα και δεν έχουμε άλλη υπομονή ως το τέλος της μέρας. Οι πιο μικρές διαφωνίες με το σύντροφό μας φαντάζουν τεράστιες, ενώ αν το δούμε λογικά η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα στήσετε καβγαδάκι απ’ το πουθενά, σκεφτείτε μήπως η αφορμή δεν είναι και τόσο σημαντική τελικά.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.