Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν την θεωρία του χάους. Τα ασήμαντα γεγονότα είναι ικανά να μεταβάλλουν ένα φαινόμενο χωρίς όμως να το καθορίσουν. Η διαφορά τους είναι πως το φτερούγισμα μιας πεταλούδας, στη μία περίπτωση, συμβάλει στη μεταβολή του φαινομένου, ενώ στην περίπτωση μας ένα φτερούγισμα μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάφορο ή καθοριστικό γεγονός.
Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι πεταλούδες που θα αρπάξουν κάθε πιθανή ευκαιρία για να χτυπήσουν με δύναμη τα φτερά τους στον αέρα και να δημιουργήσουν το απόλυτο χάος στις ζωές μας. Το φτερούγισμα αυτό παρόλο που δεν αγγίζει το σώμα μας αποτελεί -ίσως- την χειρότερη μορφή βίας για την ψυχή μας. Πετούν γύρω μας χειριστικά όντα με σκοπό να γίνουμε άλλο ένα απόκτημα του χεριού τους. Οι συναισθηματικοί εκβιαστές καρτερούν στη γωνία και με την πρώτη ευκαιρία μας στριμώχνουν και μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και μας αναγκάζουν πλαγίως να παραδεχτούμε αυτό που επιθυμούν τόσο πολύ. Πολλές φορές τέτοιες συμπεριφορές αποσκοπούν μια «συγγνώμη». Εκμαιεύουν την απολογία για να μας έχουν του χεριού τους και να κάνουμε ό,τι μας λένε.
Η τέχνη του χειρισμού που κυοφορούν τροφοδοτείται άμεσα από τον πλακούντα των ενοχών που δημιουργούν στο άλλο άτομο. Ανάμεσα στην σχέση ανθρώπου-πεταλούδας και θύματος όσο κι αν προσέχει το θύμα την εύθραυστη σχέση τους, τόσο η πεταλούδα θα βρίσκει τρόπο να του σπείρει ενοχές. Η «συγγνώμη» αποτελεί μέσο ψυχολογικού εκβιασμού για τα συγκεκριμένα άτομα.
Το σχέδιο εξόντωσης του θύματος ξεκινά σιγά-σιγά κι υποχθόνια. Υπενθυμίζουν όσα έχουν κάνει για εσάς προκειμένου να νιώθετε υποχρεωμένοι, βάζουν τις -περισσότερες- ανάγκες τους πάνω από τις δικές σας και βρίσκουν τρόπο να μειώνουν κάθε βήμα σας προς την κορυφή. Ακόμη κι αν δεν έχουν δίκιο θα δημιουργήσουν με διάφορα τεχνάσματα τις συνθήκες για να ακούσουν την πολυπόθητη «συγγνώμη». Μόλις περάσει η εντολή στον εγκέφαλό τους έχετε μετατραπεί αυτόματα σε υποχείρια τους. Γεννούν συναισθήματα φόβου στο άλλο άτομο προκειμένου να το τυφλώσουν· μην τυχόν και φανεί η ανασφάλειά τους.
Η συγγνώμη πορεύεται μαζί με τη διόρθωση ενός λάθους, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ούτε πέρασε ούτε ακούμπησε. Λάθος είναι που το θύμα δε σκιαγραφεί τα όρια που ξεπερνά με κάθε φτερούγισμα η πεταλούδα. Γηραιά πλατάνια τέτοιου είδους σχέσεις, αφού στο πέρασμα του χρόνου οι ρίζες απλώνονται και μπερδεύονται όλο και πιο βαθιά στη γη.
Η ζωή διαδραματίζεται μέσα σε ένα μεγάλο ring. Πολλές φορές θα πέσουμε κι άλλες τόσες θα σηκωθούμε. Η χειρότερη μορφή εκβιασμού είναι ο ψυχολογικός. Μπορεί ο θύτης να μας χτυπήσει γερά και να μας γεμίσει ανασφάλεια με την μαγική γροθιά του. Δικό μας το ring δικοί μας κι οι κανόνες· έχουμε το δικαίωμα να του ρίξουμε κίτρινη κάρτα ή στην έσχατη λύση να τον απομακρύνουμε από το χώρο μάχης. Στην ζωή καλό είναι να παίζουμε με άτομα που παίζουν με παρόμοιες αξίες με τις δικές μας.
Η «συγγνώμη» είναι ικανή να γυρίσει σαν μπούμερανγκ στα μούτρα μας και να χρησιμοποιηθεί ως μαστίγιο από το άτομο πεταλούδα. Το χάος εισβάλλει στις ζωές μας μόνο αν του το επιτρέψουμε· αν επιτρέψουμε στην πεταλούδα να μας καθορίσει.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.