Συλλογές: Είναι ένα όμορφο χόμπι που μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου κι εθνικότητας. Υπάρχουν συλλογές που απαιτούν πολλά χρήματα για να τις αποκτήσεις κι άλλες που μπορούν να γίνουν με χαμηλό κοστολόγιο. Ο σκοπός στην προκειμένη περίπτωση είναι «το ταξίδι», που πραγματικά έχει να σου δώσει και να σου μάθει πολλά.
Συλλογές από στιλό, αναπτήρες, αυτοκόλλητα, γραμματόσημα, φυτά, νομίσματα, βιβλία, ρολόγια, πίνακες ζωγραφικής. Συλλογές αναμνήσεων κι αφοσίωσης. Θυμάστε το λεύκωμα που κάναμε πολλοί σε δημοτικό και γυμνάσιο; Συλλογή αναμνήσεων ήταν στην ουσία.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να συλλέγουν κάτι· άλλοι εκούσια κι άλλοι ακούσια. Υπάρχουν κι εκείνοι που συλλέγουν χωρίς να το έχουν καταλάβει. Αν τους ρωτήσεις αν κάνουν κάποια συλλογή, το πιο πιθανό είναι να σου απαντήσουν αρνητικά. Αν ρίξεις μια ματιά όμως στη βιβλιοθήκη τους ή στα συρτάρια τους, ίσως να δεις μια στοίβα περιοδικών ή dvd ενός συγκεκριμένου είδους, όπως για παράδειγμα κυνηγετικών. Γιατί όμως; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το σκοπό ή το λόγο του να συλλέγεις κάτι;
Αρχικά, το να είναι κανείς συλλέκτης αντικειμένων, τον κάνει δημιουργικό. Κάθε φορά που μπαίνει στη διαδικασία να αναζητήσει το επόμενο κομμάτι της συλλογής του, ψάχνει, ερευνεί, μαθαίνει, ανακαλύπτει. Μπαίνει σ’ έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο εξερεύνησης. Αυτός ο κόσμος έχει την ιδιότητα να εξιτάρει. Κάνει τον ενδιαφερόμενο να θέλει να μάθει όσα πιο πολλά γίνεται για το αντικείμενο που αναζητά. Γιατί ένας σωστός συλλέκτης, δεν αρκείται μόνο στο να ξέρει πού αρχίζει και πού τελειώνει η αναζήτησή του. Πρέπει να έχει τρομερές γνώσεις, για τις οποίες χρειάζεται έρευνα.
Πολλοί άνθρωποι συλλέγουν με σκοπό το κέρδος. Υπάρχει ένας αγοραπωλησιακός κύκλος γύρω από διάφορες συλλογές όπου μπορούν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη στον κάτοχό του. Οι φανατικοί συλλέκτες δε, είναι ικανοί να σπαταλήσουν ολόκληρη περιουσία για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη συλλογή τους. Είναι στην οικονομική ευχέρεια του καθενός τι θα επιλέξει να συλλέξει.
Κι όταν μετά από καιρό, ολοκληρώσει την πολυπόθητη συλλογή του, θα την κοιτάζει με καμάρι και θα θυμάται με κάθε λεπτομέρεια, για το κάθε ένα κομμάτι της ξεχωριστά, το χρόνο και τον κόπο που κατέβαλε για να το αποκτήσει. Θα αναπολεί τα μέρη όπου γύρισε για να γυρέψει το επόμενο κομμάτι που θα συμπληρώσει το «παζλ» της συλλογής του. Αυτά και μόνο, τον έχουν κάνει ήδη να αγαπήσει ό,τι αφορά κι ό,τι περιλαμβάνει η συλλογή του αυτή. Δένεται με τ’ αντικείμενα αυτά, γιατί πλέον είναι ένα κομμάτι από εκείνον που μόχθησε για να τα κάνει δικά του.
«Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σάιντ-Εξυπερύ, μας έμαθε πολλά. Μέσα σε όλα αυτά ήταν και πως όταν καταπιάνεσαι με κάτι, δεν έχει σημασία η οικονομική του αξία, αλλά ο μόχθος και το πάθος που είχες μέχρι να το κάνεις δικό σου. «Είναι ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλό σου που το κάνει τόσο σημαντικό» λέει. Οπότε αν σε ρωτήσει κάποιος «Γιατί μαζεύεις τόσα άχρηστα αντικείμενα;» τώρα ξέρεις πώς να απαντήσεις.
Επιμέλεια Κειμένου Μάνθας Τσάμη: Σοφία Καλπαζίδου