Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας τις ερωτικές σχέσεις, αποτελούμενες κυρίως από όμορφες, συντροφικές και γλυκές στιγμές. Δεν περνάει απ’ το μυαλό μας εύκολα ότι οι σχέσεις αυτές έχουν και την ποιοτική τους κάθοδο. Αυτό συντελεί σαφώς στην πτώση της ερωτικής μας διάθεσης, επηρεαζόμενη από εξωτερικούς παράγοντες. Κάποιοι φτάνουν ως και τον χωρισμό ενώ άλλοι συνεχίζουν μαχόμενοι, μα σίγουρα ποτέ δεν είναι εύκολο το πώς θα το εκφράσεις στο ταίρι σου χωρίς να έρθεις σε ρήξη, καθώς το ζήτημα παραμένει λεπτό. Παρακάτω υπάρχουν 5 τρόποι να εξηγήσουμε στο ταίρι μας γιατί είμαστε λίγο απόμακροι, προσπαθώντας να είμαστε όσο πιο λεπτοί γίνεται στον χειρισμό μας.

 

1. «Έχω τρελά νεύρα γιατί αυτό το διάστημα με έχουν τεντώσει στη δουλειά. Θα ήθελα λίγο χρόνο έτσι ώστε να καταφέρω να έρθω πάλι σε ισορροπία.»

Κανείς δε θέλει να εκτονωθεί πάνω του κανένας (τουλάχιστον, με τον άσχημο τρόπο σε μια σχέση). Καλύτερα, να επιλέξουμε να είμαστε μόνοι, έως ότου ηρεμήσουμε, κάνοντας έναν γοργό περίπατο, μια αμαξάδα με δυνατή μουσική, ή ό, τι άλλο μας χαλαρώνει. Δε βοηθάει σε τίποτα να πλακωνόμαστε με τον σύντροφό μας, επειδή μας διέλυσαν στη δουλειά. Κι αφού δεν είναι κάτι προσωπικό, ο σύντροφός μας καλείται να κατανοήσει και να σεβαστεί την επιθυμία μας για λίγη μοναξιά.

 

2. «Δεν υπάρχει κάτι στη σχέση μας που με στενοχωρεί. Με καταβάλλει η ψυχολογία μου και χρειάζομαι τη στήριξή σου.»

Είτε πρόκειται για ασθένεια, είτε για τσακωμούς με οικογενειακά μας πρόσωπα, είτε απλώς για μια μπλε περίοδο, επηρεαζόμαστε και πολλές φορές μεταφέρουμε την ένταση και στη σχέση μας. Καλό είναι να συζητάμε με το ταίρι μας αυτά που μας ταλανίζουν, ώστε να μας δώσει μια παρηγοριά ή μια λύση που δε σκεφτήκαμε. Η διάθεση να μιλήσει κάποιος είναι το ίδιο σημαντική με τη διάθεση να ακούσει κάποιος. Δε χρειάζεται να δημιουργούνται τέτοιου είδους παρεξηγήσεις.

 

3. «Με απασχολούν έντονα τα προβλήματά μου και δεν μπορώ να βρω απόλαυση ερωτικά. Θα προτιμούσα, αυτό το διάστημα, να κάνουμε άλλες δραστηριότητες μαζί.»

Όταν το μυαλό μας είναι στα οποιαδήποτε φύσεως θέματα που έχουμε, δύσκολα θα το έχουμε και στις ερωτικές περιπτύξεις. Για να μη βγάζει τα δικά του συμπεράσματα ο άνθρωπός μας, καλό είναι να το επικοινωνήσουμε και να παροτρύνουμε και τον εαυτό μας κι αυτόν να ενισχυθεί η ανθρώπινη κι η φιλική σχέση ανάμεσά μας, για το συγκεκριμένο διάστημα. Ίσως, αυτή η αντιμετώπιση βοηθήσει να έρθει και γρηγορότερα η επανασύνδεσή μας στο κρεβάτι. Η πίεση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.

 

4. «Με προβληματίζει ιδιαίτερα το τάδε και η αγωνία κάνει την ψυχολογία μου να μεταβάλλεται συχνά. Δεν είναι σε καμία περίπτωση δική σου υπαιτιότητα.»

Από υπερηφάνεια κι εγωισμό, συνηθίζουμε να αποκρύπτουμε πληροφορίες ρίχνοντας το μπαλάκι στον άνθρωπό μας, κρατώντας μούτρα ή συμπεριφερόμενοι λες και πρέπει να λύσει κάποιο γρίφο. Αν δεν είναι κατάλληλος ο σύντροφός μας για να μοιραστούμε την πιο ευάλωτη πλευρά μας, τότε ποιος είναι; Ξέροντας τι συμβαίνει, θα δείξει ευκολότερα κατανόηση για την περίεργη συμπεριφορά που προκύπτει να έχουμε.

 

5. «Δεν είμαι έτοιμος να σου μιλήσω για τις ανησυχίες μου. Θέλω λίγο χρόνο να κατασταλάξω μέσα μου. Είσαι εντάξει με αυτό;»

Όποιο κι αν είναι το ζήτημα, είναι πολύ συχνό να μην επιθυμούμε να το συζητήσουμε με τον άνθρωπό μας. Μπορεί να μην έχουμε εντοπίσει καν ποιο ακριβώς είναι αυτό. Παρ’ όλα ταύτα, χρειάζεται να γνωρίζει ότι υπάρχει κάποιο σκοτεινό σημείο, το οποίο όμως δεν προκύπτει απ’ αυτόν. Είναι πολύ πιθανό να μη νιώσει καλά που δε θέλουμε να του εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το επεξεργαστούμε μέσα μας και να μην τον επιβαρύνουμε με τη συμπεριφορά μας για ένα πρόβλημα, που δε γνωρίζει καν.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι η υγεία της σχέσης φαίνεται από το πόσο και πώς μαλώνουμε. Αν δε μαλώνουμε καθόλου, δεν είναι αληθινή η σχέση μας, ενώ αν μαλώνουμε σε υπερβολικό βαθμό, κάπου το χάσαμε στο δρόμο με την επικοινωνία. Η βασικότερη δραστηριότητα ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι φαίνεται να είναι η επικοινωνία, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται αυτή. Αν βλέπουμε ότι δυσχεραίνεται η διαδικασία αυτής της δραστηριότητας, λόγω του συντρόφου μας, καλό είναι να ρωτήσουμε τι συμβαίνει και να σταθούμε δίπλα του με κατανόηση κι υπομονή. Αν εμείς ευθυνόμαστε για την περίεργη επικοινωνία μας, χρειάζεται να δώσουμε τους λόγους, ίσως, να ζητήσουμε μια συγνώμη και σίγουρα να υπενθυμίσουμε την αγάπη μας προς το πρόσωπο του συντρόφου μας. Καμιά φορά, αυτό και μόνο αρκεί.

Συντάκτης: Ελένη Βαλαβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου