Είναι ευρέως γνωστή η φράση «φίλος, φίλη φίλησε» και τα δήθεν φιλικά παρελκόμενα. Είναι πιο σοφό να διαχωρίζουμε τις σχέσεις που έχουμε στη ζωή μας και να μην κάνουν βόλτες οι άνθρωποι, απ’ τη μια κατηγορία στην άλλη∙ απ’ τα φιλαράκια στα γκομενάκια κι αντίστροφα. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που πολλοί από εμάς μπορούν να τηρούν μόνο στα λόγια παίζοντας διάφορα παιχνίδια. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό να λειτουργήσει και λίγο υπέρ μας;
Είτε λίγες είτε πολλές φορές, βρεθήκαμε όλοι κάποια στιγμή μπερδεμένοι για το πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος για εμάς κι αν το ενδιαφέρον του είναι φιλικό ή ερωτικό. Ενδεχομένως, οι κινήσεις να είναι κάπως απροσδιόριστες ή να είναι μεικτές, φιλικές κι ερωτικές μαζί. Θέλεις να μπεις στο μυαλό και στην καρδιά κάποιου ανθρώπου για να δεις με τα μάτια σου όσα αδυνατείς να ερμηνεύσεις∙ αυτό δε γίνεται εκ των πραγμάτων. Αυτό που γίνεται, όμως, είναι να συμπεριφερθείς κάπως απροσδόκητα κι ίσως έτσι μπορέσει να σου δώσει κάποια σημάδια ή απαντήσεις γι’ αυτά που έχασες στη μετάφραση.
Αποκάλεσε τον άνθρωπο αυτό «φίλο» κι ετοιμάσου να μελετήσεις τις αντιδράσεις του! Σίγουρα, θα βρεθεί μια ευκαιρία να πεις πόσο χαίρεσαι που είστε τόσο καλοί φίλοι, πως δεν περίμενες ποτέ ότι θα βρισκόταν τέτοιος φίλος στη ζωή σου κι άλλα παρεμφερή. Ακραίο και σοκαριστικό, αλλά φαίνεται πως αυτά τα χαρακτηριστικά χρειάζεσαι για να βρεις λύση στο συγκεκριμένο θέμα. Ακριβώς επειδή αναμένεται να χαρακτηριστεί κι η αντίδραση με τον ίδιο τρόπο.
Αφού ρίξεις αυτήν τη ρουκέτα, έχεις κάνει τον μισό δρόμο. Ο άλλος μισός είναι να παρατηρήσεις πώς θα συμπεριφερθεί ο δέκτης. Το πρώτο που προσέχεις είναι η έκφραση του προσώπου∙ θα ξαφνιαστεί, θα δείξει ότι μπερδεύτηκε ή θα χαμογελάσει, αποδεχόμενος τα λόγια σου; Θα μασήσει τα δικά του λόγια ή θα σου απαντήσει με άνεση κάτι παρόμοιο; Μέσα στις επόμενες μέρες θα παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στην αντιμετώπισή σου από εκείνον ή θα είναι όλα όπως πριν; Όλα αυτά είναι που χρειάζεται να προσέξεις, για να καταλάβεις πού πάτε τελικά. Αν, πάλι, σου πει αυτολεξεί ότι δεν είστε φίλοι, δε χρειάζεται να σκεφτείς κάτι∙ έλαβε αίσιο τέλος το μπέρδεμα.
Ωστόσο, υπάρχει κι η περίπτωση να μην ανταποκριθεί κάποιος σ’ όλο αυτό με απόλυτη ειλικρίνεια. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το παρακάνουμε πολύ, καθώς είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες. Δεν αποτυπώνουν όλοι τα συναισθήματά τους στο πρόσωπό τους. Το άτομο που σε ενδιαφέρει μπορεί να ακολουθήσει τον χορό που ξεκίνησες, νομίζοντας πως είχε εκλάβει λανθασμένα τα στοιχεία στη σύνδεσή σας και να λειτουργήσει διαφορετικά στο εξής. Ενδέχεται να νομίσει πως εν τέλει εσύ είσαι που βλέπεις φιλική τη σχέση σας και να αρχίσει να ανταποκρίνεται σ’ αυτού του είδους σχέση. Στην πραγματικότητα, δεν το θέλει κανείς αυτό.
Σαφώς, ο καθένας που θα σκεφτεί να προβεί σ’ αυτήν την τακτική, θα πρέπει να έχει αξιολογήσει ήδη την κατάσταση εκ των προτέρων, ζυγίζοντας τα πράγματα. Μολονότι ο χρόνος είναι μια πολύ υποκειμενική έννοια, χρειάζεται πολύς για να μη βγάλουμε εσφαλμένα συμπεράσματα σε μπερδεμένες καταστάσεις. Και πριν κάνουμε την κατάσταση σύνθετη στο μυαλό μας, ας σκεφτούμε τα απλά σενάρια. Δεν παύουν να υπάρχουν κι οι περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν τα δικά τους περιθώρια για να μας γνωρίσουν καλύτερα και να εκδηλωθούν. Το να είμαστε βιαστικοί ή και πιεστικοί δε μας ωφελεί ιδιαίτερα. Επομένως, το κάθε πράγμα ας γίνεται στον καιρό του κι όπου χρειάζεται κάποια ώθηση, τότε να επεμβαίνουμε.
Οι καταστάσεις που σχετίζονται με οποιουδήποτε είδους σχέση μας, χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό. Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, μπερδεμένα μηνύματα, ερωτηματικά και τα συναφή, καλούμαστε να δείξουμε εξαρχής ειλικρίνεια, υπομονή και κατανόηση. Αν κάπου χάσαμε τη σειρά ή το νου μας, μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα το να αναποδογυρίσουμε για λίγο τα πράγματα. Έτσι, για να δούμε τι θα γινόταν «αν» και ποιο «θα» θα ακολουθούσε.
Θα έλεγε κάποιος με βεβαιότητα ότι έγινε λόγος για παρακινδυνευμένες ή ίσως και παράτολμες κινήσεις, αλλά είναι κι αυτός ένας τρόπος αξιολόγησης των πραγμάτων. Αν κάποιος μπορεί να ρωτήσει με ευθύτητα τον άνθρωπο που έχει απέναντί του ποια είναι η σχέση τους, σίγουρα είναι ακόμη καλύτερο! Ας προσθέτουμε καμιά φορά όμως λίγο αλατοπίπερο, πέραν του ότι έχουμε να διαφυλάξουμε και τον εαυτό μας. Δεν έχουμε πέσει λίγες φορές έξω. Μακάρι με όσους θέλουμε να μη μας συνδέει η λέξη «φίλοι», αλλά «φιλί»!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου