Δεν έχει καμία απολύτως σημασία από ποιου το στοματάκι θα βγουν. Είτε είναι από τη μαμά ή τον μπαμπά σου, είτε από την προϊσταμένη, είτε από το μελιστάλαχτο αφεντικό σου, μέχρι φυσικά το στόμα του έρωτά σου, κάποιες ατάκες είναι ικανές να προκαλέσουν εγκεφαλικά. Από δύο λέξεις, άντε μια μίνι πρόταση, μπορούν να προκληθούν εμφράγματα, οι καρδιακοί παλμοί να χτυπήσουν κόκκινο και ο μετρητής της αδρεναλίνης ή και της απογοήτευσης να εκτοξευτεί στα ύψη. Ακόμα κι αν η αθωότητα αναβοσβήνει πάνω από το κεφάλι σου κι επιγραφές νέον φωσφορίζουν από μακριά με την λέξη “innocent”, είναι ικανές να προκαλέσουν εγκεφαλικά και να περάσουν μπροστά από τα μάτια σου όλα τα λάθη που έως τώρα είχες κάνει σ’ αυτήν, την προηγούμενη, ακόμα και στην επόμενη ζωή σου.

Είτε ο πρόλογος ξεκινήσει γραπτά, είτε προφορικά, ακολουθούν δέκα φράσεις που μπορούν να σε κάνουν να πέσεις στα ηρεμιστικά χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Κι αν ακόμη υπάρχει λόγος η καρδιά σου να χτυπήσει πιο γρήγορα ή ο εγκέφαλός σου να καεί, πάρε μια βαθιά ανάσα- τουλάχιστον δε θα πιαστείς απροετοίμαστος!

 

Ατάκα #1: «Πρέπει να μιλήσουμε»

Ίσως να είναι η πιο ύπουλη πρόταση που θα μπορούσε να ειπωθεί στην ιστορία των προτάσεων. Αυτόματη αντίδραση είναι το να πιστέψεις πως κάπου έκανες λάθος, κάτι δεν σκέφτηκες, κάτι ξέχασες, θα έρθεις αντιμέτωπος με ευθύνες που δεν υπολόγιζες. Πανικός, κρύος ιδρώτας, καρδιακό πρώτου βαθμού.

 

Ατάκα #2: «Δε θα πονέσει»

Θα πονέσει. Το ξέρεις. Και μάλιστα πολύ. Σε σημείο που ακόμα κι αν απεχθάνεσαι τις ενέσεις, θα ζητήσεις μια τοπική. Πολύ πιθανό ν’ ακούσεις αυτήν την ατάκα σε κάποιον γιατρό που έτσι κι αλλιώς προκαλούν άγχος, λες και πάει μαζί με το επάγγελμα.

 

Ατάκα #3: «Λάθος password/username»

Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Ήδη μεγάλες σταγόνες ιδρώτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους

 

Ατάκα #4: «Δε φταις εσύ, εγώ φταίω»

Μα φυσικά και φταις εσύ. Το ξέρεις από τη στιγμή που ειπώθηκε το «δεν».  Αυτή η φράση είναι μεγάλη παγίδα. Στην αρχή τρως το τυράκι πως όντως δε φταις εσύ και τρέχεις να παρηγορήσεις και να στηρίξεις το θύμα και λίγα λεπτά αργότερα είσαι στη θέση του. Απλά, λιτά και δωρικά.

 

Ατάκα #5: «Θέλω τον χώρο μου και τον χρόνο μου»

Εν ολίγοις σε λίγο καιρό κάποιος θα χωρίσει. Μη σου πω έχεις χωρίσει ήδη και δεν το ξέρεις. Είναι μια φράση που, ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας, προκαλεί πανικό κι ίσως να μας φέρνει και προ τετελεσμένων γεγονότων.

 

Ατάκα #6: «Τίποτα»

Βρες καράβι να φύγεις διότι αν αυτή η ατάκα ακουστεί ακολουθεί ένας χείμαρρος που θα σε πάρει και θα σε σηκώσει στον αέρα, μόλις βρει το πράσινο φως για να εκφραστεί. Είναι μια απάντηση που θα έπρεπε να ποινικοποιηθεί, να διαγραφεί από τον κατάλογο των απαντήσεων, να ησυχάσουμε επιτέλους.

 

Ατάκα #7: «Όπως νομίζεις»

Ή ακόμα χειρότερα, το σωστό, το νευριασμένο το γραπτό μήνυμα, το: «κάβνε ό,τι νομίζψεις!» ίσο κι εφάμιλλο με αυτό της ατάκας Νο 6 που μπορεί άνετα να μας μετατρέψει στους καλύτερους σεναριογράφους ταινίας θρίλερ, μιας και το μυαλό μας θα κάνει χίλια δυο σενάρια προσπαθώντας να κατανοήσει για ποιο λόγο το θύμα μας καθιστά θύτη και πού στο καλό φταίξαμε πάλι επιτέλους; Zanax λέμε και κλαίμε.

 

Ατάκα #8: «Θα το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή»

Όχι αδερφάκι μου, τερματίζεις το θερμόμετρο της αγωνίας και μου λες να το συζητήσουμε μετά; Θα κάτσεις να το συζητήσουμε τώρα. Τώρα.

 

Ατάκα #9: «Σε βλέπω φιλικά»

Απάντηση: Να πας σε οφθαλμίατρο. Να αλλάξεις γυαλιά. Ούτε στεναχώριες, ούτε καρδιοχτυπήματα. No drama hear μάτια μου. Καλή καρδιά, εντάξει;

 

Ατάκα #10: «Έλα πες μου, δε θα θυμώσω!»

Έχει ήδη θυμώσει μη σου πω είναι σε έξαλλη κατάσταση με την πάρτη σου και καλό θα ήταν να μην κάνεις την εμφάνισή σου σε ακτίνα τουλάχιστον 300 μέτρων από το σημείο που το gps δηλώνει την ακριβή τοποθεσία του. Δεν έχει σημασία αν φταις, αν έχεις κάνει κάτι μεμπτό, κάτι που δικαιολογημένα έχει κάνει το άλλο άτομο να βγει από τα εσώρουχά του. Όποιο κι αν είναι το άτομο αυτό, αφεντικό, φιλαράκι, κολλητάρι, σχέση. Απλώς μην το πλησιάσεις μέχρι να ηρεμήσει.

Φαινομενικά αδιάφορες. Μπορεί να είναι δύο λέξεις, μπορεί να είναι μια πρόταση που εξ αρχής δε σε προ-ιδεάζει για την καταιγίδα που θα ακολουθήσει. Από την άλλη, το σωστό, το έμπειρο το αφτί δε θα δυσκολευτεί να καταλάβει πως ατάκες σαν τις παραπάνω, εμπεριέχουν κρυφά μηνύματα που θα ξεσπάσουν εν ευθέτω χρόνω. Εξοπλίσου λοιπόν με υπομονή, πάρε βαθιά ανάσα κι αντιμετώπισε με θάρρος την μπόρα που -για το καλό μας- ελπίζουμε να είναι παροδική!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εμμανουέλα Μπερτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου